Intensieve garnalenvisserij in beschermde natuurgebieden is niet langer houdbaar. Een collectief van liefst vijftien natuurorganisaties dient een verzoek om handhaving in bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Met het handhavingsverzoek vragen de organisaties het ministerie om terug te komen op de gedoogbeschikking voor garnalenvisserij die per 1 januari 2023 in de beschermde Nederlandse kustwateren geldt. Wetenschappelijke bestaan er toenemende zorgen over de schadelijke effecten van de visserij op de zeebodem en de organismen die daar leven.
Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft 30 november de leidraad ‘omgang met wilde vogels en vogelgriep’ gedeeld met de Tweede Kamer. Deze leidraad is een nuttige en noodzakelijke eerste stap binnen de aanpak van vogelgriep bij wilde vogels. Natuurmonumenten mist echter daadkracht en verantwoordelijkheid bij het ministerie om risico’s voor natuur, landbouw en volksgezondheid echt te beperken.
Natuurmonumenten heeft samen met andere natuur- en dierenbeschermers een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer fracties en de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid en Volksgezondheid over de aanpak van Vogelgriep onder wilde vogels. Die schiet ernstig tekort. In het belang van de volksgezondheid, maar zeker ook wilde vogels en de pluimveesector is een prominentere rol van de overheid noodzakelijk.
VNO-NCW, MKB Nederland, LTO Nederland, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten en Bouwend Nederland zien openingen in de brief die ministers van der Wal en Staghouwer vandaag naar de Tweede Kamer stuurden.
Veertien jaar na de aanleg van de Tweede Maasvlakte is de noodzakelijke en wettelijk verplichte compensatie, voor verloren gegane zeenatuur, nog steeds niet gerealiseerd. Dat is in strijd met de verleende vergunning en daarmee komt de overheid de gemaakte afspraak over natuurcompensatie niet na. De natuurorganisaties willen dat het ministerie het oorspronkelijk plan voor een zeereservaat alsnog gaat uitvoeren. Daarbinnen moet bodemberoerende visserij worden uitgebannen en kan de natuur zich herstellen.
“We willen Amersfoort kennis laten maken met ons en onze liefde voor natuur.” Met die wens ging Natuurmonumenten naar straatkunstenaar Frankey. Vanmorgen werd het resultaat zichtbaar: een letterlijk Natuur-Monument pronkt op het stationsplein, voor het hoofdkantoor van de natuurorganisatie.
Voor de derde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten hebben in totaal 160 musici zich laten inspireren door de natuur. Op 8, 9 en 10 oktober worden door het hele land 70 concerten met klassieke en vernieuwende kamermuziek uitgevoerd.