Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute door de Kwade Hoek in de Duinen van Goeree

  • Honden mogen los op aangegeven locaties
  • Honden niet toegestaan
  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelroute door de Kwade Hoek in de Duinen van Goeree

Kom wandelen in de duinen van Goeree-Overflakkee. In de Kwade Hoek ontdek je langs de onverharde wandelpaden en vlonders volop vogels en zo’n 300 soorten planten, waaronder orchideeën.

Wandel door de Kwade Hoek en ontdek de vele vogels en planten. Het oosten van het natuurgebied is door de grotere zee-invloed zouter dan het westen. Hierdoor kun je op de Kwade Hoek bijna 300 planten ontdekken!

De Kwade Hoek is ook een belangrijk broedgebied: je kunt tijdens het wandelen weidevogels zien op het schor, roodborsttapuiten in de struiken en kluten op de vlakte.

Wandel deze route met onze route app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Kwade Hoek
  • Oostdijkseweg 103, 3252 LM Goedereede (ZH)
  • Vanuit Ouddorp in noordoostelijke richting rijden. Via de Hofdijkseweg de Oostdijkseweg op, langs het gehucht Oostdijk. Aan het eind van de weg ligt het parkeerterrein, aangegeven met een bordje van Natuurmonumenten. Adres voor navigatie: Oostdijkseweg 100, Goedereede.

De route

 Startpunt

1Uitkijkpunt

Het schor waar je vanaf dit uitkijkpunt over uitkijkt, is één van de oudste delen van de Kwade Hoek. Een schor is een buitendijks gebied langs de zeekust. Het is begroeid met zoutminnende planten en komt alleen nog onder water te staan bij zeer hoge vloed. Dit ‘Groene Strand’ wordt al sinds 1935 beweid. Nog steeds grazen er ’s zomers koeien. En in de winter vreten duizenden ganzen hier de buik vol. Vanwege de rust is het gebied afgesloten. Ga terug naar het pad en beneden in de bocht rechtsaf het onverharde pad op.

Uitkijkpunt
Uitkijkpunt

2Altijd nat

De lage delen van de Kwade Hoek zijn vochtig. Je wandelt daarom soms over vlonders. Sommige stukken staan altijd onder water. In dit plasje zetten onder andere rugstreeppadden, groene kikkers en tal van libellen hun eieren af. ’s Winters staat op sommige plekken het water wel een halve meter hoog! De zoete kwel en de regen zorgen ervoor dat het gebied niet te zout wordt voor planten en dieren die typisch zijn voor duinvalleien. In de Parnassiavallei is het zeldzame parnassia verdwenen, lees bij punt 5 wat de reden hiervan is. Op de drogere plekken staan duindoorns. Je zult ze tijdens de wandeling veel zien. In de herfst eten kramsvogels en koperwieken de oranje bessen om vervolgens aan hun lange reis naar het zuiden te beginnen.

Altijd nat
Altijd nat
Altijd nat
Altijd nat

3Kreek

Begin twintigste eeuw liepen hier diepe (zoute) kreken. Het zout zit nog steeds in de grond en dat is aan de plantengroei te zien. In de oude kreekloop evenwijdig aan het wandelpad groeien riet, zilverschoon en heemst.

Kreek
Kreek
Kreek
Kreek
Kreek
Kreek

4Kreekloop

De kreekloop even verderop staat altijd gedeeltelijk vol water. Op het stuk dat ‘s zomers droogvalt, staan typische zoutplanten als zeekraal en zeeaster. In de nazomer kleurt de zeekraal van groen naar dieprood. De Kwade Hoek is door de aanleg van de Haringvlietdam zouter geworden. De plantengroei verandert daardoor. Parnassia is verdwenen, zilt torkruid en echt lepelblad doen het juist goed. Ook de stroming van de zee is veranderd. In het noordoosten groeien nu weer zandbanken aan. Als je straks rechts gaat, kun je even het strand op lopen.Let wel op: De strandvlakte van de Kwade Hoek is van 15 maart tot 15 juli afgesloten in verband met het broedseizoen. Dit is door borden aangegeven.

Kreekloop
Kreekloop

5Dynamiek

Bij de aanleg van de Deltawerken is de Kwade Hoek, als enige gebied in Zuidwest-Nederland, buitendijks gebleven. Hierdoor hebben zee en wind nog steeds vrij spel en veranderen zij het landschap voortdurend. Vooral in de winter dringt het zeewater diep het gebied binnen en zet grote stukken land onder water. Die zee-invloed is hier het sterkst: aan de noordoostzijde. Door zandafzetting groeit de Kwade Hoek aan en vormen zich weer nieuwe duintjes. Zo’n nieuw bergje zand ontstaat door de groei van bies-tarwegras (zie foto). Dit houdt het zand vast. Iets later ontkiemt het zaad van zeeraket en schiet helmgras op. Het duintje groeit; steeds meer zand wordt vastgehouden. Hier passeer je drie rijen duinen waarvan de zuidelijkste het oudst is. Op de oudere duinen groeit duindoorn. Vlak bij zee is de vorming van nieuwe duintjes te zien. De strandvlakte is ’s winters het domein van drie bijzondere vogels: sneeuwgors, slechtvalk en strandleeuwerik. Deze vlakte was een paar jaar geleden nog onbegaanbaar slik. De landvorming gaat snel.

Dynamiek
Dynamiek

6Oude duinen

Je wandelt hier langs de oudste natuurlijke duinen van de Kwade Hoek (bijna 100 jaar oud).

Oude duinen
Oude duinen

7Duinenrij

De duinenrij rechts voor je is zo’n 50 jaar geleden door Rijkswaterstaat opgeworpen.

8Kluten

Op de vlakte broedt jaarlijks een grote groep kluten. Ook zijn er vaak zilverreigers te zien. De pootafdrukken in het vochtige zand verraden de aanwezigheid van reeën in dit gebied, enkele tientallen.

Kluten
Kluten

9Spoorlijntje

De Kwade Hoek blijft bijzonder: in de Bunkervallei staan ’s zomers orchideeën, ratelaar en gele lis. Het brede pad was vroeger een spoorlijntje, aangelegd in de Tweede Wereldoorlog om bouwmaterialen voor bunkers aan te voeren.

Spoorlijntje
Spoorlijntje
Spoorlijntje
Spoorlijntje
Spoorlijntje
Spoorlijntje

10Eindpunt

Wil je een hapje of drankje nuttigen? Op de Kwade Hoek zijn geen horecagelegenheden; in Ouddorp of Goedereede vind je wel verschillende uitspanningen.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.