Ga direct naar inhoud
Ontdek de beste plekken om vogels te spotten

De 10 mooiste vogelspotroutes

In de winter komen er vanuit het koude noorden allerlei 'vreemde' vogels naar Nederland. Wil je deze wintergasten eens van dichtbij zien? Volg dan een van de vogelroutes en maak onderweg een tussenstop bij een vogelkijkhut of uitkijktoren.

Ackerdijkse Plassen, Zuid-Holland

Ssst, hoor je dat gefluit? Het zijn smienten. Aan het einde van de dag keren ze terug naar hun slaapplek op het water. Vanaf de uitkijktoren kun je dat heel mooi zien.

Bekijk de route

De Wieden, Overijssel

In de winter kom je hier veel wintergasten tegen. De rest van het jaar leven deze vogels in Scandinavië en Siberië. Als de temperatuur daalt en de dagen korter worden, komen ze naar Nederland. Overleven is hier een stuk eenvoudiger. Bespied ze op je gemakje vanuit een uitkijkpunt op de route.

Bekijk alle routes in dit gebied

Welke vogels zijn er te zien?

Elk jaar overwinteren miljoenen vogels uit Scandinavië en Rusland in ons land. Bekijk hier 10 opvallende wintergasten en ontdek waar je deze vogels kunt spotten.

Bekijk 10 wintergasten

Groene Jonker, Zuid-Holland

De Groene Jonker ligt vlak bij de Nieuwkoopse Plassen. Duizenden ganzen en eenden komen naar dit gebied om te overwinteren. Ontdek tijdens deze wandelroute welke wintergasten op bezoek zijn.

Bekijk de route

Molenplas in de Maasvallei, Limburg

Struin rond door de natuur bij de Molenplas. Schroom niet, hier mag je lekker van de paden af. Vanaf het uitkijkplatform kun je goed vogels spotten. Even een klimmetje en dan genieten van het weidse panorama over de plas.

Bekijk de route

Vogelkijkhutten en uitkijktorens

Vanuit zo'n schuilplek kun je vogels en andere dieren mooi van dichtbij bekijken. Zonder ze op te schrikken of te verstoren.

Bekijk alle uitkijkpunten

Duinen van Goeree, Zuid-Holland

In september en oktober is de vogeltrek in volle gang. Sommige soorten blijven de hele winter, zoals de wintertaling. Andere gebruiken de Kwade Hoek als oplaadstation en trekken verder naar het zuiden. Buikje vol, doorvliegen maar!

Bekijk de route

Scheelhoek aan het Haringvliet, Zuid-Holland

Deze vogelkijkhut moet je gezien hebben! Niet alleen omdat je de vogels hier vlak voor je neus ziet, maar ook vanwege het opvallende ontwerp is Vogelobservatorium Tij zeker een bezoekje waard.

Naar vogelobservatorium Tij

Marker Wadden, Flevoland

Al snel ontdekken vogels dit nieuwe eiland in het Markermeer. Vaar met de pont naar Marker Wadden en bekijk het met eigen ogen! Je wandelt over vlonderpaden en komt langs meerdere vogelkijkhutten.

Bekijk de routesTickets veerboot

Kampina, Noord-Brabant

Jaarrond zijn er veel vogels te spotten. Maar als de vogeltrek op gang is kijk je helemaal je ogen uit. In het najaar vliegen hele vluchten spreeuwen en vinken over. Dat is goed te zien vanaf de uitkijktoren bij het Banisveld. Kom gauw een keer langs voor dit jaarlijkse fenomeen!

Bekijk de route

Wandelroute Waverhoek, Utrecht

Wandel door het veenmoeras Waverhoek. Het is een 60 hectare groot pareltje in de Randstad. Vogelliefhebbers kunnen tijdens het wandelen hun hart ophalen.

Bekijk de route

Agenda