Terug

Trekvogelroute Schiermonnikoog

Waar: Nationaal Park Schiermonnikoog

Scholeksters op het wad bij Schiermonnikoog
1 uur 30
18 km

Over de route

Het Waddengebied is een onmisbare schakel in de gehele Oost-Atlantische trekroute, die voert van
Siberië en Noordoost Canada via de Waddenzee naar de Afrikaanse westkust. Ieder voor- en najaar vliegen miljoenen trekvogels langs de Waddenzee. Na een lange vlucht landen ze graag op Schiermonnikoog om te rusten en even bij te tanken. Deze vogeltrekroute brengt je langs de beste plekken om vogels te spotten op het eiland. Het voor- en najaar zijn de beste seizoenen om vogels te kijken op Schiermonnikoog maar in de zomer en in de winter is er zeker nog genoeg te zien onderweg. Je kunt de route wandelen of van plek tot plek fietsen en op de aangegeven locatie vogels kijken.

Waar kun je starten

Winter Schiermonnikoog
Startpunt

Informatiecentrum het Baken

Nu gesloten: morgen weer toegankelijk vanaf 09.00
Beleef Schiermonnikoog, een rustig eiland waar je heerlijk kunt fietsen of wandelen. Ook zie je hier diverse vogels of spot je een zeehond.

Wat kom je onderweg tegen?

Het Rif

1. Uitzicht over het Rif Schiermonnikoog

Vanaf de bank van Banck heb je een prachtig uitzicht over het Rif en kun je de vogels goed kijken zonder te verstoren. Het Rif is een gigantisch hoogwatervluchtplaats. Met hoogwater rusten er aan de randen van het Rif grote groepen scholeksters, tureluurs, wulpen, bergeenden en meeuwen. Tijdens de voorjaars- (half april – begin juni) en de najaarstrek (eind juli – half oktober) is het het drukste op het Rif. Dan zijn hier vrijwel alle soorten wadvogels te zien, bijvoorbeeld: rosse grutto, zilverplevier, regenwulp, bonte strandloper, kleine strandloper, kanoet, bontbekplevier, visdief, dwergstern. Hier wachten ze tot het water wegtrekt en ze op het wad weer naar voedsel kunnen zoeken. Zoveel vogels trekken ook vogeleters aan. Het is een van de beste plekken op het eiland om de slechtvalk te zien. In de herfst en winter zijn er op deze grote vlakte met uitgebloeide kwelderplanten veel zangvogels, die niet terugschrikken voor een open, koude winderige vlakte, te zien: oeverpieper, frater, strandleeuwerik, sneeuwgors en ijsgors.

 

Lepelaar bij de Westerplas

2. Westerplas

De Westerplas is de grootste zoetwaterplas op het eiland. Omdat de meeste vogels geen zeewater kunnen drinken, zit de plas altijd bomvol vogels. De beste plek om de vogels te zien is de vogelkijkhut, maar ook vanaf het groene dijkje aan de noordoostkant van de plas kun je goed vogels kijken. In het voorjaar broeden rondom de plas lepelaars, aalscholvers en grauwe ganzen. In het riet en de wilgen broeden onder meer bruine kiekendief, rietzanger, blauwborst, waterral en diverse soorten eenden. In de nazomer zitten er vaak tientallen kleine zilverreigers in de wilgen tegenover de kijkhut. Voor eenden zijn herfst en winter de beste tijden. Je kan dan met een beetje geluk tien soorten eenden op de plas zien zwemmen: wintertaling, pijlstaart, smient, krakeend, wilde eend, slobeend, tafeleend, kuifeend, brilduiker en bergeend.

Strandleeuwerik op het westerstrand

3. Baai op het westerstrand

Het strand is enorm veranderlijk. Soms ontstaat er een leuk vogelgebied, dat door veranderende zeestromingen een paar jaar later weer kan zijn opgeruimd. Nu is er tussen paal 2 en paal 3 een brede ondiepe baai ontstaan op het Westerstrand. Als het niet de druk is met mensen op het strand, zitten hier vaak veel vogels. In de winter zie je hier eider, brilduiker en middelste zaagbek. In de zomer zoeken hier lepelaars naar voedsel. Op de oevers lopen drieteenstrandloper, bonte strandloper, bontbekplevier en strandplevier rond. In de nazomer zitten hier vaak groepen van tientallen grote sterns.

 

Meer routes in de buurt

Het Rif, Schiermonnikoog in het najaar

Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)

Trailrun Schiermonnikoog (Friesland)

Trailrun Schiermonnikoog (Friesland)

Speelnatuur van OERRR, Berkenplas

Familieroute Berkenplas op Schiermonnikoog

Winter op het strand van Schiermonnikoog

Winterwandeling door duinen, strand en bos op Schiermonnikoog

Nachtwandeling op Schiermonnikoog

Nachtwandeling op Schiermonnikoog

Activiteiten in de buurt

Avondwandeling Schiermonnikoog
Nog 8 plekken beschikbaar!
Wandelen

Avondwandeling op Schiermonnikoog

 • di 15 feb, 20:00
 • Nationaal Park Schiermonnikoog
 • 30% ledenkorting
Wadexcursie
Nog 8 plekken beschikbaar!
Dieren spotten

Wadexcursie Schiermonnikoog

 • di 3 mei 17:00
 • Nationaal Park Schiermonnikoog
 • 30% ledenkorting
Wattwanderung
Nog 25 plekken beschikbaar!
Wandelen

Wattwanderung Schiermonnikoog

 • do 14 apr, 14:00
 • Nationaal Park Schiermonnikoog
 • 30% ledenkorting
Vrijwilligerswerk in de natuur
Nog 10 plekken beschikbaar!

Vrijwilligerswerk in de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog

 • za 26 feb, 09:00
 • Informatiecentrum Het Baken
 • Gratis
Vogels kijken op Schiermonnikoog
Nog 8 plekken beschikbaar!
Dieren spotten

Vogelwandeling op Schiermonnikoog

 • do 10 feb, 14:00
 • Nationaal Park Schiermonnikoog
 • 30% ledenkorting
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.