Nationaal Park Schiermonnikoog

Informatiecentrum Het Baken

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Het Baken

Informatiecentrum Het Baken

In het hart van het dorp Schiermonnikoog bevindt zich Het Baken.
Het Baken is dé plek voor het boeken van natuurexcursies, het uitzoeken van activiteiten of om een accommodatie te reserveren.
Je kunt er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog. In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt.

Meer over Informatiecentrum Het Baken
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het bezoekerscentrum

  Schiermonnikoog is een eiland van rust, ruimte en ongerepte landschappen. Vanwege de bijzondere natuur is bijna heel het eiland sinds 1989 een Nationaal Park. Het eiland heeft een groot variatie aan planten en dieren. Fietsend of wandelend door het eiland ontdek je de mooiste plekken van Schiermonnikoog: het wad, de Noordzeestrand, de kwelder, de duinen en het bos. Een bezoek aan Schiermonnikoog begint bij Het Baken!

   

  Schiermonnikoog begint bij Het Baken

  Het Baken is dé plek voor het boeken van excursies, activiteiten en accommodatie. Je kunt er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog, met haar rijke cultuurhistorie, authentieke bezienswaardigheden en prachtige flora en fauna van het Nationaal Park.

  In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt. Sta oog in oog met de zeehond en de lepelaar, bewonder de sterrenhemel boven het eiland, bestudeer de unieke flora en fauna en ervaar de seizoenen op Schiermonnikoog. Ook vind je in de winkel van Het Baken Wadden- en streekproducten, souvenirs, speurtochten en de mooiste wandel- en fietsroutes van Schiermonnikoog.

  Het Baken

  Expositie Het Baken

  Het Baken

  Friese ontwerp met Groningse bakstenen

  Het Baken is ontworpen door de Friese architecte Nynke Rixt Jukema uit Leeuwarden, in samenwerking met Bètha Architecten uit Burgum. Het gebouw is duurzaam ontworpen en wekt haar eigen energie op. Vanaf de straat is de buitenkant van het gebouw met zijn Groninger rode bakstenen goed herkenbaar. Op de begane grond bevinden zich de balie, de tentoonstelling en de winkel. Op de bovenverdieping zijn de werkplekken voor de teams van VVV, Natuurmonumenten en Nationaal Park gevestigd. 

  OERRR voorjaarsfeest met eilandermarkt

  Op woensdag 3 mei organiseert Natuurmonumenten een OERRR voorjaarsfeest met toffe natuuractiviteiten en -knutsels voor kinderen. We gaan kaarsen van bijenwas maken, insectenhotels knutselen, insectensafari lopen, marshmallows roosteren en nog veel meer. Op het terrein van het voorjaarsfeest vind je ook een markt met producten van Schiermonnikoog.

  Meer informatie en tips voor de meivakantie

  Kom naar het kikkerconcert

  Kikkers kwaken er in mei en juni overal op los. Op Schiermonnikoog kun je in de duinen en rond de Westerplas genieten van hun concert. Kikkerconcerten zijn een echt natuurspektakel, waarmee de mannetjes indruk willen kwaken op de vrouwtjes. Ga mee met de kleine beestjes excursie en luister mee naar het kikkerconcert in de duinen.

  Ga mee!
  Met de Fatbike Tour Schiermonnikoog ontdek je op een fantastische en duurzame manier de laatste wildernis van Nederland! Met avonturier Erwin Zantinga fiets je door de ruige natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog. Van graspaden in de duinen naar het ui

  Fatbike Tour Schiermonnikoog

  Met de Fatbike Tour Schiermonnikoog ontdek je op een fantastische en duurzame manier de laatste wildernis van Nederland! Met avonturier Erwin Zantinga fiets je door de ruige natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog. Van graspaden in de duinen naar het uitgestrekte strand en kronkelende paadjes op de kwelders.

  Boek je Fatbike Tour
 • Wandelen

  Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)

  Welk seizoen je ook door het Nationaal Park Schiermonnikoog wandelt, er is altijd wat te beleven. Ontdek in het late voorjaar orchideeën, duik in de zomer in de zee en spot in het najaar en winter veel trekvogels. En wie weet kom je tijdens de wandeling ook nog een zeehond op ...

  • 15.14 km
 • Op pad met kinderen

  Specht zoekt een huis op Schiermonnikoog

  Op Schiermonnikoog heerst woningnood onder de dieren. Specht heeft een mooie boomstam op het oog maar vraagt zich af of deze plek niet al bezet is door een andere bewoner. Een OERRR kinderwandeling met verhaaltjes over dieren.

  • 2 km
 • Informatiecentrum Het Baken

  Agenda

  LHEFK
  za 01 apr
  Fietsen

  Leer het eiland fietsend kennen

  Eilander Thijs de Boer neemt u graag mee op deze fietsexcursie. Hij vertelt over de boeiende geschiedenis van het dorp en de gevarieerde landschappen van het eiland, vol bijzondere planten en dieren.

  JESZ
  zo 02 apr

  Jutten en schelpen zoeken

  Verhalen over het jutten van vroeger en nu door eilandgids Thijs de Boer. Daarna het strand op om zelf van alles te vinden.

  Strandschoonmaakactie Schiermonnikoog
  zo 02 apr

  Strandschoonmaakactie met de balgexpres op Schiermonnikoog

  Op zondag 2 april trappen Natuurmonumenten, de Eilander Balgexpres en Gemeente Schiermonnikoog het toeristisch seizoen af met het schoonmaken van het Noordzeestrand.
  We vertrekken vanuit paal 3 en rijden richting oost waar we aan de slag gaan met het verzamelen van plastic en andere aanspoelsels.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Informatiecentrum het Baken
  • Reeweg 9, 9166PW Schiermonnikoog (FR)
  • (0519) 53 12 33
  • [email protected]
  • Met de auto naar Lauwersoog haven. Vanaf daar de veerboot. Het is niet mogelijk de auto mee te nemen naar Schiermonnikoog.

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Extra informatie

  Informatiecentrum Het Baken

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Informatiecentrum Het Baken

  Wat wij hier doen

  Help mee de natuur van Schiermonnikoog te beschermen

  Met zijn brede stranden, uitgestrekte kwelders en witte stuifduinen is Schiermonnikoog zeker één van de mooiste natuurgebied van Nederland. Natuurmonumenten doet er alles aan om de waardevolle eilander natuur te beschermen en te behouden maar toch blijven soorten verdwijnen. Door een kleine gift te doen of lid te worden van Natuurmonumenten kun je de natuur van Schiermonnikoog helpen.

  DoneerWord lid
  logo