Nationaal Park Schiermonnikoog

Informatiecentrum Het Baken

  • Cultureel
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Het Baken

Informatiecentrum Het Baken

In het hart van het dorp Schiermonnikoog bevindt zich Het Baken.
Het Baken is dé plek voor het boeken van natuurexcursies, het uitzoeken van activiteiten of om een accommodatie te reserveren.
Je kunt er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog. In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt.

Meer over Informatiecentrum Het Baken
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het bezoekerscentrum

  Schiermonnikoog is een eiland van rust, ruimte en ongerepte landschappen. Vanwege de bijzondere natuur is bijna heel het eiland sinds 1989 een Nationaal Park. Het eiland heeft een groot variatie aan planten en dieren. Fietsend of wandelend door het eiland ontdek je de mooiste plekken van Schiermonnikoog: het wad, de Noordzeestrand, de kwelder, de duinen en het bos. Een bezoek aan Schiermonnikoog begint bij Het Baken!

   

  Schiermonnikoog begint bij Het Baken

  Het Baken is dé plek voor het boeken van excursies, activiteiten en accommodatie. Je kunt er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog, met haar rijke cultuurhistorie, authentieke bezienswaardigheden en prachtige flora en fauna van het Nationaal Park.

  In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt. Sta oog in oog met de zeehond en de lepelaar, bewonder de sterrenhemel boven het eiland, bestudeer de unieke flora en fauna en ervaar de seizoenen op Schiermonnikoog. Ook vind je in de winkel van Het Baken Wadden- en streekproducten, souvenirs, speurtochten en de mooiste wandel- en fietsroutes van Schiermonnikoog.

  Expositie Het Baken

  Friese ontwerp met Groningse bakstenen

  Het Baken is ontworpen door de Friese architecte Nynke Rixt Jukema uit Leeuwarden, in samenwerking met Bètha Architecten uit Burgum. Het gebouw is duurzaam ontworpen en wekt straks haar eigen energie op. Vanaf de straat is de buitenkant van het gebouw met zijn Groninger rode bakstenen goed herkenbaar. Op de begane grond bevinden zich de balie,de tentoonstelling en de winkel. Op de bovenverdieping zijn de werkplekken voor de teams van VVV en Natuurmonumenten gevestigd. De oplevering van het gebouw staat in april gepland. In de meivakantie hopen wij de deuren van het centrum te kunnen openen om onze bezoekers te verwelkomen.

  Informatiecentrum Het Baken

  Speelnatuur Schiermonnikoog

  Lekker ravotten in het kreupelhout, kliederen met water en zand bij de waterpomp en kruipen door de griezelgreppel van wilgenstruiken. Bij speelnatuur Schiermonnikoog kun je de hele dag spelen, bouwen, experimenteren met de elementen, insecten zoeken en nog veel meer....

  Bezoek onze speelnatuur

  Ssssst het is broedseizoen....

  In de duinen baltsen kleurrijke fazanten, bij de Westerplas vliegen lepelaars af en aan met bouwmaterialen voor hun nesten, langs de branding op het strand komen grote groepen meeuwen na een lange winter weer bij elkaar om vervolgens naar de kolonie op de kwelder te verhuizen.... kortom het broedseizoen is begonnen! In deze tijd van het jaar is de natuur zeer kwetsbaar, wandel op bestaande wegen en paden en doe de hond aan de lijn.

  Thuis voor dieren

  Wandel door de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog

  Even uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. In deze rare tijden is dat voor veel mensen heel belangrijk. Wandelen door de natuur geeft je een groot vrijheidsgevoel en daar wordt je gelukkig van. Op de website van Natuurmonumenten kun je routes downloaden en zelf op pad gaan door de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog. In deze tijd van het jaar zijn de trekvogelroute en de winterwandeling door duin, strand en bos zeker een aanrader!

  Wandelroutes
 • Hardlopen

  Trailrun Schiermonnikoog (Friesland)

  Deze trailrun route steekt meerdere malen de eerste duinrand over om door het naaldbos met zijn kronkelende paadjes, dieper het eiland in te dringen. Er is rekening met het broedseizoen gehouden zodat de Trailrun Schiermonnikoog het gehele jaar door gelopen kan worden.

  • 20.71 km
 • Wandelen

  Winterwandeling door duinen, strand en bos op Schiermonnikoog

  Schiermonnikoog is één van de weinige gebieden van Nederland waar de natuur grotendeels het landschap vormt. Wind en zee maken de dienst uit. Sinds het jaar 1200 is het hele eiland zelfs bijna twintig kilometer oostwaarts verplaatst. Het proces van stuivend zand en groeiende d...

  • 10 km
 • Informatiecentrum Het Baken

  Agenda

  yoga M
  do 22 jul

  Zonsondergangyoga op Schiermonnikoog

  Aan het einde van de dag is het heerlijk om op het strand te zijn en aan yoga te doen. Je laat de dag los door rustige yoga oefeningen en komt in een flow. De zonsondergang zie je tijdens de les gebeuren.

  yoga M
  do 29 jul

  Zonsondergangyoga op Schiermonnikoog

  Aan het einde van de dag is het heerlijk om op het strand te zijn en aan yoga te doen. Je laat de dag los door rustige yoga oefeningen en komt in een flow. De zonsondergang zie je tijdens de les gebeuren.

  strandpalen
  wo 04 aug
  Wandelen

  Strandpalenwandeling

  Langs de kust van Schiermonnikoog staan al 150 jaar strandpalen. Die palen zijn destijds aan de rand van het eiland geplaatst als een soort alarmsysteem.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Schiermonnikoog, Het Baken
  • Reeweg 9, 9166 PW Schiermonnikoog (FR)
  • Met de auto naar Lauwersoog haven. Vanaf daar de veerboot. Het is niet mogelijk de auto mee te nemen naar Schiermonnikoog.

  Informatiecentrum Het Baken

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Informatiecentrum Het Baken

  Wat wij hier doen

  Help mee de natuur van Schiermonnikoog te beschermen

  Met zijn brede stranden, uitgestrekte kwelders en witte stuifduinen is Schiermonnikoog zeker één van de mooiste natuurgebied van Nederland. Natuurmonumenten doet er alles aan om de waardevolle eilander natuur te beschermen en te behouden maar toch blijven soorten verdwijnen. Door een kleine gift te doen of lid te worden van Natuurmonumenten kun je de natuur van Schiermonnikoog helpen.

  DoneerWord lid
  logo