Nationaal Park Schiermonnikoog

Informatiecentrum Het Baken

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten & drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Het Baken

Informatiecentrum Het Baken

In het hart van het dorp Schiermonnikoog bevindt zich Het Baken.
Het Baken is dé plek voor het boeken van natuurexcursies, het uitzoeken van activiteiten of om een accommodatie te reserveren.
Je kunt er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog. In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt.

Meer over Informatiecentrum Het Baken
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het bezoekerscentrum

  Schiermonnikoog is een eiland van rust, ruimte en ongerepte landschappen. Vanwege de bijzondere natuur is bijna heel het eiland sinds 1989 een Nationaal Park. Het eiland heeft een groot variatie aan planten en dieren. Fietsend of wandelend door het eiland ontdek je de mooiste plekken van Schiermonnikoog: het wad, de Noordzeestrand, de kwelder, de duinen en het bos. Een bezoek aan Schiermonnikoog begint bij Het Baken!

   

  Schiermonnikoog begint bij Het Baken

  Het Baken is dé plek voor het boeken van excursies, activiteiten en accommodatie. Je kunt er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog, met haar rijke cultuurhistorie, authentieke bezienswaardigheden en prachtige flora en fauna van het Nationaal Park.

  In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt. Sta oog in oog met de zeehond en de lepelaar, bewonder de sterrenhemel boven het eiland, bestudeer de unieke flora en fauna en ervaar de seizoenen op Schiermonnikoog. Ook vind je in de winkel van Het Baken Wadden- en streekproducten, souvenirs, speurtochten en de mooiste wandel- en fietsroutes van Schiermonnikoog.

  Het Baken

  Expositie Het Baken

  Het Baken

  Friese ontwerp met Groningse bakstenen

  Het Baken is ontworpen door de Friese architecte Nynke Rixt Jukema uit Leeuwarden, in samenwerking met Bètha Architecten uit Burgum. Het gebouw is duurzaam ontworpen en wekt haar eigen energie op. Vanaf de straat is de buitenkant van het gebouw met zijn Groninger rode bakstenen goed herkenbaar. Op de begane grond bevinden zich de balie, de tentoonstelling en de winkel. Op de bovenverdieping zijn de werkplekken voor de teams van VVV, Natuurmonumenten en Nationaal Park gevestigd. 

  Vier de meivakantie op Schiermonnikoog

  Yes, het is voorjaar! In de natuur komt weer van alles in beweging. Het is weer langer licht en de zon warmt ons langzaam weer op. De natuur kleurt steeds groener en de duinen staan vol in bloei. Op Schiermonnikoog is de meivakantie de perfecte tijd om weer op ontdekkingstocht door de natuur heen te gaan. Hieronder vind je de beste tips van de boswachter voor een geslaagde meivakantie op het eiland.

  Tips van de boswachter

  Wandel door de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog

  Even uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. In deze rare tijden is dat voor veel mensen heel belangrijk. Wandelen door de natuur geeft je een groot vrijheidsgevoel en daar wordt je gelukkig van. Op de website van Natuurmonumenten en in de route app "Natuur Routes" kun je routes downloaden en zelf op pad gaan door de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog.

  Wandelroutes

  Speelnatuur Schiermonnikoog

  Lekker ravotten in het kreupelhout, kliederen met water en zand bij de waterpomp en kruipen door de griezelgreppel van wilgenstruiken. Bij speelnatuur Schiermonnikoog kun je de hele dag spelen, bouwen, experimenteren met de elementen, insecten zoeken en nog veel meer....

  Speelnatuur Schier
 • Hardlopen

  Trailrun Schiermonnikoog (Friesland)

  Deze trailrun route steekt meerdere malen de eerste duinrand over om door het naaldbos met zijn kronkelende paadjes, dieper het eiland in te dringen. Er is rekening met het broedseizoen gehouden zodat de Trailrun Schiermonnikoog het gehele jaar door gelopen kan worden.

  • 20.71 km
 • Op pad met kinderen

  Specht zoekt een huis op Schiermonnikoog

  Op Schiermonnikoog heerst woningnood onder de dieren. Specht heeft een mooie boomstam op het oog maar vraagt zich af of deze plek niet al bezet is door een andere bewoner. Een OERRR kinderwandeling met verhaaltjes over dieren.

  • 2 km
 • Informatiecentrum Het Baken

  Agenda

  Stuifduinen met vuurtoren, Schiermonnikoog
  di 17 mei
  Wandelen

  Struinen langs kwelder, duin en strand

  Op laarzen of hoge wandelschoenen lopen we vanaf de Bank van Banck via de Westerkwelder naar het strand en door de duinen terug naar het dorp.

  Eendenkooi
  di 17 mei

  Eendenkooi Schiermonnikoog

  Een eendenkooi is van oudsher een oase van rust. Eenden komen er graag een bezoekje brengen. Kom de mooi gerestaureerde eendenkooi bekijken en ga mee met de kooiker die vertelt over zijn oude ambacht.

  Balgexpres
  di 17 mei
  Dieren spotten

  Balgexpres op Schiermonnikoog

  Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Informatiecentrum het Baken
  • Reeweg 9, 9166PW Schiermonnikoog (FR)
  • (0519) 53 12 33
  • [email protected]
  • Met de auto naar Lauwersoog haven. Vanaf daar de veerboot. Het is niet mogelijk de auto mee te nemen naar Schiermonnikoog.

  Informatiecentrum Het Baken

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Informatiecentrum Het Baken

  Wat wij hier doen

  Help mee de natuur van Schiermonnikoog te beschermen

  Met zijn brede stranden, uitgestrekte kwelders en witte stuifduinen is Schiermonnikoog zeker één van de mooiste natuurgebied van Nederland. Natuurmonumenten doet er alles aan om de waardevolle eilander natuur te beschermen en te behouden maar toch blijven soorten verdwijnen. Door een kleine gift te doen of lid te worden van Natuurmonumenten kun je de natuur van Schiermonnikoog helpen.

  DoneerWord lid
  logo