Nationaal Park Schiermonnikoog

Informatiecentrum Het Baken

  • Cultureel
  • Eten & drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Het Baken

Informatiecentrum Het Baken

In het hart van het dorp Schiermonnikoog bevindt zich Het Baken.
Het Baken is dé plek voor het boeken van natuurexcursies, het uitzoeken van activiteiten of om een accommodatie te reserveren.
Je kunt er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog. In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt.

Meer over Informatiecentrum Het Baken
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het bezoekerscentrum

  Schiermonnikoog is een eiland van rust, ruimte en ongerepte landschappen. Vanwege de bijzondere natuur is bijna heel het eiland sinds 1989 een Nationaal Park. Het eiland heeft een groot variatie aan planten en dieren. Fietsend of wandelend door het eiland ontdek je de mooiste plekken van Schiermonnikoog: het wad, de Noordzeestrand, de kwelder, de duinen en het bos. Een bezoek aan Schiermonnikoog begint bij Het Baken!

   

  expositieruimte Het Baken

  Schiermonnikoog begint bij Het Baken

  Het Baken is dé plek voor het boeken van excursies, activiteiten en accommodatie. Je kunt er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog, met haar rijke cultuurhistorie, authentieke bezienswaardigheden en prachtige flora en fauna van het Nationaal Park.

  In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt. Sta oog in oog met de zeehond en de lepelaar, bewonder de sterrenhemel boven het eiland, bestudeer de unieke flora en fauna en ervaar de seizoenen op Schiermonnikoog. Ook vind je in de winkel van Het Baken Wadden- en streekproducten, souvenirs, speurtochten en de mooiste wandel- en fietsroutes van Schiermonnikoog.

  interactief spel

  Friese ontwerp met Groningse bakstenen

  Het Baken is ontworpen door de Friese architecte Nynke Rixt Jukema uit Leeuwarden, in samenwerking met Bètha Architecten uit Burgum. Het gebouw is duurzaam ontworpen en wekt straks haar eigen energie op. Vanaf de straat is de buitenkant van het gebouw met zijn Groninger rode bakstenen goed herkenbaar. Op de begane grond bevinden zich de balie,de tentoonstelling en de winkel. Op de bovenverdieping zijn de werkplekken voor de teams van VVV en Natuurmonumenten gevestigd. De oplevering van het gebouw staat in april gepland. In de meivakantie hopen wij de deuren van het centrum te kunnen openen om onze bezoekers te verwelkomen.

  Het Baken

  OERRR Wilde Buiten Dagen

  Dieren spotten, slootje springen, kruidenthee en vuur maken, marshmallows roosteren, op blotte voeten lopen, sporen zoeken, touw knoppen, klimmen, klauteren en nog veel meer..... Ben jij klaar om een boswachter van OERRR te worden? Ga de uitdaging aan en doe mee aan de Wilde Buiten Dag bij de Berkenplas!

  boek je kaartje hier

  10x tips voor de herfstvakantie op Schiermonnikoog

  De zomer is helaas voorbij maar het najaar heeft op Schiermonnikoog ook veel moois te bieden! Op deze pagina lees je 10 tips van de boswachter voor leuke activiteiten op Schiermonnikoog tijdens de herfstvakantie.

  bekijk de 10 tips

  Wandel door de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog

  Even uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. In deze rare tijden is dat voor veel mensen heel belangrijk. Wandelen door de natuur geeft je een groot vrijheidsgevoel en daar wordt je gelukkig van. Op de website van Natuurmonumenten kun je routes downloaden en zelf op pad gaan door de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog. In deze tijd van het jaar zijn de trekvogelroute en de winterwandeling door duin, strand en bos zeker een aanrader!

  Wandelroutes
 • Wandelen

  Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)

  Welk seizoen je ook door het Nationaal Park Schiermonnikoog wandelt, er is altijd wat te beleven. Ontdek in het late voorjaar orchideeën, duik in de zomer in de zee en spot in het najaar en winter veel trekvogels. En wie weet kom je tijdens de wandeling ook nog een zeehond op ...

  • 15.14 km
 • Hardlopen

  Trailrun Schiermonnikoog (Friesland)

  Deze trailrun route steekt meerdere malen de eerste duinrand over om door het naaldbos met zijn kronkelende paadjes, dieper het eiland in te dringen. Er is rekening met het broedseizoen gehouden zodat de Trailrun Schiermonnikoog het gehele jaar door gelopen kan worden.

  • 20.71 km
 • Informatiecentrum Het Baken

  Agenda

  Wadexcursie
  zo 17 okt
  Dieren spotten

  Wadexcursie Schiermonnikoog

  Maak kennis met de wondere wereld van het wad.

  Wandeling om de West
  vr 22 okt
  Wandelen

  Wandeling om de West op Schiermonnikoog

  De Westerplas, een kleine kwelder, fraaie duinvalleien en een snufje cultuurhistorie. Wandel mee door het afwisselende landschap aan de westkant van Schiermonnikoog.

  Balgexpres
  vr 22 okt
  Dieren spotten

  Balgexpres op Schiermonnikoog

  Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Informatiecentrum het Baken
  • Reeweg 9, 9166PW Schiermonnikoog (FR)
  • (0519) 53 12 33
  • [email protected]
  • Met de auto naar Lauwersoog haven. Vanaf daar de veerboot. Het is niet mogelijk de auto mee te nemen naar Schiermonnikoog.

  Informatiecentrum Het Baken

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Informatiecentrum Het Baken

  Wat wij hier doen

  Help mee de natuur van Schiermonnikoog te beschermen

  Met zijn brede stranden, uitgestrekte kwelders en witte stuifduinen is Schiermonnikoog zeker één van de mooiste natuurgebied van Nederland. Natuurmonumenten doet er alles aan om de waardevolle eilander natuur te beschermen en te behouden maar toch blijven soorten verdwijnen. Door een kleine gift te doen of lid te worden van Natuurmonumenten kun je de natuur van Schiermonnikoog helpen.

  DoneerWord lid
  logo