Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nazomeren op Schiermonnikoog: 10 tips van de boswachter

14 september 2023 | Cynthia Borras

Kom op Schiermonnikoog genieten van de laatste zonnestralen. In september, oktober en november heeft het eiland nog veel te bieden voor wie het zomergevoel nog even wil vasthouden. Hieronder vind je 7 tips van de boswachter om heerlijk te nazomeren op Schiermonnikoog.

Westerduinen Schiermonnikoog

Kom tot rust bij het Schiermonnikoog Festival

Tijdens het Schiermonnikoog Festival ontmoet je muzikale grootheden uit alle windstreken in de duinen, van dichtbij in de concertzaal en gewoon op de fiets. Komend najaar komen zo’n 80 topmusici, 30 kilometer fietspad, 18 kilometer strand en meer dan 300 vogelsoorten samen op Schiermonnikoog. En daar ontdek je muziek in én over de natuur in het zesdaagse festivalprogramma dat overloopt van kamermuziek op het hoogste niveau, documentaires, lezingen, masterclasses, workshops en wandelingen in de weergaloze natuur.

In samenwerking met Natuurmonumenten organiseert Schiermonnikoog Festival twee bijzondere klankenexcursies in duinen en bunkers van het eiland. Tijdens de klankenexcursie wandel je met de boswachter door de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog. Onderweg vindt een klein concert plaats op een onverwachte plek in de natuur. Na het succes van afgelopen jaar organiseren wij dit jaar twee klanken excursies tijdens het festival. Kijk voor meer informatie in onze agenda op klankenexcusie-Club Classique en klankenexcursie-MAAT Saxophone Quartet

De najaarseditie van het Schiermonnikoog Festival vindt plaats van 30 september tot 5 oktober 2023. Kijk hier naar het programma

 

Kom naar het Festival Jong Talent op Schiermonnikoog

Kamermuziekfestival Schiermonnikoog

OERRR Wilde Buiten Dag Schiermonnikoog

Dieren spotten, slootje springen, vuur maken, marshmallow roosteren, op blote voeten lopen, sporen zoeken, touw knopen, klimmen, rennen, klauteren en nog veel meer... Ben jij klaar om een boswachter van OERRR te worden? Ga dan de challenge van OERRR aan! Kom samen met je ouders naar deze superstoere activiteit. Je gaat op avontuur rond de Berkenplas en leert alle skills die je nodig hebt om een echte boswachter te worden. Verzamel alle stempels in het boswachterspaspoort en ontvang na afloop het enige echte boswachtersdiploma van OERRR. Trek laarzen en oude kleren aan want boswachters van OERRR zijn niet bang om vies te worden!

Schrijf je hier in en doe mee! (gratis voor leden van OERRR Natuurmonumenten)

Kind met verrekijker

Bekijk heldere sterrenhemels en donkere nachten

Op Schiermonnikoog wordt het ’s avonds nog écht donker en dat levert adembenemende sterrenhemels op. Grote en kleine beer, Cassiopeia, Orion, de Zwaan, het Zevengesternte… In de nazomer is de hemel vaak zo helder dat je zelfs de Melkweg kan zien. Wil je wel eens meer weten over het heelal en deze sterrenbeelden leren herkennen? Kijk hier naar de komende data van sterren kijken op Schiermonnikoog.

sterren kijken schiermonnikoog

Sterrenhemel op Schiermonnikoog

Literatuurfestival "Meet Me at the lighthouse"

Van donderdag 9 tot en met zondag 12 november 2023 vindt de tweede editie plaats van Meet Me at the Lighthouse, het literatuurfestival op Schiermonnikoog.

Na een succesvolle eerste editie in 2022 is Meet Me at the Lighthouse een vierdaags festival geworden. Het programma is bekend: Eva Meijer, Adriaan van Dis, Mariken Heitman, Simone Atangana Bekono, Myron Hamming, Gerbrand Bakker, Dorien Dijkhuis, Mathijs Deen, Nikki Dekker, Maria Isolina Cozzani, Kirsten van Santen, Tsead Bruinja, Sietze Norder, Femke Essink, Francis Broekhuijsen en Mathijs Sanders prijken op het affiche. Naast een literaire programma organiseert het festival ook wandelingen en een aantal unieke ervaringen in samenwerking met Natuurmonumenten. Zorg dat je erbij bent!

Hier vind je het programma van het festival.

Meet Me at the lighthouse

Trektijd voor de vogels

Nergens in Nederland zijn er zo veel vogelsoorten te zien als in het Waddengebied. In het najaar trekken vogels uit het Hoge Noorden naar warmere gebieden. Sommige van deze vogels brengen de hele winter door op Schiermonnikoog. Andere vogels doen het eiland even aan om bij te tanken en trekken verder door richting Afrika. Wil je zien welke vogels het eiland herbergt in deze tijd van het jaar? Laat je verrassen en ga mee op vogelexcursie. 

 

Vogels spotten Trekvogels op de Waddenzee

Cultuurhistorische dorpswandeling

Waar komt de naam Schiermonnikoog vandaan? Wat is zo bijzonder aan de oude eilander huisjes? Onder leiding van eilandergids Arend Maris krijg je van alles te weten over het verleden en heden van Schiermonnikoog. Op ludieke wijze vertelt hij je prachtige verhalen over het eiland en zijn bewoners. In ongeveer 2 uur tijd neemt hij je mee over "us Lytje Pôle". Ga mee op cultuurhistorische dorpswandeling!

 

 

huizen op Schiermonnikoog

Loop mee tijdens November Wandelmaand

Met warme jas en stevige wandelschoenen aan begint het uitwaaien pas echt! Schiermonnikoog heeft November uitgeroepen tot Wandelmaand. Want wandelen is de uitgelezen manier om te genieten van de pure, ruige schoonheid van het Nationaal Park. Bevlogen eilander gidsen bieden gedurende de hele maand November een uitgebreid programma van wandelingen rondom vier thema’s: Natuur, Culinair, Cultuurhistorie en Zelf op pad. Kijk hier naar het programma van de November Wandelmaand.

Loop je liever zonder gids door het nationaal Park? Speciaal voor de Wandelmaand hebben de boswachters nieuwe routes uitgezet. Download de routes hier!

Profiteer van 'November wandelmaand' op Schiermonnikoog

Wandelen op Schiermonnikoog

Daag jezelf uit tijdens de Devil’s Trail

Wat is er mooier dan hardlopen door de natuur? De boswachter heeft voor de deelnemers aan deze pittige Trailrun een uitdagend parcours uitgestippeld. De Devil's Trail loopt door het afwisselende decor van Nationaal Park Schiermonnikoog. Je gaat van de polder naar de duinen, richting het strand, door kwelder en bos. De Devil's Trail Schiermonnikoog vindt plaats op vrijdag 10 en zaterdag 11 november 2023. Schrijf je in!

MudSweatTrails

Devil's Trail

Yogales op Schiermonnikoog

Yoga in de natuur is een unieke ervaring, waarbij je de dagelijkse hectiek even vergeet en makkelijker tot jezelf komt. Ervaar in stilte de diverse elementen van de natuur: het gezang van vogels, het ruisen van de wind over het strand, de zuivere buitenlucht, het zachte zand onder je voeten. Onze yogadocent neemt je mee naar een bijzondere plek in de duinen, of op het strand. De yogales is toegankelijk, heerlijk en leuk. Doe mee!

 

Yoga op Schiermonnikoog

Wadlopen naar Schiermonnikoog

Met laagwater kun je over de boden van de Waddenzee lopen. Een wandeling van de vaste land naar Schiermonnikoog zou eigenlijk op de bucketlist van alle Nederlanders moeten zitten. Onder begeleiding van een gecertificeerde gids maak je de overtocht vanuit de Brakzand naar Schiermonnikoog. Deze overtocht is één van de zwaarste wadlooptochten in het Waddengebied. De tocht loopt over stevig zand, glibberige slikvelden en door het water van de geulen. Onderweg kijk je je ogen uit bij de duizenden trekvogels die snacken op het wad en langs de randen van de slenken. Een unieke tocht die je beleven moet hebben! Kijk hier naar de data van deze wadlooptocht  in september en oktober.

Wadlopen

Wadlopen naar Schiermonnikoog

Cynthia Borras
Cynthia Borras