Natuurgebied

Texel

Texel van boven

Welkom op Texel

Texel is voor mij het ultieme vogeleiland. Nergens zie je zoveel soorten en aantallen vogels van zo dichtbij. Meer dan vijftien gebieden liggen als een parelsnoer langs de Waddenkust. Een ware vogelboulevard waar vogels veilig broeden. Vogels vinden volop voedsel in de Waddenzee. Tijdens de trek komen hier honderdduizenden vogels op krachten. Als vogelliefhebber kom je ogen tekort. Kom kijken en neem je verrekijker mee!

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé

Boswachter van dit gebied

Meer over Texel
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Natuurmonumenten beschermt de natuur op Texel al bijna honderd jaar: de eerste aankoop, in polder Waalenburg, dateert uit 1909. Sindsdien stelde Natuurmonumenten steeds meer parels in het landschap veilig. Er zijn plekken waar vogels broeden, waar zeldzame planten groeien, plaatsen waar nat en droog en zout en zoet elkaar ontmoeten.

  Polder Waalenburg ligt in het midden van Texel. Het is een oud kweldergebied wat in directe verbinding stond met de Waddenzee. Nu nog zie je de sporen ervan terug in het landschap, zoals de kronkelende kreken.  

  Natuurmonumenten heeft hier in 2021 Natuurcentrum De Marel geopend. Een ideale ontmoetingsplek met de natuur en Natuurmonumenten. 

  Langs de Waddendijk zijn binnendijkse natuurgebieden ingericht, de vogelboulevard van Texel. Dit lint van natuur, is in het voorjaar een ideale broedplaats voor de grote stern, visdief, kluut en tureluur. In het najaar tanken trekvogels hier bij om hun barre tochten naar warmere oorden aan te kunnen.

  Lees hier meer over onze gebieden en wat wij doen op Texel:

  Waalenburg

  Vogelboulevard Texel

  Natuurcentrum De Marel

  Natuurcentrum De Marel

  Langs de Nieuwlanderweg tref je Natuurcentrum De Marel van Natuurmonumenten. Kom ook langs!!

  Informatie over Natuurcentrum De Marel

  Fiets op Texel

  Van zuid naar noord of omgekeerd of dwars over Texel. Ontdek Texel met onze fietsroutes.

  Fietsroutes op Texel

  Wilde Buiten Dag Texel

  Ben jij klaar om een boswachter van OERRR te worden? Ga de uitdaging aan en kom in de herfstvakantie naar de Wilde Buiten Dag!

  Meld je snel aan!
 • Wandelen

  Loopie Waalenburg - Texel

  Wandel door polder Waalenburg op Texel en kom ogen tekort. Weidevogels in overvloed en bont gekleurde weilanden vol met orchideeën, reukgras, grote ratelaar en echte koekoeksbloemen.

  • 2.7 km
 • Fietsen

  Fietsroute Texel - Stayokay, Waalenburg, Oudeschild en Hoge Berg

  Veelzijdig Texel. Waddenpolder, Waddenzee, vogels en bloemen.. Beleef het allemaal.

  • 30.6 km
 • Texel

  Agenda

  waterbeestjes
  za 20 aug
  Dieren spotten

  OERRR Watermonsters in Waalenburg - Texel

  Speuren naar verborgen beestjes in het water. Er leven meer kleine kriebelbeestjes in een natuurgebied dan je denkt. Met schepnet, emmer en loeppot ga je op onderzoek uit met een echte onderwater-boswachter.

  Avontuur op de Schorren - Texel
  wo 24 aug
  Op pad met kinderen

  Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel

  Een avontuurlijke wadwandeling over kwelder De Schorren op Texel vol vogels en bijzondere planten.

  Tureluur
  do 25 aug
  Wandelen

  Zomerwandelexcursie in Waalenburg - De Marel, Texel

  Wandeling van 2 uren in zomers Waalenburg. Geniet van de volop bloeiende bloemen en kruiden en de vlinders die zij aantrekken. Jonge vogels van weidevogels zijn uitgevlogen en zoeken zelf hun kostje bij elkaar. Jonge kiekendieven worden door beide ouders de kunst van het jagen bijgebracht. De eerste steltlopers keren weer terug uit de noordelijke broedgebieden.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Texel

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Texel

  Wat wij hier doen

  Ruimte voor vogels

  Natuurmonumenten beschermt de natuur op Texel al meer dan honderd jaar: de eerste aankoop, in polder Waalenburg, dateert uit 1909. In 1926 volgde een andere mijlpaal: de aankoop van de Zandkuil, leefgebied van wilde bijen en graafwespen. Het is nog altijd het enige insectenreservaat van Nederland. Sindsdien stelde Natuurmonumenten steeds meer parels in het landschap veilig. Er zijn plekken waar vogels broeden, waar zeldzame planten groeien, plaatsen waar nat en droog en zout en zoet elkaar ontmoeten. Die vergen beheer op maat: van kleinschalig maaien tot het open houden van waterrijke plekken en broedplaatsen voor kustvogels. We werken hier samen met enthousiaste vrijwilligersgroepen die zich in verschillende taken hebben gespecialiseerd. In Waalenburg houden we het gebied geschikt voor weidevogels samen met Natuurboerderij Plassendaal. Soms zijn ook grote ingrepen nodig. Kustvogels hebben steeds minder geschikte broedplekken op de stranden en het wad. Dat komt door voorjaarsstormen, de verhoging van de zeespiegel en verstoring. Voor hen scheppen we broedgelegenheid op nieuwe schelpenstrandjes langs de vogelboulevard. Het werkt; soorten keren weer terug en natuurliefhebbers genieten van de vogelgeluiden op dit ultieme vogeleiland.

  Word lid
  logo