Natuurgebied

Texel

Texel van boven

Welkom op Texel

Texel is voor mij het ultieme vogeleiland. Nergens zie je zoveel soorten en aantallen vogels van zo dichtbij. Meer dan vijftien gebieden liggen als een parelsnoer langs de Waddenkust. Een ware vogelboulevard waar vogels veilig broeden. Vogels vinden volop voedsel in de Waddenzee. Tijdens de trek komen hier honderdduizenden vogels op krachten. Als vogelliefhebber kom je ogen tekort. Kom kijken en neem je verrekijker mee!

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé

Boswachter van dit gebied

Meer over Texel
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Natuurmonumenten beschermt de natuur op Texel al bijna honderd jaar: de eerste aankoop, in polder Waalenburg, dateert uit 1909. Sindsdien stelde Natuurmonumenten steeds meer parels in het landschap veilig. Er zijn plekken waar vogels broeden, waar zeldzame planten groeien, plaatsen waar nat en droog en zout en zoet elkaar ontmoeten.

  Polder Waalenburg ligt in het midden van Texel. Het is een oud kweldergebied wat in directe verbinding stond met de Waddenzee. Nu nog zie je de sporen ervan terug in het landschap, zoals de kronkelende kreken.  

  Natuurmonumenten bouwt hier aan Natuurcentrum De Marel. Dit wordt een ideale ontmoetingsplek met de natuur en Natuurmonumenten. 

  Langs de Waddendijk zijn binnendijkse natuurgebieden ingericht, de vogelboulevard van Texel. Dit lint van natuur, is in het voorjaar een ideale broedplaats voor de grote stern, visdief, kluut en tureluur. In het najaar tanken trekvogels hier bij om hun barre tochten naar warmere oorden aan te kunnen.

  Lees hier meer over onze gebieden en wat wij doen op Texel:

  Waalenburg

  Vogelboulevard Texel

  Natuurcentrum De Marel

  Waddenpolder Waalenburg

  Wandel door Waalenburg en laat je verrassen. Onderweg ontdek je historische elementen van de polder, zoals oude kreken, greppels en kolken. Overzie het unieke gebied vanaf het uitkijkpunt bij de Hertenkamp.

  Routes in Waalenburg

  Fiets van veerboot tot vuurtoren over de vogelboulevard

  Van zuid naar noord of omgekeerd; langs de hele waddenkust van Texel zie je vogels van dichtbij. Soms in enorme aantallen bij elkaar.

  Fietsroute op Texel

  Natuurcentrum De Marel

  Langs de Nieuwlanderweg tref je het nieuwe Natuurcentrum van Natuurmonumenten. Binnenkort geopend voor publiek.

  Bezoek Natuurcentrum De Marel
 • Fietsen

  Fietsroute vogelboulevard Texel - Van veerboot tot vuurtoren

  Kom naar Texel en bewonder vogels uitzonderlijk dichtbij. De fietsroute gaat langs de vogelboulevard aan de oostkant van dit waddeneiland. Je ziet de scharrelende scholeksters, kwetterende kolonies en lepelende lepelaars van dichtbij.

  • 32 km
 • Fietsen

  Fietsroute Texel - Stayokay, Waalenburg, Oudeschild en Hoge Berg

  Veelzijdig Texel. Waddenpolder, Waddenzee, vogels en bloemen.. Beleef het allemaal.

  • 30.6 km
 • Texel

  Agenda

  Lepelaar Texel
  wo 28 jul
  Dieren spotten

  OERRR kinderexcursie vogels en vlinders in Waalenburg

  Welke vogel en vlindersoorten kun jij ontdekken en waarom zijn ze hierin Waalenburg?

  Avontuur op de Schorren - Texel
  za 31 jul
  Wandelen

  Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel

  Een avontuurlijke wadwandeling over kwelder De Schorren op Texel vol vogels en bijzondere planten.

  Lepelaar Texel
  za 31 jul
  Dieren spotten

  OERRR kinderexcursie vogels en vlinders in Waalenburg

  Welke vogel en vlindersoorten kun jij ontdekken en waarom zijn ze hierin Waalenburg?

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Texel

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Texel

  Wat wij hier doen

  Ruimte voor vogels

  Natuurmonumenten beschermt de natuur op Texel al meer dan honderd jaar: de eerste aankoop, in polder Waalenburg, dateert uit 1909. In 1926 volgde een andere mijlpaal: de aankoop van de Zandkuil, leefgebied van wilde bijen en graafwespen. Het is nog altijd het enige insectenreservaat van Nederland. Sindsdien stelde Natuurmonumenten steeds meer parels in het landschap veilig. Er zijn plekken waar vogels broeden, waar zeldzame planten groeien, plaatsen waar nat en droog en zout en zoet elkaar ontmoeten. Die vergen beheer op maat: van kleinschalig maaien tot het open houden van waterrijke plekken en broedplaatsen voor kustvogels. We werken hier samen met enthousiaste vrijwilligersgroepen die zich in verschillende taken hebben gespecialiseerd. In Waalenburg houden we het gebied geschikt voor weidevogels samen met Natuurboerderij Plassendaal. Soms zijn ook grote ingrepen nodig. Kustvogels hebben steeds minder geschikte broedplekken op de stranden en het wad. Dat komt door voorjaarsstormen, de verhoging van de zeespiegel en verstoring. Voor hen scheppen we broedgelegenheid op nieuwe schelpenstrandjes langs de vogelboulevard. Het werkt; soorten keren weer terug en natuurliefhebbers genieten van de vogelgeluiden op dit ultieme vogeleiland.

  Word lid
  logo