Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Texel

Vogels texel

De langste vogelboulevard van Europa

Texel is voor mij het ultieme vogeleiland. Nergens zie je zoveel soorten en aantallen vogels van zo dichtbij. Meer dan vijftien gebieden liggen als een parelsnoer langs de Waddenkust. Een ware vogelboulevard waar vogels veilig broeden. Vogels vinden volop voedsel in de Waddenzee. Tijdens de trek komen hier honderdduizenden vogels op krachten. Als vogelliefhebber kom je ogen tekort. Kom kijken en neem je verrekijker mee!

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé

Boswachter van dit gebied

Meer over Texel

Vogelboulevard: de langste van Europa

Van zuid naar noord of omgekeerd; langs de hele waddenkust van Texel zie je vogels van dichtbij. Soms in enorme aantallen bij elkaar.

Excursies op Texel

Waalenburg: Ontdek de schoonheid en veelzijdigheid. Je komt hier ogen tekort.

Natuurgebied Waalenburg, een unieke polder midden op het Waddeneiland Texel. Wandel onze route en geniet van de veelzijdige waddenpolder.

Wandelroute Waalenburg
filter plus

Eendenkooi Spang: verborgen oase

Omstreeks 1600 gebouwd voor het vangen van eenden, nu een verscholen natuurgebied met kooiplas, kooibos en charmant kooikershuisje naar voorbeeld van een Texelse schapenboet. Ontdek de geheimen van deze gerestaureerde eendenkooi op Texel.

Excursies bij Eendenkooi Spang
filter plus
 • Wandelen

  Wandelroute Noordkaap - Texel

  Wandel over de waddendijk, langs forten en over het oude Skillepaadje.

  • 5.5 km
 • Wandelen

  Wandelroute Waalenburg

  Wandel door polder Waalenburg op Texel en kom ogen tekort. Weidevogels in overvloed en bont gekleurde weilanden vol met orchideeën, reukgras, grote ratelaar en echte koekoeksbloemen.

  • 2 km
 • Over het gebied

  Langs de oostkust van Texel beheert Natuurmonumenten ruim vijftien gebieden. Samen vormen ze de langste vogelboulevard van Europa. Ze liggen op het snijvlak van het eiland Texel en de Waddenzee. Op het land kunnen de vogels rustig broeden en hun kuikens grootbrengen, in zee barst het van het eten. Een prachtige reeks gebieden die je perfect vanaf de fiets kunt verkennen.

  De wind, de weidsheid, de geur en de geluiden van het wad, het is een landschap om van te genieten. Je kijkt eindeloos over de Waddenzee, een kraamkamer voor ontelbare dieren. Voortdurend vliegen vogels heen en weer.

  Binnendijkse schelpenbankjes  

  Ondanks de uitgestrektheid kun je de vogels zien van dichtbij. Voor soorten als de scholekster, kluut of bontbekplevier hebben we binnendijkse schelpenbankjes aangelegd. Mensen kunnen er niet komen, maar de vogels wel bekijken. Die voelen zich veilig en blijven gewoon staan.

  Broedplaatsen en schelpenstrandjes

  Ze broeden er massaal, vlak langs de dijk. Bij eb vliegen de vogels weer naar het wad. Daar halen ze uit de slikkige bodem hun eten: slakjes, wormpjes, schelpjes en garnalen. Ottersaat, Zandkes en Wagejot zijn bijvoorbeeld van die plekken. En Utopia en Buitenheim zijn populair bij de grote sterns. Ook voor hen hebben we schelpenstrandjes aangelegd, als veilige, droge vluchtplaats. Ze broeden hier in steeds grotere aantallen. Met een beetje geluk zie je de kuikens zo uit het ei kruipen.

  Wadwachterhut

  De Schorren is het buitenbeentje van de vogelboulevard. Een groot kweldergebied dat zich tot ver in de Waddenzee uitstrekt. Er huist een kolonie lepelaars en is een vaste stek voor trekvogels. Op de dijk tussen de Schorren en Utopia staat de Wadwachterhut van Natuurmonumenten. Van maart tot eind augustus zijn vrijwillige wadwachters hier gastheer. Ze vertellen je graag over de prachtige natuur. Je kunt een kijkje nemen door de telescoop.

  Weidevogels tussen koekoeksbloemen

  Achter molen Het Noorden ligt Drijvers Vogelweid de Bol, een echt weidevogelgebied. In de vochtige graslanden broeden grutto, kievit en tureluur tussen de orchideeën en echte koekoeksbloemen.

  In het binnenland ligt een andere hotspot voor weidevogels: polder Waalenburg. Dit oude kweldergebied is het laagste punt van Texel. Het grondwater is brak en daardoor groeien er zoutminnende plantjes zoals zeekraal en schorrenkruid, midden op het eiland. Overal zijn lichte overgangen van zout naar zoet en van laag naar hoog. Je ziet er veel soorten bloemen en kruiden die insecten lokken. Het ideale hapje voor de kuikens van weidevogels. Het is allemaal te zien vanaf de wandelpaden en het slingerende fietspad.

  Eendenkooien

  Ook erfgoed houdt Natuurmonumenten op Texel levend. We beheren Fort de Schans waar je vrij kunt picknicken, de twee bijbehorende forten Lunette en Redoute en molen Het Noorden aan de waddendijk vlak bij Oost. Het is na de vuurtoren het meest gefotografeerde bouwwerk op Texel.

  Bijzonder zijn ook de drie eendenkooien van Natuurmonumenten. Vroeger werden hier eenden gevangen voor consumptie. Nu zijn het verscholen natuurgebiedjes met elk hun eigen karakter en natuur. Ze stammen uit de zeventiende eeuw en zijn onlangs allemaal gerestaureerd. Kom eens een kijkje nemen in eendenkooi Spang, die regelmatig open is voor excursies.

  Natuurgebieden op Texel

   

  Texel

  Agenda

  Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren - Texel
  wo 18 sep
  Wandelen

  Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel

  Een avontuurlijke wadwandeling over kwelder De Schorren op Texel vol vogels en bijzondere planten.

  Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren - Texel
  wo 25 sep
  Wandelen

  Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel

  Een avontuurlijke wadwandeling over kwelder De Schorren op Texel vol vogels en bijzondere planten.

  Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren - Texel
  za 28 sep
  Wandelen

  Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel

  Een avontuurlijke wadwandeling over kwelder De Schorren op Texel vol vogels en bijzondere planten.

  Direct naar

  Texel

  Wat wij hier doen

  Ruimte voor vogels

  Natuurmonumenten beschermt de natuur op Texel al bijna honderd jaar: de eerste aankoop, in polder Waalenburg, dateert uit 1909. In 1926 volgde een andere mijlpaal: de aankoop van de Zandkuil, leefgebied van wilde bijen en graafwespen. Het is nog altijd het enige insectenreservaat van Nederland. Sindsdien stelde Natuurmonumenten steeds meer parels in het landschap veilig. Er zijn plekken waar vogels broeden, waar zeldzame planten groeien, plaatsen waar nat en droog en zout en zoet elkaar ontmoeten. Die vergen beheer op maat: van kleinschalig maaien tot het open houden van waterrijke plekken en broedplaatsen voor kustvogels. We werken hier samen met enthousiaste vrijwilligersgroepen die zich in verschillende taken hebben gespecialiseerd. In Waalenburg houden we het gebied geschikt voor weidevogels samen met Natuurboerderij Plassendaal. Soms zijn ook grote ingrepen nodig. Kustvogels hebben steeds minder geschikte broedplekken op de stranden en het wad. Dat komt door voorjaarsstormen, de verhoging van de zeespiegel en verstoring. Voor hen scheppen we broedgelegenheid op nieuwe schelpenstrandjes langs de vogelboulevard. Het werkt; soorten keren weer terug en natuurliefhebbers genieten van de vogelgeluiden op dit ultieme vogeleiland.

  Word lid
  Texel

  Nieuws van de boswachter

  logo