Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Texel

Texel van boven

Welkom op Texel

Texel is voor mij het ultieme vogeleiland. Nergens zie je zoveel soorten en aantallen vogels van zo dichtbij. Meer dan vijftien gebieden liggen als een parelsnoer langs de Waddenkust. Een ware vogelboulevard waar vogels veilig broeden. Vogels vinden volop voedsel in de Waddenzee. Tijdens de trek komen hier honderdduizenden vogels op krachten. Als vogelliefhebber kom je ogen tekort. Kom kijken en neem je verrekijker mee!

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé

Boswachter van dit gebied

Meer over Texel
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Natuurmonumenten beschermt de natuur op Texel al bijna honderd jaar: de eerste aankoop, in polder Waalenburg, dateert uit 1909. Sindsdien stelde Natuurmonumenten steeds meer parels in het landschap veilig. Er zijn plekken waar vogels broeden, waar zeldzame planten groeien, plaatsen waar nat en droog en zout en zoet elkaar ontmoeten.

  Polder Waalenburg ligt in het midden van Texel. Het is een oud kweldergebied wat in directe verbinding stond met de Waddenzee. Nu nog zie je de sporen ervan terug in het landschap, zoals de kronkelende kreken.  

  Natuurmonumenten heeft hier in 2021 Natuurcentrum De Marel geopend. Een ideale ontmoetingsplek met de natuur en Natuurmonumenten. 

  Langs de Waddendijk zijn binnendijkse natuurgebieden ingericht, de vogelboulevard van Texel. Dit lint van natuur, is in het voorjaar een ideale broedplaats voor de grote stern, visdief, kluut en tureluur. In het najaar tanken trekvogels hier bij om hun barre tochten naar warmere oorden aan te kunnen.

  Lees hier meer over onze gebieden en wat wij doen op Texel:

  Waalenburg

  Vogelboulevard Texel

  Natuurcentrum De Marel

  Natuurcentrum De Marel

  Langs de Nieuwlanderweg tref je Natuurcentrum De Marel van Natuurmonumenten. Kom ook langs!!

  Informatie over Natuurcentrum De Marel
 • Fietsen

  Fietsroute vogelboulevard Texel - Van veerboot tot vuurtoren

  Kom naar Texel en bewonder vogels uitzonderlijk dichtbij. De fietsroute gaat langs de vogelboulevard aan de oostkant van dit waddeneiland. Je ziet de scharrelende scholeksters, kwetterende kolonies en lepelende lepelaars van dichtbij.

  • 32 km
 • Wandelen

  Ommetje De Marel - Waalenburg Texel

  Maak een ommetje door de veelzijdige waddenpolder Waalenburg met diverse hoogtepunten onderweg.

  • 1,6 km
 • Texel

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Texel

  Nieuws

  Direct naar

  Texel

  Wat wij hier doen

  Ruimte voor vogels

  Natuurmonumenten beschermt de natuur op Texel al meer dan honderd jaar: de eerste aankoop, in polder Waalenburg, dateert uit 1909. In 1926 volgde een andere mijlpaal: de aankoop van de Zandkuil, leefgebied van wilde bijen en graafwespen. Het is nog altijd het enige insectenreservaat van Nederland. Sindsdien stelde Natuurmonumenten steeds meer parels in het landschap veilig. Er zijn plekken waar vogels broeden, waar zeldzame planten groeien, plaatsen waar nat en droog en zout en zoet elkaar ontmoeten. Die vergen beheer op maat: van kleinschalig maaien tot het open houden van waterrijke plekken en broedplaatsen voor kustvogels. We werken hier samen met enthousiaste vrijwilligersgroepen die zich in verschillende taken hebben gespecialiseerd. In Waalenburg houden we het gebied geschikt voor weidevogels samen met Natuurboerderij Plassendaal. Soms zijn ook grote ingrepen nodig. Kustvogels hebben steeds minder geschikte broedplekken op de stranden en het wad. Dat komt door voorjaarsstormen, de verhoging van de zeespiegel en verstoring. Voor hen scheppen we broedgelegenheid op nieuwe schelpenstrandjes langs de vogelboulevard. Het werkt; soorten keren weer terug en natuurliefhebbers genieten van de vogelgeluiden op dit ultieme vogeleiland.

  Word lid