Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

De Vogelboulevard van Texel

Vogelboulevard Header

Welkom op vogelboulevard Texel

De wind, de weidsheid, de geur en de geluiden van het wad, het is een landschap om van te genieten. Je kijkt eindeloos over de Waddenzee, een kraamkamer voor ontelbare dieren. Voortdurend vliegen vogels heen en weer.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé

Boswachter van dit gebied

Meer over De Vogelboulevard van Texel

Over het gebied

Langs de hele oostkust van Texel beheert Natuurmonumenten ruim vijftien gebieden. Ze liggen op het snijvlak van het eiland Texel en de Waddenzee. Op het land kunnen de vogels rustig broeden en hun kuikens grootbrengen, in zee barst het van het eten. Een prachtige reeks gebieden die je perfect via onze fietsroute kunt verkennen.

De wind, de weidsheid, de geur en de geluiden van het wad, het is een landschap om van te genieten. Je kijkt eindeloos over de Waddenzee, een kraamkamer voor ontelbare dieren. Voortdurend vliegen vogels heen en weer.

Wagejot

Binnendijkse wadplaten  

Door zeespiegelstijging zijn in de Waddenzee veel broedplekken verloren gegaan.  Om weer ruimte te bieden voor de broedvogels zoals de grote stern, scholekster, kluut en bontbekplevier hebben we binnendijkse schelpenbankjes aangelegd. Voor deze vogels zijn de nagebootste wadplaten een veilige kraamkamer en rustplek. De vogels weten dat de mensen ze met rust laten en alleen komen om ze van dichtbij te bewonderen. Hier zie je duizenden vogels van zeldzaam dichtbij. Ze broeden hier in steeds grotere aantallen. Met een beetje geluk en geduld zie je in het voorjaar de kuikens zo uit het ei kruipen.

Rust

Wadvogels leven niet zoals jij en ik in een dag- en nachtritme. Maar het getij bepaald hun leven. Bij eb vliegen de vogels naar het wad. Daar halen ze uit de slikkige bodem hun eten: slakjes, wormpjes, schelpjes en garnalen. Bij de opkomende vloed huppelen ze voor het water uit weer richting het eiland. Als het water het wad weer heeft bedekt, vliegen ze over de dijk om een plekje op de vogelboulevard te zoeken om te rusten.

Wil je net als al die duizenden wadvogels op zoek naar kleine friemelbeestjes en lange wadpieren. Ga mee met de boswachter en vis kleine garnaaltjes uit het zoute water en bekijk het waddenbuffet van dichtbij tijdens de expeditie op De Schorren. Hier nestelt ieder jaar een grote kolonie lepelaars en het is een vaste stop voor duizenden trekvogels.

 

Wadwachterhut Utopia

Wadwachterhut

Op de dijk tussen De Schorren en Utopia staat de Wadwachterhut van Natuurmonumenten. Van maart tot eind augustus zijn vrijwillige wadwachters hier gastheer. Deze enthousiastelingen halen alle vogels naar je toe met een telescoop of verrekijker. Ze vertellen je graag over de waddennatuur en wat Natuurmonumenten doet om deze te beschermen.

Drijvers Vogelweid De Bol

Weidevogels tussen koekoeksbloemen

Ook weidevogels hebben een plekje op de vogelboulevard. In de vochtige graslanden van Drijvers Vogelweid de Bol broeden grutto, kievit en tureluur tussen de orchideeën en echte koekoeksbloemen.

Eendenkooi Spang

Eendenkooi Spang

Eendenkooi Spang is absoluut een bezoek waard. Dit is een van de drie eendenkooien van Natuurmonumenten op Texel. Vroeger werden hier eenden gevangen voor consumptie. Nu zijn het verscholen natuurgebiedjes met elk hun eigen karakter en natuur. Ze stammen uit de zeventiende eeuw en zijn onlangs allemaal gerestaureerd. Kom eens een kijkje nemen in eendenkooi Spang, die van april tot en met september gratis te bezoeken is voor iedereen.

De Vogelboulevard van Texel

De mooiste routes

De Vogelboulevard van Texel

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De Vogelboulevard van Texel

Nieuws

Direct naar