Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Drijvers Vogelweid de Bol

De Bol

Natuurgebieden Drijvers Vogelweid de Bol

In het oosten van Texel ligt natuurgebied De Bol. Dit gebied dankt zijn naam aan de bolle zandplaat tussen de zwinnen in. Het is een laag weidegebied met bijzondere planten en plassen vol wadvogels. Om de rust in het natuurgebied te respecteren is het niet toegankelijk voor publiek. De Bol is wel goed te bezichtigen vanaf de Zwinweg.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé

Boswachter van dit gebied

Meer over Drijvers Vogelweid de Bol

Over het gebied

Vogels

De bloemrijke graslanden van natuurgebied de Bol zijn in het voorjaar een thuishaven voor veel broedende weidevogels. Bij hoogwater vluchten de wadvogels naar het waterrijke gebied achter de waddendijk. Hier kunnen ze rustig fourageren. Vanaf de openbare weg is het natuurgebied goed te overzien. Geniet hier van de rust en het uitzicht.

Zoutminnende planten

Op de lager gelegen delen zie je zoutminnende planten, zoals rode ogentroost, zeekraal en zeeaster. deze planten kunnen goed tegen het brakke water.

Zwinnen en zandbanken

Zwinnen liggen parallel aan de kust tussen zandbanken in en worden met zeewater gevuld bij opkomend water. Bij eb loopt het water weer terug, via muien, richting zee. Het ondiepe water geeft een veilig onderkomen aan de vogels in het natuurgebied.

Uitkijkpunt

Halverwege de Zwinweg is een zijweg naar een nieuw uitkijkpunt. Hier zie je het hele jaar door vogels. In het voorjaar springen de scheldende scholeksters uit het bloemrijke landschap op om de kiekendief (kuikendief) weg te jagen. Meestal een handje geholpen door gillende grutto's en kamikaze kieviten. In de winter, hoor je het fluiten van smienten en zie je duizenden ganzen.

Hoe is De Bol te bereiken?

Het natuurgebied is niet toegankelijk voor publiek. Wel kun je vanaf de Zwinweg (net boven Oosterend), de natuur goed overzien.

Drijvers Vogelweid de Bol

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Drijvers Vogelweid de Bol

Nieuws