Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Texel - Stayokay, Waalenburg, Oudeschild en Hoge Berg

Waar: Texel

Schapenboet Texel De Waddel
2 uur 32
30,6 km

  Over de route

  Beleef met deze route het veelzijdige eiland Texel. Spring op de fiets (te huur bij Stayokay) voel de wind door je haren, slinger door de oude waddenpolder Waalenburg en zie het weidse uitzicht vanaf de waddendijk. 

  Vogels, bloemen en insecten. Je wordt omringd door natuur. Onderweg krijg je tips van de boswachter over de leukste en mooiste plekjes. 

  Waar kun je starten

  Texel van boven
  Startpunt

  Stayokay Texel

  Wat kom je onderweg tegen?

  StayOkay Texel

  1. StayOkay Texel

  De route start vanaf Stayokay. Fiets richting de Emmalaan (met de ingang van Stayokay in de rug naar rechts) en ga op de Emmalaan rechtsaf. Bij de rotonde fiets je rechtdoor de Bernhardlaan op. Ga na 200 meter rechtsaf de Sluyscoog in (richting knooppunt 51) en neem gelijk de 1e weg rechts. 

  Ga de 2e weg links (Kadijksweg), 1e weg links (Marsweg) en fiets deze helemaal af tot aan de Waalderweg. Sla hier linksaf en gelijk de 1e weg rechts (Meyertebos). Blijf deze weg volgen tot aan de Burgerdijk, sla rechtsaf en fiets het Waal en Burgerdijkje op (1e links richting knooppunt 65) Het Waal en Burgerdijkje kronkelt dwars door het midden van Texel. Je fietst hier tussen de bomen, struiken, bloemen en dan weer in open vlakte. 

   

  Struinnatuur Waalenburg Texel

  2. Sluisje en Struinnatuur

  De Waal en Burgerdijk is de oude zeedijk die Texel beschermde tegen de woeste zee. Door de enorme kracht van het kolkende water ontstond hier in 1552 toch een dijkdoorbraak. Bij het dichten van de dijk was het onmogelijk om het diepe stroomgat te dichten. Men legde de dijk er omheen waardoor het gat, ook wel waal of wiel genoemd, zichtbaar bleef. Je staat hier bij de ‘Weegeswaal’, het grootste waal van Texel.

  Aan je rechterhand zie je de struinnatuur. Het stuk van Waalenburg dat speciaal is ingericht om vrij in rond te wandelen, te picknicken, bloemen te plukken en in het water te spelen.

  De bloemenzaden die samen met kinderen van de Vrije school Stella Maris zijn uitgezaaid komen overal in het gebied op. Het zorgt voor een vrolijk aangezicht als je over het Waal en Burgerdijkje fietst. Stap hier even af en struin door de bloemenzee en langs de watertjes.

  Vervolg het slingerende dijkje tot aan de Ruigendijk en sla rechtsaf richting de rotonde. (Via knooppunt 66 naar 23). Ga hier rechtsaf.

   

  3. Boerderij Hoogvliet

  Hier ziet u aan uw rechterhand boerderij Hoogvliet. Een ambachtelijk boerenbedrijf met  900 schapen en 120 zoogkoeien. Hier koopt u vers en diepgevroren lams- en rundvlees. Niet handig meenemen op de fiets? Bestel vooraf en haal het later op. Kijk voor meer informatie op de website

  Fiets 650 meter door en sla linksaf richting Natuurcentrum De Marel.

  Praktische informatie

  • Natuurcentrum De Marel