Ga direct naar inhoud
Terug

Loopie Waalenburg - Texel

Waar: Waalenburg Texel

Vogels Waalenburg
54 minuten
2,7 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Ontdek de schoonheid en veelzijdigheid van polder Waalenburg. Je komt hier ogen tekort.

Je wandelt dwars door bontgekleurde weilanden. Onderweg ontdek je de historische elementen van de polder, zoals oude kreken, greppels en kolken. In het voorjaar en de zomer kun je genieten van het concert van de veldleeuwerik en schieten de zeldzame orchideeën de grond uit. In de herfst en winter barst het van de trekvogels, de smienten, slob- en bergeenden dobberen in de kreek. Grote groepen wulpen, spreeuwen en ganzen rusten in de weides. De route is blauw gemarkeerd en loopt deels door het weiland wat onverhard is, zodat je op een echt natuurpad loopt.

Waar kun je starten

De marel
Startpunt

Natuurcentrum De Marel

Toegang tot 17.00
Natuurcentrum De Marel is het perfecte startpunt om de Texelse natuur te ontdekken. Onder het genot van een kop koffie kan je hier je route uitstippelen. Of even je fiets opladen terwijl je het volgende vogelkijkpunt uitzoekt. Heb je vragen over vogelsoorten of de bloemen in het gebied? Stel ze gerust!

Wat kom je onderweg tegen?

1. Start loopie

Volg de blauwe pijltjes.

Onderweg vertelt de boswachter je over de meest bijzondere plekken in waddenpolder Waalenburg.

2. Paardenpaadje

Ga hier rechtsaf de oude Motweg op, een historisch stukje Texel. Dit was vroeger de verbindingsweg door Waalenburg, een echt paardenpad. De paarden liepen over de steentjes in het midden en de wielen van de kar over de grasstroken ernaast. Dit soort paardenpaden komen op een paar plekken op Texel nog voor. Aan het einde van dit pad ga je linksaf het weiland in.

 

Bloemenzee Waalenburg Texel

3. Met je neus in de bloemen

Je loopt letterlijk midden door de velden. In het voorjaar ruik je de toffee-achtige geur van reukgras, ook wel toffeegras genoemd. Hier en daar een narcis, dit zijn overgebleven bollen vanuit de vroegere landbouw. Zie je gras met witte haartjes, dan heb je veldbies gevonden. Elk seizoen andere geuren en kleuren.

De weilanden zijn voorzien van greppels, deze zijn aangelegd voor de afvoer van regenwater en zorgen voor een goede schuilplek voor weidevogels. In en rond de greppels is de grond natter, dus hier vind je andere planten dan op hogere delen. 

De polder heeft hier veel hoogteverschillen. Je loopt over het hoge en droge gedeelte. In de lagere stukken staan in de lente veel orchideeën. Loop het graspad af tot aan het fietspad.

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

    Honden niet toegestaan op onverharde delen van het wandelpad. Alleen toegestaan langs het fietspad, mits aangelijnd

  • Observatiepunt Hertenkamp

  • Natuurcentrum De Marel

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda