Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Eendenkooi Spang

  Eendenkooi Spang - Texel

  Eendenkooi Spang

  Aan de oostzijde van het Waddeneiland Texel ligt de eendenkooi verscholen in het kooibos. In de eendenkooi Spang kun je zien hoe de kooiker hier vroeger eenden ving. Bezoek ook het kooikerhuisje met mini-expositie over het aloude ambacht.

  Natuurmonumenten

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Eendenkooi Spang
 • Nieuws
 • Over het gebied

  Natuurmonumenten beheert drie eendenkooien op Texel. Eendenkooi Spang, eendenkooi Zuid Haffel en eendenkooi Westergeest.

  Wat is een eendenkooi?

  Vaak ligt de eendenkooi verstopt in een bosje ver in het landschap en kun je er niet gemakkelijk komen. De kooi bestaat uit een kooiplas met vangpijpen. In een eendenkooi worden eenden gelokt en gevangen en daar is absolute rust voor nodig. Vroeger ving men er eenden voor de consumptie,  tegenwoordig vangt men er eenden om te ringen voor vogelonderzoeken.

  Hoe werkt een eendenkooi?

  Op de kooiplas zwemmen tamme eenden die de wilde eenden naar de kooi moeten lokken. De kooiker en het kooikerhondje verstoppen zich achter de rietschermen langs de vangpijp. Af en toe komt het hondje met zijn opvallende, witte pluimstaart tevoorschijn. Ze zwemmen nieuwsgierig achter het hondje aan de steeds smaller wordende vangpijp in. Plotseling komt dan de kooiker achter het scherm vandaan. De eenden schrikken zo dat ze ‘de pijp uitgaan’ en de fuik inzwemmen. Daar vangt de kooiker ze in het vanghokje.

  Rustgebied dankzij kooirecht

  Een eendenkooi moet aan bepaalde voorwaarden voldoen: de plas moet bijvoorbeeld open zijn en er moet één vangpijp vangklaar zijn. Het kooirecht (of afpalingsrecht) houdt in dat vanuit het midden van de eendenkooi een cirkel tussen de 750 en 1509 meter wordt getrokken en daarbinnen is het rustgebied. Daar mag alleen door de kooiker gejaagd worden.

   

  placeholder

  Bezoek de eendenkooi!

  In het hoogseizoen is de eendenkooi van Spang gratis te bezoeken. In het kooikerhuisje krijg je informatie over het oeroude ambacht van de kooiker. Wandel op eigen gelegenheid door de eendenkooi. Klik hier voor de actuele openingstijden.

  Hoe is de eendenkooi te bereiken?

  De kooi is te bereiken vanaf de IJsdijk en de Spangerweg. De ingang van het onverharde pad naar de eendenkooi ligt halverwege de weg Dijkmanshuizen aan de oostzijde van Texel. Dijkmanshuizen is de weg die de Spangerweg met de IJsdijk verbindt.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Eendenkooi Spang

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo