De natuur in

Hardlopen en trailrunning

Op zoek naar een hardlooproute in de natuur? In onze natuurgebieden vind je talloze routes waar je je favoriete sport kunt beoefenen. Lekker rennen door bos en heide en wie weet een onverwachte ontmoeting met een ree of ander wild. Voor wie meer uitdaging zoekt hebben wij trailrunroutes uitgestippeld. Oneffen paden, mul zand, modderige plassen, hoogteverschillen en krappe bochtjes maken een trailrun tot een waar avontuur.

Hardlopen in de Kaapse Bossen

Adem de frisse boslucht in! Korte en lange wandelroutes waar je prima op kunt hardlopen. Fanatiekelingen rennen ook nog even de uitkijktoren op. De beloning is een fantastisch uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug.

Bekijk de routes

Hardlopen in Heumensoord

Rennen door bos en heide vlak bij de stad Nijmegen. Ga voor kort of lang. Je hebt de keuze uit goed gemarkeerde routes van 5 en 10 kilometer.

Bekijk de routes

Trailrunnnen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Over slingerende single tracks ren je door de duinen richting de zee. Op de trailrun kom je hoge duintoppen, smalle bospaadjes en fikse afdalingen tegen.

Bekijk de route

Hardlopen met de route-app

Ontdek de mooiste routes met de app 'Natuur Routes'. Meer dan 300 wandel-, trailrun-, fiets- en kanotochten staan voor je klaar op je smartphone. Het routekaartje laat je precies zien waar je bent. Op markante punten krijg je verhalen te horen over de natuur om je heen.

Bekijk de app
 • Hardlopen

  Trailrun Schiermonnikoog (Friesland)

  Deze trailrun route steekt meerdere malen de eerste duinrand over om door het naaldbos met zijn kronkelende paadjes, dieper het eiland in te dringen. Er is rekening met het broedseizoen gehouden zodat de Trailrun Schiermonnikoog het gehele jaar door gelopen kan worden.

  • 20.71 km
 • Hardlopen

  Hardlooproute Vredevoetpad

  Deze mooie hardlooproute leid je door het oer-Hollandse landschap van Tienhoven langs plassen en kruidenrijke graslanden. Onderweg kom je tal van vogels tegen.

  • 7.4 km
 • De 10 mooiste hardlooproutes

  Door de duinen, over polderdijkjes, langs smalle bospaadjes, brede zandpaden, of moerasgebied.. Onze boswachters selecteerden de 10 mooiste hardloop- en trailrunroutes door heel Nederland.

  Ontdek het zelf

  Zó gezond is hardlopen in de natuur

  Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat bewegen in de natuur extra gezondheidsvoordelen oplevert? Niet alleen bevat de lucht er minder fijnstof, ook geven bomen een stofje af, phytonciden, die je immuunsysteem een boost geven. Een bezoek aan de natuur werkt daarnaast aantoonbaar stressverlagend en heeft het een positief effect op je spijsvertering. Ontdek hier alle voordelen.

  Vitamine Natuur

  Natuursporter? Doneer en ontvang groene veters

  Geef jij om de natuur waarin je sport? Doneer een bedrag naar keuze en krijg een setje groene veters thuisgestuurd. Daarmee laat je zien dat je de natuur steunt waar je zo graag in beweegt. Alvast bedankt voor je bijdrage!

  Die veters wil ik!

  Wat anderen zeggen...

  Dwars door de uitgestrekte heidevelden

  Simon van K. uit Meppel over trailrunnen

  "Dwingelderveld is een schitterend gebied waar ook nog eens een geweldig trailrunparcours ligt! Even helemaal weg, de natuur in en genieten van het hardlopen."

  Wat wij doen

  Onderhoud van paden en routes

  Natuurmonumenten zet zich graag in voor mensen die actief de natuur in willen en faciliteert met paden, voorzieningen op startpunten, evenementen en routes. Onze boswachters zorgen ervoor dat de paden er piekfijn bij liggen. Daar komt heel wat bij kijken; overhangende takken en struiken verwijderen, slechte stukken repareren, wegwijzers langs routes plaatsen, gevallen takken en bomen wegslepen, afval opruimen. Dankzij dit zorgvuldige onderhoud zijn de routes veilig, goed begaanbaar en schoon, ideaal voor een rondje hardlopen of trailrunnen.

  Meehelpen als vrijwilliger?

  Tips

  Nieuws voor hardlopers

  logo