De natuur in

Hardlopen en trailrunning

Op zoek naar een hardlooproute in de natuur? In onze natuurgebieden vind je talloze routes waar je je favoriete sport kunt beoefenen. Lekker rennen door bos en heide en wie weet een onverwachte ontmoeting met een ree of ander wild. Voor wie meer uitdaging zoekt hebben wij trailrunroutes uitgestippeld. Oneffen paden, mul zand, modderige plassen, hoogteverschillen en krappe bochtjes maken een trailrun tot een waar avontuur.

Hardlopen in de Kaapse Bossen

Adem de frisse boslucht in! Korte en lange wandelroutes waar je prima op kunt hardlopen. Fanatiekelingen rennen ook nog even de uitkijktoren op. De beloning is een fantastisch uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug.

Bekijk de routes

Hardlopen in Heumensoord

Rennen door bos en heide vlak bij de stad Nijmegen. Ga voor kort of lang. Je hebt de keuze uit goed gemarkeerde routes van 5 en 10 kilometer.

Bekijk de routes

Trailrunnnen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Over slingerende single tracks ren je door de duinen richting de zee. Op de trailrun kom je hoge duintoppen, smalle bospaadjes en fikse afdalingen tegen.

Bekijk de route

Hardlopen met de route-app

Ontdek de mooiste routes met de app 'Natuur Routes'. Meer dan 300 wandel-, trailrun-, fiets- en kanotochten staan voor je klaar op je smartphone. Het routekaartje laat je precies zien waar je bent. Op markante punten krijg je verhalen te horen over de natuur om je heen.

Bekijk de app
 • Hardlopen

  Rode hardlooproute Zeepeduinen en Slot Haamstede

  Welkom op deze hardlooproute! Je loopt hier langs het statige slot en door een dynamisch duingebied. Hier kan je heerlijk uitwaaien en spot je tijdens het lopen wellicht vogels en misschien wel damherten. Ervaar het zelf!

  • 5.5 km
 • Hardlopen

  Hardlooproute Buurserzand, bij Haaksbergen

  Deze hardlooproute gaat door een natuurgebied waar open heidevlakten, graslanden en bosjes elkaar afwisselen.

  • 5.2 km
 • Tips

  Wat anderen zeggen...

  Dwars door de uitgestrekte heidevelden

  Simon van K. uit Meppel over trailrunnen

  "Dwingelderveld is een schitterend gebied waar ook nog eens een geweldig trailrunparcours ligt! Even helemaal weg, de natuur in en genieten van het hardlopen."

  Wat wij doen

  Onderhoud van paden en routes

  Natuurmonumenten zet zich graag in voor mensen die actief de natuur in willen en faciliteert met paden, voorzieningen op startpunten, evenementen en routes. Onze boswachters zorgen ervoor dat de paden er piekfijn bij liggen. Daar komt heel wat bij kijken; overhangende takken en struiken verwijderen, slechte stukken repareren, wegwijzers langs routes plaatsen, gevallen takken en bomen wegslepen, afval opruimen. Dankzij dit zorgvuldige onderhoud zijn de routes veilig, goed begaanbaar en schoon, ideaal voor een rondje hardlopen of trailrunnen.

  Help mee

  Nieuws voor hardlopers

  logo