Ga direct naar inhoud

De 10 mooiste hardlooproutes

Hardlopen in de natuur is heerlijk! Volop frisse lucht en vaak onverharde paden. Voor iedereen die wat meer uitdaging zoekt; langere routes en wat meer oneffenheden zijn er trailrunroutes. Sport jij weleens in de natuur? Dan ben je een natuursporter!

Trailrun Naardermeer, 18,5 km.

De route rond het Naardermeer gaat over oude zandwegen bospaadjes en veenvlakten. De ondergrond kan zeer onregelmatig en modderig worden. De route is voor een kwart verhard.

Trailrun Zuid-Kennemerland, 17,5 km.

Deze trail begint in Landgoed Duin en Kruidberg, een heuvelachtig parkbos. Slingerende single tracks leiden naar Landgoed Heerenduinen met zeldzame duineikenbossen. Dan volgt een brede strook open duingebied richting de zee met vele vergezichten.

Hardlooproutes Heumensoord

Mooie, gemarkeerde hardlooproutes van vijf of tien kilometer door natuurgebied Heumensoord bij Nijmegen.

Hardlooproutes Veluwezoom

Er zijn twee goed gemarkeerde hardlooproutes op de Veluwezoom eentje van 15 km en eentje van 7,5. Beide afstanden zijn achter elkaar te lopen waardoor je op een totaal van ongeveer 22 km komt.

Trailrun Brunssummerheide, 10,9 km.

De Brunssummerheide is een heuvelachtig heide- en veengebied dat deels bebost is. De route van deze trailrun maakt slim gebruik van de hoogteverschillen. Bijna tien keer moet flink aangezet worden bij het beklimmen van een heuvel, waaronder de 138,2 meter hoge Heksenberg.

Trailrun Dwingelderveld, 23 km.

De trailrun over het Dwingelderveld beperkt zich niet tot de Dwingeloosche Heide. De route loopt over de Ruiner Es, een eeuwenoude graanakker. Na de es slingert de route door de bosrijke Anserdennen met onverwachte hoogteverschillen.

Trailrun de Onlanden, 18,9 km.

Deze trailrun loopt over polderdijkjes, bospaadjes, brede zandpaden, langs nieuw moerasgebied en over ruige grasdijken. Er zijn praktisch geen hoogteverschillen.

Trailrun Schiermonnikoog, 20,7 km.

Schiermonnikoog is autoluw en dat is te merken. Het is er heerlijk stil. Na ruim één kilometer sta je aan de zeekant van de duinen. Het brede strand lijkt een eindeloze vlakte. De trailrun route steekt meerdere malen de eerste duinrand over om door het naaldbos met zijn kronkelende paadjes, dieper het eiland in te dringen.

Hardlooproute Corversbos, 5,2 km.

Hardlooproute van vijf kilometer over onverharde paden door het Corversbos bij Hilversum. De route is aangegeven met vierkante gele bordjes met daarop het logo van de Zevenheuvelenloop.

Hardlooproute Noordlaarderbos

Deze van oorsprong wandelroute is ook goed te lopen als hardlooproute. Het Noordlaarderbos (Gronings) en De Vijftig Bunder (Drents) liggen op de overgang tussen de Hondsrug en het beekdal van de Drentse Aa.