Hardlopen

Trailrun Dwingelderveld (Drenthe)

  • Trailrunning
Hardlopen

Trailrun Dwingelderveld (Drenthe)

In het Nationaal Park Dwingelderveld ligt het grootste natte heidegebied in West-Europa. De trailrun over het Dwingelderveld beperkt zich niet tot de Dwingeloosche Heide. De route loopt over de Ruiner Es, een eeuwenoude graanakker. Na de es slingert de route door de bosrijke Anserdennen met onverwachte hoogteverschillen. De GPS-route laat de trailrunner een zo gevarieerd mogelijk beeld zien van het Dwingelderveld: open heidevlaktes, vennen, plassen, bos en stoffige zandpaden langs weilanden. De laatste kilometers lopen dwars over de grote kale vlakte.

Download hier de gpx

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Bezoekerscentrum Dwingelderveld
  • Benderse 22, 7963 RA Ruinen (DR)
  • 0522 47 29 51
  • Vanaf de A28 neem je bij Pesse de afslag naar Ruinen. In het centrum van Ruinen neem je de richting Ansen, vlak voor Ansen sla je rechtsaf naar het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Na anderhalve kilometer kun je vlakbij het bezoekerscentrum parkeren.

De route

 Startpunt

1Ruiner Es

De Ruiner Es is één van de akkers rond het Dwingelderveld waar sinds 800 jaar graan verbouwd wordt.

Ruiner Es
Ruiner Es

2Zandpaden

De route over de Dwingeloosche Heide kenmerkt zich door smalle zandpaden.

Zandpaden
Zandpaden

3Drentse heideschapen

Een kudde Drentse heideschapen begraast de heide. Voor de uitvinding van kunstmest werden de schapen vooral gebruikt om de akkers te bemesten, nu houden zij het heidelandschap in stand.

Drentse heideschapen
Drentse heideschapen

4Bosbessen

Midden in het bos is de grond bedekt met struikjes blauwe bosbessen. Wanneer deze rijp zijn kun je in het voorbij gaan gerust een handje bessen plukken.

Bosbessen
Bosbessen

5Omzoomde weilanden

Tussen het Dwingelderveld en Dwingeloo liggen weilanden omzoomd door ouderwetse zandwegen. Op dit punt is het één kilometer naar Dwingeloo met voldoende horeca en een supermarkt.

Omzoomde weilanden
Omzoomde weilanden

6Radiotelescoop

De Dwingeloo Radiotelescoop was bij de opening in 1956 de grootste ter wereld. De telescoop werd tot 1998 wetenschappelijk gebruikt. Sinds 2009 is de telescoop een rijksmonument en in 2012 werd de telescoop gerestaureerd.

Radiotelescoop
Radiotelescoop

7Open vlakte

De route loopt midden over de heide van het Dwingelderveld. De open vlakte doet in de hete zomer denken aan de Australische Outback. In de winter waan je je even op de toendra.

Open vlakte
Open vlakte

8Eindpunt in zicht

Pfff, even uitlopen, het eindpunt komt in zicht. We zijn benieuwd wat je van de route vond!

Eindpunt in zicht
Eindpunt in zicht
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.