Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

wandelaars dwingelderveld bezoekerscentrum

Kom genieten van het Dwingelderveld

De ontdekking van het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa begint in het Bezoekerscentrum Dwingelderveld aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld. Middenin het bezoekerscentrum vind je een grote plattegrond die gemaakt is van de wol van het Drentse heideschaap. Wil je de schapen in het echt zien? Buiten houden twee schaapskuddes de heide in topconditie.

Meer over Bezoekerscentrum Dwingelderveld
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Zodra je het bezoekerscentrum binnenkomt, worden je ogen onmiddellijk naar de plattegrond van het Nationaal Park Dwingelderveld gezogen. De maquette werd ontworpen door kunstenares Erna van Sambeek en samen met onze vrijwilligers gemaakt. Het is een voorproefje van wat je te wachten staat als je op pad gaat. Maar het bezoekerscentrum heeft nog meer te bieden. Zo vind je er informatie over wat Natuurmonumenten moet doen om dit natte heidegebied in stand te houden.

  Het startpunt van je ontdekkingstocht is ook een rustpunt. Ons bezoekerscentrum is ingericht om je voor te bereiden op een tocht, maar ook daarna weer uit te puffen. In de gezellige koffiehoek staan loungebanken. Je kunt er zelf koffie, warme chocolademelk of Dwingeldervelderkoek pakken (en later afrekenen natuurlijk). Een plek om je thuis te voelen.

  Streekproducten, snacks of een souvenir meenemen kan ook. Onze winkel verkoopt verrassende cadeautjes, boeken over het gebied en natuurproducten van schapenwol.

  Expositie Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  Het bezoekerscentrum heeft een expositie die ieder half jaar weer anders is. Er is ook een vaste expositie met alles wat het Dwingelderveld bijzonder maakt. In de vaste expositie staan vijf thema’s centraal:

  1. Water: over het Dwingelderveld als nat heidegebied;

  2. Vogels: over bijzondere soorten als de kraanvogel;

  3. Het Drents heideschaap: een ranke en ruwharige schapensoort die al sinds 4000 v.C. hier voorkomt;

  4. OERRR: het kinderprogramma van Natuurmonumenten;

  5. De geschiedenis van het natuurbehoud in Nederland.

  Natuurkennis

  Met de trap bereik je de bovenverdieping van het Bezoekerscentrum. Daar vind je een  kleine filmzaal, waar doorlopend natuurfilms worden gedraaid, en de leeszaal van  Jac. P. Thijsse. Hij was in 1905 een van de oprichters van Natuurmonumenten en nam als onderwijzer kinderen mee de natuur in. Zijn mening: hoe meer je weet, hoe meer je ziet en hoe meer je geniet van de natuur. Daarom vind je in onze Thijsse-leeszaal tal van boeken (voor jong en oud) waarin je al grasduinend kunt ontdekken wat je onderweg allemaal kunt tegenkomen. Ben je slecht ter been? Dan halen we graag wat boeken naar beneden.

  Excursies en activiteiten op het Dwingelderveld

  Wanneer ontdek je het meeste over de natuur en het Dwingelderveld? Als je op pad gaat met onze boswachters en/of gidsen. Iedere zondagmiddag kun je vanuit ons bezoekerscentrum mee met de wandeling met de boswachter. Wil je met een eigen gezelschap op stap met de boswachter of een ervaren gids? Dat kan! Bel naar het bezoekerscentrum en informeer naar de mogelijkheden. Bel (0522) 472 951

  Kinderen in het Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  In de vakanties verwelkomen we graag veel kinderen. Voor hen organiseren we speciale tochten. Zo kun je bijvoorbeeld mee met de huifkar of een wildwandeling. Ook bij het bezoekerscentrum zelf vind je allerlei leuke doe-activiteiten, zoals vilten met gekleurde wol en demonstraties schapen drijven. En er wacht je een hele wereld van OERRR met een wilgenhuttendorp en speelnatuur. Een plek waar je kunt kliederen met water en modder of je eigen schuilhut bouwt. Kijk in de activiteitenkalender voor een actueel aanbod.

  Wil je je verjaardag vieren in de natuur? Of samen met je ouders op ontdekkingstocht? Er zijn veel mogelijkheden. 

  Activiteiten in en rondom het Dwingelderveld

  Je kunt nog veel meer doen in en rondom het Nationaal Park Dwingelderveld. Kijk voor een compleet overzicht op de website van het Nationaal Park Dwingelderveld.

  Alle activiteiten vanuit bezoekerscentrum Dwingelderveld, zijn mede mogelijk door een financiële bijdrage van de provincie Drenthe. De schaapskudde van Natuurmonumenten in Lhee houdt de heide op het Dwingelderveld kort mede dankzij de steun van de provincie Drenthe.

  Vier je verjaardag in de natuur!

  Een uitdagend verjaardagsfeest in de natuur! Wie wil dat niet?! Wij hebben voor elke leeftijd een uitdagend feestje!

  Ontdek de kinderfeestjes in het Dwingelderveld

  Nacht van de Nacht wandelingen

  Maak een unieke nachtwandeling in het Dwingelderveld tijdens de Nacht van de Nacht.

  Meld je aan voor één van de nachtwandelingen
  filter plus

  De wereld van OERRR

  Een plek waar je kunt kliederen met water en modder of je eigen schuilhut bouwt. Ook leuk voor volwassenen.

  Kom ook spelen
  filter plus
  Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  De mooiste routes

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Kloosterveld

  Deze struinroute door het Kloosterveld is een bijzondere route. Een korte wandelroute zonder paden.
  Ontdek het gebied kris kras.

  • 3.7 km
 • Fietsen

  Fietsroute Dwingelderveld

  Fiets door het afwisselende landschap van het Nationaal Park Dwingelderveld. De fietsroute gaat door bossen, heide en langs vennen.

  • 31.6 km
 • Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  Agenda

  kind en paddenstoel
  di 15 okt

  OERRR Herfst ontdektocht

  Kom naar het Bezoekerscentrum Dwingelderveld en beleef de herfst

  OERRR Wildwandeling voor kinderen van 9 tot 12 en hun ouders
  wo 16 okt
  Dieren spotten

  OERRR Wildwandeling voor kinderen van 9 tot 12

  Ga mee met de boswachter op zoek naar dieren in het Dwingelderveld

  Op stap met de Nachtwachter
  vr 18 okt
  Wandelen

  Gezinswandeling met de Nachtwachter

  Ga mee met de Nachtwachter en beleef de geheimen van de nacht.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Nationaal Park Dwingelderveld
  • Benderse 22, 7963 RA Ruinen (DR)
  • 0522 47 29 51
  • Vanaf de A28 neem je bij Pesse de afslag naar Ruinen. In het centrum van Ruinen neem je de richting Ansen, vlak voor Ansen sla je rechtsaf naar het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Na anderhalve kilometer kun je vlakbij het bezoekerscentrum parkeren.

  Extra informatie

  Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  Wat wij hier doen

  We helpen je graag

  In het bezoekerscentrum staan we voor je klaar om al je vragen te beantwoorden over je bezoek aan de natuur. Of je nu wil wandelen, fietsen, varen, mountainbiken of paardrijden, we helpen je graag op weg. Dat doen we samen met tientallen vrijwilligers. Zij verzorgen ook excursies en andere activiteiten, voor jong en oud. Voor groepen, scholieren en kinderfeestjes zijn er speciale mogelijkheden. We verwelkomen je graag om je in de natuur iets geweldigs te laten beleven! Natuur waar je van kunt genieten en die we zorgvuldig beschermen.

  Help mee de natuur te beschermen
  logo