Ga direct naar inhoud
Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Tiengemeten

  • Erfgoed ontdekken
  • Hardlopen
  • Honden niet toegestaan
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Natuurmonumenten-Stefan-Claessens-NAMO107774

Welkom in het Bezoekerscentrum op Tiengemeten!

Start hier je avontuur op het mooie natuureiland.

Op de veerpont naar Tiengemeten krijg je meteen een vakantiegevoel. Weg van de vaste wal en de hectiek van alledag. Met als bestemming een weids eiland vol vogels, bevers en Schotse hooglanders.

Het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten op het eiland Tiengemeten is gesloten vanaf 1 november tot en met 31 maart 2024. Reden hiervoor is een verbouwing van de winkel. Dit betekent niet dat je geen bezoek kunt brengen tijdens de wintermaanden aan het eiland. Juist dan is het ontzettend mooi om te genieten van een mooie winterwandeling of excursie op het eiland.


Meer over Bezoekerscentrum Tiengemeten
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het bezoekerscentrum

  Op een steenworp afstand van de Randstad ligt Tiengemeten. Een eiland midden in het Haringvliet, voormalige zeearm van de Noordzee. De pont brengt je in tien minuten naar dit eiland vol ongerepte wildernis en ouderwetse stukjes platteland.

  Vanaf de pont loop je zo het Bezoekerscentrum binnen, een voormalige grote boerenschuur van de Margueritahoeve. Binnen zie je een expositie over de geschiedenis van Tiengemeten: van landbouwgebied naar natuurparadijs.

  Wandelen op Tiengemeten

  Tiengemeten is een waar wandelparadijs. Struin door de ruige natuur in het westen van het eiland. Dankzij een grote kreek die verbonden is met het Haringvliet maak je hier de getijden mee. In de Oude Polder, op de oostpunt van het eiland, kom je weer in een heel andere wereld. Hier herleeft het negentiende-eeuwse boerenlandschap. In het midden van het eiland loop je door een open moeraslandschap. ’s Winters is dit één grote watervlakte met watervogels in alle soorten en maten. ’s Zomers valt de plas droog. Dan kom je vogels als de kluut en de steltloper tegen, op zoek naar voedsel.

  Fietsen op Tiengemeten

  De fiets is hét middel om het eiland in één dag te verkennen. Je kunt je eigen fiets gratis meenemen op de pont of bij het Bezoekerscentrum een fiets huren. Vanaf 10 fietsen is het mogelijk om vooraf te reserveren.

  Culturele activiteiten

  Ook als cultuurliefhebber kom je op Tiengemeten aan je trekken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Landbouwmuseum of het Rien Poortvlietmuseum. Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij Gasterij de gezusters in de middenkern en bij Tinyparks op de oostpunt van het eiland.

  Kinderen vinden in de Speelnatuur van OERRR ruim 4,5 hectare waarin ze heerlijk de natuur kunnne beleven, kikkers besluipen, dwalen in het doolhof of door de tunnels kruipen. Het kan allemaal op de verschillende Speeleilanden. En voor de allerkleinsten is er een veilig Ukkie-eiland. Speelnatuur Tiengemeten is een ruig dagje uit voor het hele gezin! Bekijk hier meer informatie over openingstijden en prijzen van Speelnatuur Tiengemeten

  Activiteiten en excursies, ook op maat

  Geniet het hele jaar door van activiteiten en excursies op Tiengemeten. Ga met de boswachter op excursie en leer alles over de natuur op Tiengemeten. Of schuif aan in huifkar de Hitsaert voor een mooie tocht over het eiland. Voor kinderen worden er regelmatig Natuurdagen van OERRR georganiseerd in Speelnatuur. 

  Activiteitenkalender Tiengemeten

  Wil je liever op pad met een eigen groep? Dat kan natuurlijk ook! Kijk hier voor de mogelijkheden voor groepsarrangementen

  Langer verblijf op Tiengemeten

  Geen zin om naar huis te gaan? Blijf slapen! Bij Tinyparks kan het.  een heel eigen vakantiehuis huren? dat kan in de vakantiewoningen van Buitenleven Vakanties: twee boerderijen en een karakteristieke sluiswachterswoning, op schitterende plekken en van alle gemakken voorzien.

  Vergaderen of teambuilding op Tiengemeten

  Tiengemeten is een bijzondere locatie voor vergaderingen of heisessies. Weg van de hectiek van het vasteland en omringd door ongerepte wildernis. Verken na de vergadering het eiland met een boswachter, ga boogschieten of ‘spelen’ in het klimbos. Voor teambuilding onder begeleiding van een coach is Tiengemeten ideaal. Wij helpen je graag om een programma op maat samen te stellen.

  Bekijk de vergadermogelijkheden op Tiengemeten 

  Tips voor een dagje Tiengemeten

  Breng je het eiland een bezoek met het gezin? Ga je met een vriend of vriendin op pad om de natuur te ontdekken? Of trek je er met familie of collega’s op uit. Tiengemeten heeft voor ieder wat wils!

  Tips
 • Wandelen

  Wildernisroute op Tiengemeten

  Trek erop uit en zoek zelf je route. Ervaar al struinend de eindeloze weidsheid en ruigte. Geniet van het uitzicht bij de eenzame appelboom op de rietheuvel op de westpunt.

  • 10 km
 • Wandelen

  Route Vliedberg op Tiengemeten

  Eerst met de pont over het Haringvliet, dat is al een beleving op zich! Wandel je de volledig verharde route naar de Vliedberg, dan ontdek je een oase aan leven met onder andere duizenden vogels. Op de Vliedberg heb je een prachtig zicht op het moeras in het midden van het eil...

  • 1,2 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Bezoekerscentrum Tiengemeten
  Bezoekerscentrum Tiengemeten

  Nieuws

  Direct naar

  Bezoekerscentrum Tiengemeten

  Wat wij hier doen

  We helpen je graag

  In het Bezoekerscentrum staan we voor je klaar om al je vragen te beantwoorden over je bezoek aan de natuur. Of je nu wilt wandelen, fietsen of spelen: we helpen je graag op weg. Dat doen we samen met tientallen vrijwilligers. Zij verzorgen ook excursies en andere activiteiten, voor jong en oud. We verwelkomen je graag om je in de natuur iets geweldigs te laten beleven! Natuur waar je van kunt genieten en die we zorgvuldig beschermen.

  Help mee de natuur te beschermen