Ga direct naar inhoud
Terug

Route Vliedberg op Tiengemeten

Waar: Bezoekerscentrum Tiengemeten

Uitzicht vanaf Vliedberg
24 minuten
1,2 km
 • Rolstoel met begeleider
 • Geschikt voor rolstoel
 • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Wandel door dit gebied en ontdek de grote rijkdom aan planten en dieren. In dit moerasachtige land voelt de bever zich als een vis in het water.

Route over verhard pad

De route gaat over verhard pad en is begaanbaar voor mensen in een rolstoel of scootmobiel of voor gezinnen die met een kinderwagen of buggy op pad gaan. In verband met de helling van de Vliedberg (4%) adviseren de boswachters aan rolstoelgebruikers om een begeleider mee te nemen. Samen kun je genieten van toegankelijke natuur. Kijk voor meer informatie over toegankelijke natuur op de tippagina

Praktisch

 • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
 • Houd in de periode juni – september rekening met muggen en dazen. In het Bezoekerscentrum is DEET te verkrijgen.
 • Bij deze route heb je tijdens de zomermaanden weinig schaduw. Houd hier rekening mee met je kleding en smeer je in met zonnebrand.
 • De route is met blauwe pijltjes gemarkeerd.
 • Het pad is deels onverhard en deels half-verhard.
 • Check jezelf na afloop altijd op teken.

 

Waar kun je starten

lente

Wat kom je onderweg tegen?

Pont Tiengemeten weer in vaart
Uitzicht Tiengemeten

1. Bezoekerscentrum

Eenmaal voet aan wal gezet op Tiengemeten? Loop dan eerst naar het Bezoekerscentrum. Hier kun je terecht voor informatie over het eiland Tiengemeten, een kop koffie of thee met een beverkoek en leuke presentjes in de winkel. Vanaf het bezoekerscentrum start je je wandeling.

Helenehoeve
Speelnatuur OERRR

2. Markante boerderijen

In de middenkern op Tiengemeten vind je nog een knipoog naar het vroegere verleden van het eiland. De oude boerderijen en schuren die vroeger dienst deden voor de boeren op het eiland, kregen bij de herinrichting een nieuwe bestemming. Zo is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten gevestigd in de voormalige grote boerenschuur van de Margueritahoeve. In de hoeve zelf zit nu het Rien Poortvlietmuseum. Iets verderop vindt je de Hélènehoeve. De landbouwschuur huisvest nu het Landbouwmuseum en in het voormalig woonhuis zit Gasterij de Gezusters. De wagenloods is op de zelfde plaats teruggebouwd en is nu de ingang voor Speelnatuur van OERRR. Hier kunnen kinderen hun gang gaan in ruim 4,5 hectare vol blubber, beekjes, bomen, bloemen en beesten. Ook kinderen met een beperking kunnen hier terecht.

 

 

Arbeiderswoningen aan de Dwarsdijk

3. De Dwarsdijk

Hier sta je aan het begin van de Dwarsdijk. De eerste woning aan je rechterkant was vroeger de oude smederij van Tiengemeten. Verderop aan de Dwarsdijk staan acht arbeiderswoningen. Ze vervingen de houten arbeiderswoningen die hier bij de Watersnoodramp van 1953 waren weggespoeld. De moderne stenen arbeidershuizen moesten het wonen op Tiengemeten aantrekkelijker maken voor de vele landarbeiders die de akkerbouw van Tiengemeten nodig had. Elke boer kreeg twee van deze woningen toegewezen om zijn vaste knechten en hun gezinnen te huisvesten. De vier twee-onder-één-kappers zijn nu grotendeels in gebruik als vakantiewoningen.

Praktische informatie

 • Geschikt voor rolstoel

  - Er zijn 4 gehandicaptenparkeerplaatsen aan de vaste wal

  - De pont is rolstoeltoegankelijk

  - De hele route is verhard (asfalt en bestrating van klinkers)

  - Langs de route naar de Vliedberg staan enkele banken

  - De helling van de Vliedberg is vrij steil en lang (50 m), de hellingsgraad is 4%; we adviseren rolstoelgebruikers een begeleider mee te nemen

  - Bezoekerscentrum Tiengemeten en Herberg Tiengemeten zijn rolstoeltoegankelijk

  - Er is een rolstoeltoegankelijk toilet in het Bezoekerscentrum, in het Landbouwmuseum en in Herberg Tiengemeten

  - Speelnatuur van OERRR is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. Dit is getest door de Speeltuinbende.

 • Kinderwagen en buggy

 • Honden welkom, mits aan de lijn

 • Bezoekerscentrum Tiengemeten

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda