Ga direct naar inhoud

Tiengemeten voor mensen met een beperking

De natuur is van en voor iedereen. Tiengemeten is toegankelijk voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking. Op het eiland zijn verschillende voorzieningen. Onder de foto lees je alles hierover.

Tiengemeten voor mensen met een beperking

Parkeren en de pont

Het parkeerterrein vlakbij het opstappunt voor de pont naar Tiengemeten heeft vooraan een aantal plekken speciaal gereserveerd voor mensen die minder goed ter been zijn. Vanaf deze parkeerplekken is het zo'n 200m naar het opstappunt van de pont. De pont betreed je via de schuine klep, waardoor ook mensen in een rolstoel mee kunnen overvaren.

Gratis rolstoel in het Bezoekerscentrum

Wil je graag van de natuur op het eiland genieten, maar lukt het niet om een stuk te wandelen en beschik je zelf niet over een rolstoel? In het Bezoekerscentrum kun je terecht om een rolstoel te lenen. We hebben er twee speciaal hiervoor beschikbaar.

Rolstoelbakfiets

In het Bezoekerscentrum kun je ook terecht voor het lenen van een rolstoelbakfiets. Met een rolstoel voor kinderen is in de bak ook plaats voor kinderen zonder beperking. Zo kunnen kinderen met en zonder beperking samen van de natuur op het eiland genieten. Bij gebruik van een rolstoel voor volwassenen is in deze bakfiets geen ruimte voor kinderen om erbij te zitten. De bakfiets beschikt over meerdere versnellingen en is alleen beschikbaar om bezoekers in een rolstoel te vervoeren. Interesse om de bakfiets te lenen? Stuur ons een mail en wij zorgen dat de fiets klaar staat en je een uitleg krijgt over het gebruik van deze fiets.

Toiletten op het eiland

In het Bezoekerscentrum (zo’n 150m van de aankomst met de pont) vind je een aangepast toilet. Ook in het Landbouwmuseum (ongeveer 250m van de pont) vind je toiletten die je kunt betreden met een rolstoel. Ook Speelnatuur beschikt over een aangepast toilet.

Verharde paden

Wil je lekker van de natuur genieten én een echt Tiengemeten-gevoel krijgen? Bezoek dan de Vliedberg! Je kunt hier helemaal rondkijken over het eiland en genieten van de vogels in het moeras of de grote kreek die in verbinding staat met het Haringvliet. Dit uitzichtpunt heeft een speciale opgang voor mensen in een rolstoel. Op deze verharde route naar de Vliedberg (± 1,2 km enkele reis) kom je veel bankjes tegen om even uit te rusten en ook op de Vliedberg zelf staan bankjes. 

Je kunt er ook voor kiezen om de vogelrijke akkers in de Oude Polder te bewonderen. Deze route gaat over de enige asfaltweg die het eiland kent en ook hier kom je onderweg verschillende bankjes tegen.

Speelnatuur van OERRR

Ook kinderen met een beperking kunnen hun hart ophalen op Tiengemeten! Het terrein van Speelnatuur van OERRR is namelijk ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. Zo kunnen zij samen met hun vriendjes en vriendinnetjes met water en modder spelen en avonturen beleven. Er zijn halfverharde paden en alle zintuigen worden aangesproken met geuren, voelen en geluiden. Aan de moddertafel op Ukkie-eiland kunnen kinderen met en zonder rolstoel samen vies worden. Een speciale rolstoel voor dit terrein is eventueel beschikbaar. En er staat een picknicktafel waar je ook met een rolstoel aan kunt zitten. De Speeltuinbende heeft deze Speelnatuur getest en goed bevonden! Dit testteam bestaat uit kinderen met en zonder beperking. Samen hebben ze tijdens het testen een vlot gemaakt waarop zelfs een kind in de rolstoel heeft rondgevaren! Bekijk de plattegrond van Speelnatuur van OERRR op Tiengemeten (pdf)