De mooiste eilanden

De Waddeneilanden ken je vast wel, maar er zijn meer eilanden in Nederland. Sommige zijn bewoond, andere niet. Bekijk hier onze mooiste natuureilanden.

Update coronavirus: Je bent van harte welkom in onze natuurgebieden! Even uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze tijd is dat voor veel mensen heel belangrijk. Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft. Bekijk hier de richtlijnen

Tiengemeten, Zuid-Holland

Tiengemeten is een van de allerlaatste echte eilanden van Zuidwest-Nederland en ligt in de Haringvliet, bij Zuid-Beijerland. Op de plek waar nu stoere runderen grazen en bevers zwemmen, lagen eerder strakgetrokken aardappelakkers. Tiengemeten bestaat uit drie gebieden, elk met een eigen charme en natuur. Zo vind je in het oosten het boerenland van de 19e eeuw. In het midden is er ruig grasland en open watermoeras, een walhalla voor vogelaars. In het westen van het eiland vind je slikken en moerassen.

Over dit eilandTickets & tijden

Texel, Noord-Holland

Nergens zie je zoveel soorten en aantallen vogels van zo dichtbij. Meer dan vijftien gebieden liggen als een parelsnoer langs de Waddenkust. Een ware vogelboulevard waar vogels veilig broeden. Vogels vinden volop voedsel in de Waddenzee. Tijdens de trek komen hier honderdduizenden vogels op krachten. Als vogelliefhebber kom je ogen tekort. Kom kijken en neem je verrekijker mee!

Over TexelAlle routes

Marker Wadden, Flevoland

Niet één, maar wel vijf eilanden! Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling én het nieuwste stukje Nederland! De natuureilanden zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Dit grote project draagt bij aan het natuurherstel van het Markermeer. Op deze groep eilanden met natuurlijke oevers vinden planten en dieren nieuwe leefgebieden. Zowel onder als boven water. Een natuurparadijs voor vissen en vogels en een heerlijk recreatie-eiland.

Over dit eilandReserveer je overtocht

Schiermonnikoog, Friesland

Schiermonnikoog is een eiland van rust, ruimte en ongerepte landschappen. Vanwege de bijzondere natuur is bijna heel het eiland sinds 1989 een nationaal park. Er is een grote variatie aan planten en dieren. Fietsend of wandelend ontdek je de mooiste plekken van het nationaal park: het wad, het Noordzeestrand, de kwelder, de duinen en het bos. En vanaf het strand zie je misschien wel zeehonden zonnebaden op een zandplaat.

Over SchiermonnikoogAlle routes

Griend, Friesland

Op het onbewoonde Waddeneiland Griend is de natuur de baas. Dat zijn de golven en de wind, maar ook zeehonden en heel veel vogels. Bij hoog water is Griend een rustplaats voor tienduizenden meeuwen, grote sterns en andere vogels. In het voorjaar is het hier helemaal een drukte van belang als trekvogels een tussenstop houden op het eiland. Mensen mogen hier niet komen. Maar in de boot op weg naar Vlieland of Terschelling vaar je er wel langs.

Over dit eilandVirtueel wandelen

Vogeleiland, Flevoland

Het vogeleiland in het Zwarte Meer doet zijn naam eer aan. Je vindt er veel bijzondere vogels, zoals de roerdomp, grote karekiet en het baardmannetje. Deze vogels voelen zich thuis in de dichte rietkragen langs de oevers van het meer. Het Zwarte Meer is ontstaan bij de inpoldering van de Noordoostpolder. Je kunt het gebied bekijken tijdens een vaartocht met de fluisterboot.

Over dit eilandBoek je vaartocht

Agenda

Waalenburg Texel
za 24 apr
Wandelen

Orchideeën en weidevogels in Waalenburg - Texel

Zeldzame bloemen, broedende vogels en zingende veldleeuweriken. Ontdek deze bijzondere waddenpolder.

Avontuur op de Schorren - Texel
za 24 apr
Wandelen

Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel

Een avontuurlijke wadwandeling over kwelder De Schorren op Texel vol vogels en bijzondere planten.

Fatbike tour op Schiermonnikoog
za 24 apr
Fietsen

Fatbike tour op Schiermonnikoog

Creatief Avonturier Erwin Zantinga neemt je mee op excursie langs de randen van Schiermonnikoog met een stoere fatbike. Deze fietstocht is de avontuurlijke tour voor de sportieve eiland ontdekker.

logo