Ga direct naar inhoud

De mooiste eilanden in Nederland

De Waddeneilanden ken je vast wel, maar er zijn meer eilanden in Nederland. Sommige zijn bewoond, andere niet. Bekijk hier onze mooiste natuureilanden.

Natuureiland Tiengemeten

Tiengemeten, Zuid-Holland

Tiengemeten is een van de allerlaatste echte eilanden van Zuidwest-Nederland en ligt in de Haringvliet, bij Zuid-Beijerland. Op de plek waar nu stoere runderen grazen en bevers zwemmen, lagen eerder strakgetrokken aardappelakkers. Tiengemeten bestaat uit drie gebieden, elk met een eigen charme en natuur. Zo vind je in het oosten het boerenland van de 19e eeuw. In het midden is er ruig grasland en open watermoeras, een walhalla voor vogelaars. In het westen van het eiland vind je slikken en moerassen.

Vogels texel

Waddeneiland Texel, Noord-Holland

Nergens zie je zoveel soorten en aantallen vogels van zo dichtbij. Meer dan vijftien gebieden liggen als een parelsnoer langs de Waddenkust. Een ware vogelboulevard waar vogels veilig broeden. Vogels vinden volop voedsel in de Waddenzee. Tijdens de trek komen hier honderdduizenden vogels op krachten. Als vogelliefhebber kom je ogen tekort. Kom kijken en neem je verrekijker mee!

Steltloper Marker Wadden

Marker Wadden, Flevoland

Niet één, maar wel vijf eilanden! Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling én het nieuwste stukje Nederland! De natuureilanden zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Dit grote project draagt bij aan het natuurherstel van het Markermeer. Op deze groep eilanden met natuurlijke oevers vinden planten en dieren nieuwe leefgebieden. Zowel onder als boven water. Een natuurparadijs voor vissen en vogels en een heerlijk recreatie-eiland.

Gewone zeehond Schiermonnikoog

Waddeneiland Schiermonnikoog, Friesland

Schiermonnikoog is een eiland van rust, ruimte en ongerepte landschappen. Vanwege de bijzondere natuur is bijna heel het eiland sinds 1989 een nationaal park. Er is een grote variatie aan planten en dieren. Fietsend of wandelend ontdek je de mooiste plekken van het nationaal park: het wad, het Noordzeestrand, de kwelder, de duinen en het bos. En vanaf het strand zie je misschien wel zeehonden zonnebaden op een zandplaat.

Baardmannetjes

Vogeleiland, Flevoland

Het vogeleiland in het Zwarte Meer doet zijn naam eer aan. Je vindt er veel bijzondere vogels, zoals de roerdomp, grote karekiet en het baardmannetje. Deze vogels voelen zich thuis in de dichte rietkragen langs de oevers van het meer. Het Zwarte Meer is ontstaan bij de inpoldering van de Noordoostpolder. Je kunt het gebied bekijken tijdens een vaartocht met de fluisterboot.

Griend

Griend, Friesland

Op het onbewoonde Waddeneiland Griend is de natuur de baas. Dat zijn de golven en de wind, maar ook zeehonden en heel veel vogels. Bij hoog water is Griend een rustplaats voor tienduizenden meeuwen, grote sterns en andere vogels. In het voorjaar is het hier helemaal een drukte van belang als trekvogels een tussenstop houden op het eiland. Mensen mogen hier niet komen. Maar in de boot op weg naar Vlieland of Terschelling vaar je er wel langs.

Agenda