Ga direct naar inhoud
Terug

Wildernisroute op Tiengemeten

Waar: Bezoekerscentrum Tiengemeten

Tiengemeten
3 uur 20
10 km
 • Honden niet toegestaan

Over de route

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Wandel door dit gebied en ontdek de grote rijkdom aan planten en dieren. Het is uitgestrekt en weids; een avontuur om in te struinen!

Ruigte en vergezichten

Laat je verrassen door de rust, ruimte en weidsheid van Tiengemeten. Het water heeft hier vrij spel en de ruigte is er kleurrijk en dicht. Op de westpunt, ver weg van veerpont en horeca, waan je jezelf aan het eind van de wereld midden in de wildernis. Luister naar de stilte en zie de bruine kiekendief zweven boven de guldenroede en kattenstaart. De Schotse hooglanders kom je zeker tegen. De afwisseling van struinen in metershoge ruigte en de vergezichten vanaf de dijk en de rietheuvel maken het een bijzondere route. Aan de rand van Tiengemeten ervaar je het eilandgevoel op zijn best.

Een lange struinroute

De wildernisroute is een lange route naar de westpunt van Tiengemeten. De tocht voert je over de dijk en over een pad door de ruigte.

Praktische tips voor je wandeling

 • Honden kunnen bij deze wandeling niet mee. Net na de Buitenleven Vakantiewoningen ga je het struingebied in. Dit ruige struingebied is het enige deel van het eiland waar honden niet welkom zijn. Ook niet aan de lijn. In de rietruigten verschuilen vogels zich en hun rust willen we graag bewaren.
 • Houd in de periode juni – september rekening met muggen en dazen. In het Bezoekerscentrum is DEET te verkrijgen.
 • Bij deze route heb je tijdens de zomermaanden weinig schaduw. Houd hier mee met je kleding en smeer je in met zonnebrand.
 • De route is met blauwe pijltjes gemarkeerd.
 • Check jezelf na afloop altijd op teken.
 • Het pad is tot aan de Buitenleven Vakantiewoningen verhard. Net voorbij de vakantiewoningen ga je het ruige struingebied in. Zoek je eigen pad en geniet!

Heb je de smaak te pakken en wil je meer struinen op het eiland? Boek een exclusieve struinexcursie op Tiengemeten onder leiding van een ervaren gids.

Waar kun je starten

lente

Wat kom je onderweg tegen?

Nieuw Tiengemeten

1. Nieuw Tiengemeten

Een groot deel van de natuur van Tiengemeten is nog jong. Tussen 2005 en 2007 is hier landbouw omgevormd naar natuur. Het landschap is volop in ontwikkeling en nog steeds ontdekken nieuwe dieren en planten Tiengemeten. De boswachters zijn heel tevreden over de enorme diversiteit die is ontstaan en de vele vogels en de bevers die Tiengemeten hebben ontdekt.

deltanatuur

2. Deltanatuur

Tiengemeten is deltanatuur! Natuur waar altijd water is te vinden aan de monding van Rijn en Maas. Ruige natte natuur waar je eindeloos kan struinen. Je kijkt hier uit over uitgestrekt moeras. Een groot deel van het jaar is het hier kleddernat. Ideaal leefgebied voor duizenden watervogels en natuurlijk de bever!

Schotse hooglanders

3. Schotse hooglanders

Ben jij de Schotse hooglanders al tegengekomen? Deze indrukwekkende dieren lopen het hele jaar door buiten en trekken in groepjes rond over het eiland. Met hun gegraas zorgen ze voor variatie en openheid van het landschap. En dat is precies waarom ze hier lopen. De kudde op Tiengemeten bestaat enkel uit koeien. Stieren zijn er niet bij. Het zijn vriendelijke dieren, maar laat ze altijd met rust en houd afstand.

Praktische informatie

 • Houd rekening met grote grazers

 • Honden niet toegestaan

  Net na de Buitenleven Vakantiewoningen ga je het struingebied in. Dit ruige struingebied is het enige deel van het eiland waar honden niet welkom zijn. Ook niet aan de lijn. In de rietruigten verschuilen vogels zich en hun rust willen we graag bewaren.

 • Rolstoel

  Deze wandelroute is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Herberg Tiengemeten en de Vliedberg (uitkijkpunt op het midden van het eiland) zijn wel over een verharde weg bereikbaar. Voor mindervaliden zijn beide locaties daarmee ook uitstekend bereikbaar. De helling van de Vliedberg is op rolstoelgebruikers afgestemd.
 • Bezoekerscentrum Tiengemeten

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda