Wandelen

Wildernisroute op Tiengemeten

 • Honden niet toegestaan
Wandelen

Wildernisroute op Tiengemeten

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Wandel door dit gebied en ontdek de grote rijkdom aan planten en dieren. Het is uitgestrekt en weids; een avontuur om in te struinen!

Ruigte en vergezichten

Laat je verrassen door de rust, ruimte en weidsheid van Tiengemeten. Het water heeft hier vrij spel en de ruigte is er kleurrijk en dicht. Op de westpunt, ver weg van veerpont en horeca, waan je jezelf aan het eind van de wereld midden in de wildernis. Luister naar de stilte en zie de bruine kiekendief zweven boven de guldenroede en kattenstaart. De Schotse hooglanders kom je zeker tegen. De afwisseling van struinen in metershoge ruigte en de vergezichten vanaf de dijk en de rietheuvel maken het een bijzondere route. Aan de rand van Tiengemeten ervaar je het eilandgevoel op zijn best.

Een lange struinroute

De wildernisroute is een lange route naar de westpunt van Tiengemeten. De tocht voert je over de dijk en over een pad door de ruigte.

Praktische tips voor je wandeling

 • Honden kunnen bij deze wandeling niet mee. Net na de Buitenleven Vakantiewoningen ga je het struingebied in. Dit ruige struingebied is het enige deel van het eiland waar honden niet welkom zijn. Ook niet aan de lijn. In de rietruigten verschuilen vogels zich en hun rust willen we graag bewaren.
 • Bij deze route heb je tijdens de zomermaanden weinig schaduw. Houd hier mee met je kleding en smeer je in met zonnebrand.
 • De route is met blauwe pijltjes gemarkeerd.
 • Check jezelf na afloop altijd op teken.
 • Het pad is tot aan de Buitenleven Vakantiewoningen verhard. Net voorbij de vakantiewoningen ga je het ruige struingebied in. Zoek je eigen pad en geniet!

Heb je de smaak te pakken en wil je meer struinen op het eiland? Boek een exclusieve struinexcursie op Tiengemeten onder leiding van een ervaren gids.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  Bezoekerscentrum Tiengemeten
 • Tiengemeten 14A, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)
 • 0186 - 66 02 14
 • [email protected]
 • Parkeerplaats veerdienst TiengemetenNieuwendijk 1, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)Routebeschrijving

  Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Tiengemeten: Volg vanaf de parkeerplaats de weg naar de andere kant van de haven. Hier vertrekt de veerdienst dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur op het hele uur. Bekijk alle informatie over tickets en tijden. Bij aankomst op Tiengemeten is het nog 100 meter tot het bezoekerscentrum. Gezien vanaf de Groote Haven bevindt de ingang zich aan de linkerzijde van de Margueritahoeve.

Huisregels

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Nieuw Tiengemeten

Een groot deel van de natuur van Tiengemeten is nog jong. Tussen 2005 en 2007 is hier landbouw omgevormd naar natuur. Het landschap is volop in ontwikkeling en nog steeds ontdekken nieuwe dieren en planten Tiengemeten. De boswachters zijn heel tevreden over de enorme diversiteit die is ontstaan en de vele vogels en de bevers die Tiengemeten hebben ontdekt.

Nieuw Tiengemeten
Nieuw Tiengemeten

2Deltanatuur

Tiengemeten is deltanatuur! Natuur waar altijd water is te vinden aan de monding van Rijn en Maas. Ruige natte natuur waar je eindeloos kan struinen. Je kijkt hier uit over uitgestrekt moeras. Een groot deel van het jaar is het hier kleddernat. Ideaal leefgebied voor duizenden watervogels en natuurlijk de bever!

deltanatuur
Deltanatuur

3Schotse hooglanders

Ben jij de Schotse hooglanders al tegengekomen? Deze indrukwekkende dieren lopen het hele jaar door buiten en trekken in groepjes rond over het eiland. Met hun gegraas zorgen ze voor variatie en openheid van het landschap. En dat is precies waarom ze hier lopen. De kudde op Tiengemeten bestaat enkel uit koeien. Stieren zijn er niet bij. Het zijn vriendelijke dieren, maar laat ze altijd met rust en houd afstand.

Schotse hooglanders
Schotse hooglanders

4Markante boerderijen

Dit is de meest westelijke woonkern op Tiengemeten. De eerste woning die je tegenkomt is de sluiswachterswoning (uit 1854). Hier woonde de vroegere opzichter van het eiland. Verderop staan twee monumentale boerderijen: de Laurettehoeve (uit 1854) en de Nicolehoeve (uit 1911). De Laurettehoeve is gebouwd vlak na de inpoldering van dit deel van het eiland. Door inpolderingen is Tiengemeten in de negentiende eeuw namelijk flink gegroeid tot de omvang van nu. De boerderijen zijn omgevormd tot Buitenleven Vakantiewoningen: vakantiewoningen middenin de natuur.

Sluiswachterswoning
Markante boerderijen
Laurettehoeve
Markante boerderijen

5Eindeloze ruigtes

Vanaf de dijk kijk je uit over de uitgestrekte 'nieuwe natuur' van Tiengemeten. In de zomer kleurt het hier helemaal paars van de bloeiende grote kattenstaart. Vanaf het najaar, als de kattenstaarten zijn uitgebloeid, verschijnt een ander kleurpalet: 50 tinten bruin. Ieder seizoen levert weer mooie plaatjes op.

Kijk tijdens je wandeling ook regelmatig omhoog. Grote kans dat je een bruine kiekendief ziet. Deze roofvogel zie je hier vaak zweven met de vleugels in een V-vorm boven de ruigte op zoek naar vogels en muizen.

nieuwe natuur
Eindeloze ruigtes
kattenstaarten
Eindeloze ruigtes
bruine kiekendief
Eindeloze ruigtes

6Blanke Slikken

Je gaat nu de dijk af de Blanke Slikken in. Dit deel is nooit landbouw geweest maar altijd natuur. Het is er een stuk ruiger. Je komt diepe kreken tegen. Deze zijn ontstaan door het sterke getij en de flinke stroming in het Haringvliet vóór de bouw van de Haringvlietdam in 1970. Door deze dam is een groot deel van het getij er niet meer. Het riet heeft plaatsgemaakt voor de guldenroede. Deze metershoge plant kleurt Tiengemeten vanaf augustus geel. In het voorjaar hoor je hier de snelle zang met krassende tonen van de rietzanger. Misschien zie je zelfs de blauwborst, te herkennen aan de blauwe kin en borst.

Diepe kreken
Blanke Slikken
rietzanger
Blanke Slikken
Blanke Slikken
Blanke Slikken

7De rietheuvel

Dit uitzichtpunt is een rietheuvel. Het riet in de Blanke Slikken werd ieder jaar gesneden en gebruikt voor dakbedekking van huizen en boerderijen. De rietsnijders maakten rietheuvels waarop ze het gesneden riet konden verzamelen zonder dat het door hoog water kon wegspoelen. Op de rietheuvel zie je een appelboom staan. Waarschijnlijk afkomstig van een weggegooid klokhuis van één van de rietsnijders. Geniet van het uitzicht en de rust.

rietheuvel
De rietheuvel

8Levensader

Je staat hier aan het eind van een 4,5 km lange kreek die aan de andere kant van Tiengemeten begint waar het gat in de dijk is gemaakt. Via deze enorme kreek komt het water het eiland op. Water dat altijd in beweging is door getij en hoge en lage rivierafvoeren van Rijn en Maas. Door deze dynamiek van het water overstroomt het land regelmatig en ontstaan steeds nieuwe kreekjes. Tal van verschillende vogels en planten vinden hierdoor een plek om te groeien, voedsel te vinden of om zich voort te planten. Deze kreek is de levensader van de natuurontwikkeling op Tiengemeten!

water als levensader
Levensader
grote kreek
Levensader

9Meer Tiengemeten

Dit is het eindpunt van deze route. Je bent nog aan de westkant van het eiland. Wat kun je doen?

 1. Zelfde weg weer terug lopen.
 2. Zelfde weg terug en halverwege via de gele route langs de aardappelloods terug naar de middenkern.

Breng eens een bezoek aan het Bezoekerscentrum, de musea (Rien Poortvliet museum of Landbouw museum Tiengemeten), Speelnatuur of de horeca (Gasterij de Gezusters of Herberg Tiengemeten) op het eiland. Of ontdek één van de andere wandelroutes op het eiland! 

 

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.