Wandelen

Beverroute op Tiengemeten

 • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Beverroute op Tiengemeten

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Wandel door dit gebied en ontdek de grote rijkdom aan planten en dieren. In dit moerasachtige land voelt de bever zich als een vis in het water.

Terug van weggeweest

Bevers waren lange tijd uitgestorven in Nederland. In 1988 is het dier uitgezet in de Biesbosch en breidt zich van daaruit langzaam uit langs de rivieren. In 2011 bereikte de bever Tiengemeten en voelde zich meteen helemaal thuis op het natuureiland.  Inmiddels zijn er meerdere burchten geteld en kun je op veel plekken knaagsporen tegenkomen. Met recht een vaste bewoner op Tiengemeten!

Kijktip!

Filmmaker Cees van Kempen geeft je een inkijkje in het reilen en zeilen van familie bever op natuureiland Tiengemeten van Natuurmonumenten.

Natuurbouwer

De bever helpt met zijn geknaag mee aan een gevarieerd Tiengemeten. Met het vellen van bomen en het bouwen van burchten ontstaat nieuw leefgebied voor tal van andere dieren- en plantensoorten. Precies waarom we zo blij zijn met de bever op Tiengemeten!

Praktisch

 • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
 • Houd in de periode juni – september rekening met muggen en dazen. In het Bezoekerscentrum is DEET te verkrijgen.
 • Bij deze route heb je tijdens de zomermaanden weinig schaduw. Houd hier rekening mee met je kleding en smeer je in met zonnebrand.
 • De route is met gele pijltjes gemarkeerd.
 • Het pad is deels onverhard en deels half-verhard.
 • Check jezelf na afloop altijd op teken.

Op ontdekking

De kans dat je de bever zelf ziet is niet groot. Wel maak je goede kans om één van de burchten te zien die langs deze wandelroute liggen. En wat dacht je van de knaagsporen aan bomen en takken?

Wil je na deze wandeling nog meer te weten komen over de bever? Boek dan eens een exclusieve beverexcursie op Tiengemeten. Wie weet zie je hem zelf!

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  Bezoekerscentrum Tiengemeten
 • Tiengemeten 14A, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)
 • 0186 - 66 02 14
 • [email protected]
 • Parkeerplaats veerdienst TiengemetenNieuwendijk 1, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)Routebeschrijving

  Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Tiengemeten: Volg vanaf de parkeerplaats de weg naar de andere kant van de haven. Hier vertrekt de veerdienst dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur op het hele uur. Bekijk alle informatie over tickets en tijden. Bij aankomst op Tiengemeten is het nog 100 meter tot het bezoekerscentrum. Gezien vanaf de Groote Haven bevindt de ingang zich aan de linkerzijde van de Margueritahoeve.

Huisregels

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Hoe herken je de bever?

De bever is het grootste knaagdier van Europa en kan wel tot een meter groot worden. Hij heeft een grijze tot bruine vacht. Heel kenmerkend zijn de grote, platte geschubde staart en de grote oranje voortanden. Het oranje is een harde glazuurlaag waardoor ze dikke bomen kunnen omknagen. Bij gevaar klapt de bever met zijn staart op het water om soortgenoten te waarschuwen. Hij verraadt zijn aanwezigheid vooral door zijn knaagsporen. Deze zijn het best te zien in de winter.

Hoe kun je een bever herkennen?
Hoe herken je de bever?
Hoe kun je een bever herkennen?
Hoe herken je de bever?

2Waar leven bevers?

Bevers komen voor op de grens van land en water in rivieren en meren. Langs de hele Rijn en Maas kun je ze tegenkomen. Er moeten wel bomen op de oever staan, want ze eten vooral hout en ze gebruiken de takken om hun burchten mee te bouwen. De waterdiepte moet minimaal 50 cm zijn. Daarom bouwen bevers soms dammen om het waterpeil op diepte te houden.

Links kun je de Vliedberg op. Daar heb je een mooi uitzicht over het leefgebied van de bever.

Waar leven bevers
Waar leven bevers?

3Vliedberg

Welkom in het favoriete landschap van de bever: moeras, water en bomen. Het uitzicht laat zien wat de natuur op Tiengemeten is: natte natuur die wordt gevormd door getijden, hoog- en laagwaters en uitgestrekte waterpartijen. In 2005-2007 is Tiengemeten omgevormd van landbouw naar natuur. De natuur is nog jong, maar valt al helemaal in de smaak bij veel dieren en planten.

De Vliedberg is gemaakt vóór 1804. Vorige eeuw is de Vliedberg verdwenen, maar bij de natuurinrichting  in volle glorie hersteld. Rond 1800 was Tiengemeten een stuk kleiner en bestond het deel ten zuiden van de Vliedberg uit buitendijkse gorzen. Hier werd door de boeren vee gehouden. Om het vee een vluchtplaats te geven voor hoogwaters werd de Vliedberg opgeworpen.

Op dit uitkijkpunt heb je een uitstekend uitzicht over het eiland. Zie hoe weids het landschap is, het water en de kleurenpracht. De Vliedberg is een echte vogelhotspot: waar je ook kijkt, overal zie en hoor je vogels: zilverreiger, lepelaar, roerdomp en de zeearend! De zeearend is de grootste roofvogel van Nederland en meet van vleugelpunt tot vleugelpunt wel meer dan 2 meter! Het hele jaar door maak je kans om er één of meerdere te zien.

Loop terug en ga links door het hek en vervolg de route richting het westen.

Vliedberg
Vliedberg

4Gemaakt om te zwemmen

Zie je iets in het water bewegen? De bever is écht gemaakt om te zwemmen. De haren zitten zo dicht bij elkaar dat er geen water op de huid kan komen en de oren en neusgaten kunnen worden afgesloten. Met de zwemvliezen aan zijn achterpoten komt hij vooruit en zijn staart gebruikt hij als roer. Een bever kan wel tot 15 minuten onder water blijven! Op het land zijn ze onhandig. Ze blijven daarom altijd in de buurt van water. Houd er wel rekening mee dat je vooral in de schemering of in het donker kans kunt maken om een bever te zien zwemmen.

Gemaakt om te zwemmen
Gemaakt om te zwemmen

5Burchten

Aan de overkant zie je de Irenehoeve. Deze vervallen boerderij is nu de woning van de kerkuil, vleermuizen en allerlei insecten. Hier is nu één van de beverburchten op Tiengemeten te vinden. De burcht is het best zichtbaar in de winter. Zie je hem al op de oever van de kreek? De burcht is te herkennen aan de hoop opgestapelde takken die is afgewerkt met takken en waterplanten. Binnenin bevindt zich de woonkamer. De ingang is altijd onder water, veilig tegen roofdieren. De burcht wordt gebruikt als kraamkamer voor de jongen en als winterverblijf. In april-juli krijgen ze hier 2-4 jongen. De jongen van het jaar daarvoor wonen ook nog in de burcht.

Naast de burcht zijn grote bomen door de bever aangevreten. Zie je in de stam een zandlopervorm, dan is de kans groot dat de bever hier geweest is.

burchten
Burchten

6Op het menu

Hier zie je de aardappelloods waar vroeger de geoogste aardappelen in werden opgeslagen voor ze van het eiland werden verscheept. Het is nu een ruïne. Erom heen staan grote populieren. Bomen en water: opletten dus voor knaagsporen! Bevers eten graag wilg en populier. De bast, twijgjes en bladeren eten ze op. De grotere takken gebruiken ze om burchten en dammen mee te bouwen. Heb jij al sporen gevonden? Zoals weggevreten bast, afgeknaagde takken, houtspaanders of een omgeknaagde boom. Als je goed kijkt zie je de afdrukken van de grote tanden in het hout staan.

Soms kom je op het land ook sleepsporen tegen. Dan is de bever overgestoken van het ene watertje naar het andere. Zijn staart sleept daarbij over de grond.

Bij de aardappelloods vind je een uitkijkpunt met zicht op de grote kreek.

 

Op het menu
Op het menu
Beversporen
Op het menu

7Struinpaadje

Je kunt hier naar rechts over een struinpaadje. Na 5 minuten lopen kom je aan het eind bij een schafthuisje. Vanaf hier heb je zicht op een beverburcht. Dit heen-en-weertje bedraagt 1 kilometer.

8Schafthuisje en beverburcht

Je staat hier bij een schafthuisje. Een stille herinnering aan het boerenverleden van Tiengemeten. Hier verbleef de arbeider die in dienst was bij de boer. Wegen en graan hebben plaatsgemaakt voor kreken en moerasplanten. Nu woont de bever er, hier in een grote burcht van wel bijna 1,5 meter hoog! Vanaf het schafthuisje kun je langs de kreek de grote burcht zien.

schafthuisje
Schafthuisje en beverburcht

9Bosbouwer en waterbeheerder in één

Op Tiengemeten zijn er bijna 10 beverburchten. Het aantal burchten en sporen is toegenomen. De bever heeft het hier dus erg naar zijn zin. Het dier bouwt met zijn geknaag mee aan een rijke natuur op Tiengemeten. Hij houdt de boomgroei in toom waardoor het eiland gevarieerd blijft. En door zijn geknaag ontstaan er open plekken en dood hout die plaats bieden voor allerlei andere planten en dieren. Met het bouwen van dammen kunnen kleine meertjes ontstaan die libellen aantrekken. De bever is dus een echte natuurbeheerder!

bosbouwer en waterbeheerder
Bosbouwer en waterbeheerder in één

10Eindpunt

Dit is het eindpunt van de wandelroute. Je bent nu een echte beverexpert! Wil je nog meer weten en zien van de bever? Boek dan eens een exclusieve beverexcursie op Tiengemeten. Wie weet kom je dan een echte bever tegen. 

Wil je nog meer van Tiengemeten ontdekken? Wandel ook eens een andere route of boek een excursie met een ervaren gids! Kinderen kunnen hun hart ophalen in Speelnatuur. Bekijk hier de openingstijden van alle faciliteiten op Tiengemeten.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.