Ga direct naar inhoud
Terug

Beverroute op Tiengemeten

Waar: Bezoekerscentrum Tiengemeten

Beverroute Tiengemeten
1 uur 47
4,5 km
 • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Wandel door dit gebied en ontdek de grote rijkdom aan planten en dieren. In dit moerasachtige land voelt de bever zich als een vis in het water.

Terug van weggeweest

Bevers waren lange tijd uitgestorven in Nederland. In 1988 is het dier uitgezet in de Biesbosch en breidt zich van daaruit langzaam uit langs de rivieren. In 2011 bereikte de bever Tiengemeten en voelde zich meteen helemaal thuis op het natuureiland.  Inmiddels zijn er meerdere burchten geteld en kun je op veel plekken knaagsporen tegenkomen. Met recht een vaste bewoner op Tiengemeten!

Kijktip!

Filmmaker Cees van Kempen geeft je een inkijkje in het reilen en zeilen van familie bever op natuureiland Tiengemeten van Natuurmonumenten.

Natuurbouwer

De bever helpt met zijn geknaag mee aan een gevarieerd Tiengemeten. Met het vellen van bomen en het bouwen van burchten ontstaat nieuw leefgebied voor tal van andere dieren- en plantensoorten. Precies waarom we zo blij zijn met de bever op Tiengemeten!

Praktisch

 • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
 • Houd in de periode juni – september rekening met muggen en dazen. In het Bezoekerscentrum is DEET te verkrijgen.
 • Bij deze route heb je tijdens de zomermaanden weinig schaduw. Houd hier rekening mee met je kleding en smeer je in met zonnebrand.
 • De route is met gele pijltjes gemarkeerd.
 • Het pad is deels onverhard en deels half-verhard.
 • Check jezelf na afloop altijd op teken.

Op ontdekking

De kans dat je de bever zelf ziet is niet groot. Wel maak je goede kans om één van de burchten te zien die langs deze wandelroute liggen. En wat dacht je van de knaagsporen aan bomen en takken?

Wil je na deze wandeling nog meer te weten komen over de bever? Boek dan eens een exclusieve beverexcursie op Tiengemeten. Wie weet zie je hem zelf!

Waar kun je starten

lente

Wat kom je onderweg tegen?

Hoe kun je een bever herkennen?
Hoe kun je een bever herkennen?

1. Hoe herken je de bever?

De bever is het grootste knaagdier van Europa en kan wel tot een meter groot worden. Hij heeft een grijze tot bruine vacht. Heel kenmerkend zijn de grote, platte geschubde staart en de grote oranje voortanden. Het oranje is een harde glazuurlaag waardoor ze dikke bomen kunnen omknagen. Bij gevaar klapt de bever met zijn staart op het water om soortgenoten te waarschuwen. Hij verraadt zijn aanwezigheid vooral door zijn knaagsporen. Deze zijn het best te zien in de winter.

Waar leven bevers

2. Waar leven bevers?

Bevers komen voor op de grens van land en water in rivieren en meren. Langs de hele Rijn en Maas kun je ze tegenkomen. Er moeten wel bomen op de oever staan, want ze eten vooral hout en ze gebruiken de takken om hun burchten mee te bouwen. De waterdiepte moet minimaal 50 cm zijn. Daarom bouwen bevers soms dammen om het waterpeil op diepte te houden.

Links kun je de Vliedberg op. Daar heb je een mooi uitzicht over het leefgebied van de bever.

Vliedberg

3. Vliedberg

Welkom in het favoriete landschap van de bever: moeras, water en bomen. Het uitzicht laat zien wat de natuur op Tiengemeten is: natte natuur die wordt gevormd door getijden, hoog- en laagwaters en uitgestrekte waterpartijen. In 2005-2007 is Tiengemeten omgevormd van landbouw naar natuur. De natuur is nog jong, maar valt al helemaal in de smaak bij veel dieren en planten.

De Vliedberg is gemaakt vóór 1804. Vorige eeuw is de Vliedberg verdwenen, maar bij de natuurinrichting  in volle glorie hersteld. Rond 1800 was Tiengemeten een stuk kleiner en bestond het deel ten zuiden van de Vliedberg uit buitendijkse gorzen. Hier werd door de boeren vee gehouden. Om het vee een vluchtplaats te geven voor hoogwaters werd de Vliedberg opgeworpen.

Op dit uitkijkpunt heb je een uitstekend uitzicht over het eiland. Zie hoe weids het landschap is, het water en de kleurenpracht. De Vliedberg is een echte vogelhotspot: waar je ook kijkt, overal zie en hoor je vogels: zilverreiger, lepelaar, roerdomp en de zeearend! De zeearend is de grootste roofvogel van Nederland en meet van vleugelpunt tot vleugelpunt wel meer dan 2 meter! Het hele jaar door maak je kans om er één of meerdere te zien.

Loop terug en ga links door het hek en vervolg de route richting het westen.

Praktische informatie

 • Houd rekening met grote grazers

 • Honden welkom, mits aan de lijn

 • Startpunt

  Het Bezoekerscentrum Tiengemeten is het begin van ieder avontuur op het eiland. Het is ook het startpunt van deze wandeling.
 • Bezoekerscentrum Tiengemeten

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda