Wandelen

Wintertalingroute op Tiengemeten

 • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wintertalingroute op Tiengemeten

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Wandel door dit gebied en ontdek de grote rijkdom aan planten en dieren. Het is een vogelparadijs bij uitstek!

Tiengemeten ligt precies op de trekroute van veel verschillende vogels. De rust, ruimte en het water trekken tienduizenden vogels aan. In het voorjaar is het een kakofonie van vogelzang en het hele jaar door zie je grote groepen vogels: eenden, zilverreigers én de zeearend. Tiengemeten is een echt vogeleiland!

Praktisch

 • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
 • Houd in de periode juni – september rekening met muggen en dazen. In het Bezoekerscentrum is DEET te verkrijgen.
 • Bij deze route heb je tijdens de zomermaanden weinig schaduw. Houd hier rekening mee met je kleding en smeer je in met zonnebrand.
 • De route is met rode pijltjes gemarkeerd.
 • Het pad is deels verhard, onverhard en deels half-verhard.
 • Check jezelf na afloop altijd op teken.

Een wandelroute met veel hoogtepunten!

Wil je na deze wandeling nog van meer van Tiengemeten zien? Probeer eens de (vogel)excursie of boek een (vogel)excursie met een ervaren gids.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  Bezoekerscentrum Tiengemeten
 • Tiengemeten 14A, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)
 • 0186 - 66 02 14
 • [email protected]
 • Parkeerplaats veerdienst TiengemetenNieuwendijk 1, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)Routebeschrijving

  Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Tiengemeten: Volg vanaf de parkeerplaats de weg naar de andere kant van de haven. Hier vertrekt de veerdienst dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur op het hele uur. Bekijk alle informatie over tickets en tijden. Bij aankomst op Tiengemeten is het nog 100 meter tot het bezoekerscentrum. Gezien vanaf de Groote Haven bevindt de ingang zich aan de linkerzijde van de Margueritahoeve.

Huisregels

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Nieuw Tiengemeten

De natuur van Tiengemeten is jong. Tussen 2005 en 2007 is hier landbouw omgevormd naar natuur. Nu heeft het water vrij spel. Door een gat in de dijk aan de andere kant van Tiengemeten komt het water het eiland op via een enorme kreek die midden over het eiland loopt. Water dat altijd in beweging is door getij en hoge en lage rivierafvoeren van Rijn en Maas en dat trekt heel veel vogels aan.

Je kijkt hier uit over uitgestrekt moeras en over het weidse Haringvliet. Langs deze weg kun je de vogels uitstekend zien.

 

zilverreiger
Nieuw Tiengemeten
waterrijk
Nieuw Tiengemeten

2Wintertaling

Heb je de wintertaling al gezien? De kleinste eend van Tiengemeten en je kunt hem hier het hele jaar tegenkomen. Het mannetje is te herkennen aan de kastanjebruine kop met groene vlek om het oog. In het najaar komen er uit Noord-Europa duizenden wintertalingen naar Tiengemeten toe om hier de winter door te brengen. Tiengemeten is favoriet want er zijn altijd wel slikken en ondiep water te vinden waar hij zijn kostje bij elkaar kan scharrelen.

wintertaling
Wintertaling

3Markante boerderij

Je staat hier bij één van de oudste boerderijen van Tiengemeten uit 1807: de Idahoeve. Alle markante boerderijen worden niet meer bewoond door boeren, maar hebben nieuwe eigenaren gekregen. In de Idahoeve wordt nu zorg verleend aan mensen met een psychiatrische aandoening. Tiengemeten geeft de bewoners van de Idahoeve rust en ruimte en de mogelijkheden voor arbeid en vrijetijdsbesteding.

Idahoeve
Markante boerderij

4Oude Polder

Je bent nu in het oudste deel van Tiengemeten: de Oude polder. Hier begon Tiengemeten rond 1600 als een zandplaat van 10 gemet groot. Een gemet was een oppervlaktemaat van 0,4 hectare. Rond 1750 werd deze plaat bedijkt en bewoond. In de eeuw daarna groeide het eiland tot de omvang van nu, ongeveer 1050 hectare. Je ziet hier veel van vroeger terug: de akkers, de oorspronkelijke dijken, bomenlaan, boomgaarden en historische gebouwen. Heel anders dan de moerasnatuur die je net gezien hebt, maar ook dat is Tiengemeten!

Oude Polder
Oude Polder

5Herberg Tiengemeten

Vanaf dit punt is het 10 minuten lopen naar de Herberg Tiengemeten, gevestigd in de oude boerderij Susannahoeve. Je kunt hier ook overnachten in het hotel of op de camping. Deze boerderij is gebouwd ná 1953, maar ligt wel op de oudste bouwlocatie van Tiengemeten. Onderweg loop je dwars door de Oude Polder tussen akkers en hooilanden. Je kunt hier ook naar rechts de route volgen.

Let op: de Herberg is alleen open voor hotel- en campinggasten.

Suzannehoeve
Herberg Tiengemeten

6Schotse hooglanders

Ben jij de Schotse hooglanders al tegengekomen? Deze indrukwekkende dieren lopen het hele jaar door buiten en trekken in groepjes rond over het eiland. Met hun gegraas zorgen ze voor variatie en openheid van het landschap. En dat is precies waarom ze hier lopen. De kudde op Tiengemeten bestaat enkel uit koeien. Kalfjes en stieren lopen er niet tussen. Het zijn vriendelijke dieren, maar laat ze altijd met rust en houd afstand.

Schotse hooglander
Schotse hooglanders

7Laat je verrassen

Neem de tijd om even van het pad af te gaan. Aan beide kanten heb je hier een doorkijkje op een kreek. Stap tussen de ruigte door en laat je verrassen door het uitzicht en de vogels. Op dit deel van de wandelroute zijn meer van deze verrassende doorkijkjes.

verrassende doorkijkjes
Laat je verrassen

8Water

Het water is de baas. Aan de linkerkant van het pad is getijdengebied dat is overgeleverd aan de grillen van het Haringvliet en waar de waterstand voortdurend varieert. De andere zijde is een grote moeraskom die bij hele hoge waterstanden vanuit het getijdengebied vol stroomt met water. Precies op deze plek gebeurt dat volstromen. Stel je eens voor: je staat hier dan tot je enkels in het water. 

pad
Water

9Vliedberg

Op dit uitkijkpunt, de Vliedberg, heb je een uitstekend uitzicht over het eiland. Zie hoe weids het landschap is, het water en de kleurenpracht. de kleuren en de daken van de markante boerderijen die boven de dijken uitsteken. Deze plek is ook uitstekend om de zeearend te zien. Het is de grootste roofvogel van Nederland en meet van vleugelpunt tot vleugelpunt wel meer dan 2 meter! Het hele jaar door maak je kans om er één te zien op Tiengemeten.

Op deze plek was al een Vliedberg vóór 1804. In de loop van de tijd is deze verdwenen, maar bij de natuurinrichting is deze in volle glorie hersteld. De Vliedberg is een echte vogelhotspot: waar je ook kijkt, overal zie en hoor je vogels: zilverreiger, lepelaar, roerdomp en de zeearend! De zeearend is de grootste roofvogel van Nederland en meet van vleugelpunt tot vleugelpunt wel meer dan 2 meter! Het hele jaar door maak je kans om er één of meerdere te zien.

Op deze plek was al een Vliedberg vóór 1804. In de loop van de tijd is deze verdwenen, maar bij de natuurinrichting is deze in volle glorie hersteld. Rond 1800 was Tiengemeten een stuk kleiner en bestond het deel ten zuiden van de Vliedberg uit buitendijkse gorzen. Hier werd door de boeren vee gehouden. Om het vee een vluchtplaats te geven voor hoogwaters werd de Vliedberg opgeworpen.

zeearend
Vliedberg
Uitzicht vanaf Vliedberg
Vliedberg

10Eindpunt

Dit is het eindpunt van de route. Wil je nog meer van Tiengemeten ontdekken? Breng eens een bezoekje aan het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, het Landbouwmuseum TiengemetenRien Poortvliet Museum of Speelnatuur van OERRR. Of strijk neer op het terras van Gasterij de Gezusters. Wandel ook eens een andere route of boek een excursie over het eiland met een ervaren gids!

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.