Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum op Wielen Zuid-Limburg

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Mountainbiken
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
 • Bekijk alle routes
Bezoekerscentrum op Wielen

Welkom op de Sint-Pietersberg

We verwelkomen je graag in ons gebied bij het eerste Bezoekerscentrum op Wielen van Natuurmonumenten. We geven je hier alle informatie om van je bezoek aan de Sint-Pietersberg een onvergetelijke belevenis te maken.

Als het weer het toelaat gaan we in de kerstvakantie op dinsdag 27, woensdag 28 en donderdag 29 december op pad.

Meer over Bezoekerscentrum op Wielen Zuid-Limburg
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het bezoekerscentrum

  Het 'Bezeukerscentrum op Raajer' (Bezoekerscentrum op Wielen) is het eerste mobiele bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Nederland. Bij dit Bezoekerscentrum ontmoeten we onze bezoekers op de mooiste plekjes van de Sint-Pietersberg en ENCI-groeve. Hier informeren we je over de ontwikkeling van dit nieuwe en zeer bijzondere natuurgebied. 

  De mooiste excursies

  Je haalt het meeste uit je bezoek aan dit bijzondere gebied, met zijn rijke historie en bijzondere verhalen, als je op pad gaat met de boswachters van Natuurmonumenten. Ervaar de berg tijdens één van de erfgoedwandelingen, bezoek de diepe ENCI-groeve of ontdek de oehoevallei. Wil je de ondergrondse delen van de Sint-Pietersberg bezoeken? Boek dan een ticket bij Maastricht Underground

  Voor het hele gezin

  Neem je kinderen mee naar de kiekoet om dieren te spotten of bekijk de 65 meter diepe mergelgroeve vanaf het uitkijkplatform. Gezinnen met kinderen kunnen op reservering deelnemen aan speurtochten of zelfs een heus boswachtersfeestje vieren. Kijk op de speciale tipspagina

  Lekker bijkomen....?

  Hongerig na een dag in de buitenlucht? Op en rondom de Sint-Pietersberg zijn er een tal van leuke horecagelegenheden waar je je dag in de natuur uitstekend kunt onderbreken of afronden. 

  De diepe groeve

  Breng vanaf zomer 2021 samen met één van onze groevegidsen een exclusief bezoek aan het diepe deel van ENCI-groeve. Bekijk miljoenen jaren geschiedenis en ontdek de bijzondere natuurontwikkeling die hier in razendsnel tempo plaatsvindt. Een hele bijzondere beleving!

  Activiteitenagenda Sint-Pietersberg

  De mooiste routes

  Werp bij de kiekoet een blik in de Oehoevallei, dwaal langs het erfgoed op de Sint-Pietersberg of spot vlinders in het Popelmondedal. Vanaf het uitkijkplatform (gele route) heb je een adembenemend uitzicht over de ENCI-groeve. De routes bieden voor ieder wat wils.

  Ontdek de routes

  Eropuit met de kinderen

  Een spannende gezinstocht of op stap met de boswachter? Voor ieder kind is er wel een leuke activiteit van OERRR te doen op de Sint-Pietersberg. Je kunt er ook je verjaardag vieren, zowel bovengronds met het Boswachterbootcampfeestje als ondergronds met de kinderfeestjes van Maastricht Underground.

  Ontdek kinderactiviteiten
  Bezoekerscentrum op Wielen Zuid-Limburg

  De mooiste routes

  Laat je informeren over de routes bij het informatiepunt Natuurmonumenten in de ticketshop van Maastricht Underground in Fort Sint Pieter (dagelijks geopend) of bij het Bezoekerscentrum op Wielen (4 dagen per week in het gebied). Haal hier je routekaartje met alle wandelroutes. LET OP: in de groeve (gele route) zijn honden niet toegestaan.

 • Mountainbiken

  MTB-Route Sint-Pietersberg

  De Sint-Pietersberg route in Maastricht is een nieuwe mountainbikeroute voor geoefende MTB-ers. Het is de 1e grensoverschrijdende MTB-route van Zuid-Limburg, mede ontworpen door de gebruikers.

  • 16 km
 • Wandelen

  Uitzichten route Sint-Pietersberg

  Ontdek op de Sint-Pietersberg de geschiedenis van het militair erfgoed van Fort Sint Pieter, van de blokbrekers die mergel hebben gezaagd, waarmee huizen zijn gebouwd en waardoor grotten zijn ontstaan. Ontdek de geschiedenis van de mergelgroeve en haar oehoevallei waar de oeh...

  • 3.3 km
 • Bezoekerscentrum op Wielen Zuid-Limburg

  Agenda

  ENCI-groeve met begroeiing
  zo 05 feb
  Wandelen

  Ontdek het leven van vroeger en nu in de ENCI groeve

  Wat hebben reusachtige mosasauriërs en dynamiet te maken met een sprookjesachtige groene vallei? Ga mee met de boswachter en aanschouw het geweld en de schoonheid van mens en natuur.

  ENCI-groeve met begroeiing
  za 11 feb
  Wandelen

  Ontdek het leven van vroeger en nu in de ENCI groeve

  Wat hebben reusachtige mosasauriërs en dynamiet te maken met een sprookjesachtige groene vallei? Ga mee met de boswachter en aanschouw het geweld en de schoonheid van mens en natuur.

  Oehoevallei profielfoto
  zo 12 feb
  Wandelen

  Op pad met de boswachter

  Wil je meer weten over de natuur in natuurgebied Sint-Pietersberg, ga dan op pad met onze boswachters!

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Verkennen

  Bezoekerscentrum op Wielen Zuid-Limburg

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Bezoekerscentrum op Wielen Zuid-Limburg

  Wat wij hier doen

  We helpen je graag

  We willen graag soortenrijke natuur door goed voor de graslanden en bossen te zorgen. De kudde Mergellandschapen en Nederlandse landgeiten helpen ons hiermee. Zij begrazen dagelijks de kalkgraslanden op de berg en in de groeve. Met uitgekiend maaien, snoeien en plaggen vergroten en verbeteren we de biodiversiteit op de kalkgraslanden en in de bossen. Goed voor bloemen, vlinders en vleermuizen.

  Help mee de natuur te beschermen
  logo