Mountainbiken

MTB-Route Sint-Pietersberg

Mountainbiken

MTB-Route Sint-Pietersberg

De Sint-Pietersberg route in Maastricht is een nieuwe mountainbikeroute voor geoefende MTB-ers. Het is de 1e grensoverschrijdende MTB-route van Zuid-Limburg, mede ontworpen door de gebruikers.

De route op Nederlands grondgebied gaat over de flanken van de Sint-Pietersberg en is een technische, maar ook pittige route. met enkele kuitenbijters op de steile hellingen. Het Belgische traject is een stuk eenvoudiger en heeft een lagere moeilijkheidsgraad.

Deze route voldoet aan de eisen en wensen van de geoefende mountainbiker en voert daarnaast ook nog eens over één van de meest unieke natuurgebieden van Nederland naast één van de mooiste (historische) steden van Nederland.

Natuurmonumenten heeft ook elders in het land uitdagende MTB-mogelijkheden in de door haar beheerde natuurgebieden. Lees hier meer.

De routes zijn vanwege de eenduidigheid en veiligheid naar één richting bewegwijzerd. In Nederland volg je de gele bordjes met groen MTB-teken, in België de witte bordjes met rood/zwart MTB-teken.

Zuid-Limburgse samenwerking

Natuurmonumenten is partner in het samenwerkingsverband "Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg" (MOZL). Hierin zijn bijna alle Zuid-Limburgse terreinbeheerders en Mountainbike-verenigingen vertegenwoordigd. Op die manier wordt het beheer en onderhoud  van alle MTB-mogelijkheden centraal gecoördineerd. Daarvoor is ook het Zuid-Limburgse MTB-vignet in omloop gebracht.

Voor meer informatie over de fraaie MTB-routes in Zuid-Limburg verwijzen wij je graag door naar de website van de stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL)

MTB-vignet gewenst

Voor deze route is het bezit van een MTB-vignet gewenst. Je kunt je MTB-vignet hier online bestellen. Daarmee help je als gebruiker van deze top-route in dit natuurgebied te onderhouden. Dat onderhoud wordt uitgevoerd door de leden van MTB-vereniging Trailz043. Zij helpen ons ook met adviezen vanuit gebruikerservaringen.

GPX

Download hier het GPX bestand van de MTB-route en laat svp. een beoordeling achter.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Maastricht, Châlet D'n Observant
  • Lage Kanaaldijk 117, 6212 NA Maastricht (LB)
  • [email protected]
  • Ga vanaf de A2 door de tunnel en neem de afslag centrum. Je rijdt over de Kennedybrug (de brug langs Vodafone), neemt de 'krul' naar beneden en slaat linksaf. Je bent dan op de Maasboulevard, die overgaat in de Lage Kanaaldijk. Vervolgens is het nog paar minuten rijden. Aan de rechterkant passeer je het ENCI-terrein. Volg de bordjes Observant/ parkeerterrein (vanaf eind 2021 betaal je op deze parkeerplaats een parkeerbijdrage; zie www.natuurmonumenten.nl/parkeerplaatsencigroeve).

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Startpunt Route

Start de Mountainbike route door hier tegen de klok in de route te beginnen. In verband met de moeilijkheid van het parcours (het pad is smal en de hellingen zijn kort en steil) kan de Mountainbike route maar in één richting bereden worden.

2Observant

Hier ben je op het hoogste punt van de Sint-Pietersberg en van de MTB route. Vanaf hier heb je een fraai uitzicht over België en Nederland. Een mooie plek voor een rustmoment. 

3Aansluiting Sint-Pietersberg route op Riemst route

Hier sluit de Sint-Pietersberg route aan op de Riemst route (België). In Nederland volg je de gele bordjes met groen MTB-teken, in België de witte bordjes met rood/zwart MTB-teken.

4Brug over Albertkanaal in Kanne

5Brug over Albertkanaal in Vroenhoven

6Aansluiting Riemst route op Sint-Pietersberg route

Hier sluit de Riemst route (België) aan op de Sint-Pietersberg route. In Nederland volg je de gele bordjes met groen MTB-teken, in België de witte bordjes met rood/zwart MTB-teken.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.