Ga direct naar inhoud
Zuidelijk natuurparadijs

Sint-Pietersberg

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Mountainbiken
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
 • Bekijk alle routes
Platform groeve met publiek

Een Nederlandse canyon

"Ik beklim regelmatig de Sint-Pietersberg. Soms ontmoet ik de herder met zijn kudde: de schapen omringen mij en ik word onderdeel van de kudde. Op het uitkijkplatform geniet ik van het uitzicht op de mergelgroeve en het groenblauwe water dat mij steeds opnieuw verrast. Ik daal de trap af en begin aan de tijdreis van miljoenen jaren. Ik realiseer me dat ik in het voormalige leefgebied van de Mosasaurussen wandel."

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht

Meer over Sint-Pietersberg
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  De Sint-Pietersberg is eigenlijk een heuvel, maar we noemen het een berg. Zo voelt het ook als je hier wandelt. Dit zuidelijkste stukje Nederland gelegen tussen Maastricht en België is haast on-Nederlands mooi. De zeldzame kalkhellingen en het unieke microklimaat maken het gebied tot een uniek vlinder-, oehoe-, vleermuis- en plantenparadijs. Op de kop van de berg ligt het Fort Sint Pieter, een indrukwekkend verdedigingswerk voor de stad Maastricht. De gidsen laten je hier de geschiedenis herbeleven. Op de top van het fort heb je een geweldig uitzicht op Maastricht en op het Maasdal rondom je. Natuurmonumenten is sinds 1995 de trotse beheerder van dit unieke natuurgebied.

  Natuurgebied in ontwikkeling

  Er zijn door de jaren heen vele veranderingen in het gebied geweest. Met name de mergelwinning heeft een grote invloed gehad. Deze winning is in juli 2018 gestopt en vanaf 2020 is de groeve in eigendom van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten wil de natuur in de ENCI-groeve alle kansen geven om zich te ontwikkelen tot een voor Nederlandse begrippen uniek natuurgebied. Ook willen we het diepe deel van de groeve op termijn openstellen voor bezoekers zodat ze kunnen genieten van dit bijzondere deel van de Sint-Pietersberg. We werken hier al jaren hard aan samen met onze partners. Lees hier meer over het Plan van Transformatie ENCI-gebied en de laatste ontwikkelingen.

  De groeve op TV

  In de uitzending van BinnensteBuiten van 1 september 2021 was de groeve volop in het nieuws. Boswachters Jose en Gaby vertellen over de bijzondere natuur in de groeve: alles over kranswieren, kikkers, oehoes, kalkgraslanden, bloemen, insecten en nog veel meer. Klik hier voor BinnensteBuiten TV uitzending met 3 blokken over deze natuur. 

  Natuurvisie

  In 2014 is de natuur-en recreatie visie "Sint-Pieterberg 2014-2025" vastgesteld met hulp van alle betrokkenen uit de omgeving. De werkgroepen Natuur, Cultuurhistorie en Recreatie hebben ons aangegeven wat de berg zo waardevol maakt en welke wensen voor de toekomst leven. Deze natuurvisie kun je hier raadplegen.

  Het Geheim van de Mergel

  Je bevindt je hier niet op een berg maar eigenlijk op een uitgesleten plateau, dat ooit een Krijtzee was. Daarin zwommen o.a. de reusachtige Mosasaurussen. Het plateau is dus eigenlijk een voormalige zeebodem van kalkgesteente, gevormd aan het einde van het Krijttijdperk. Dat kalkgesteente noemen we hier ook wel de mergel. Die kalkbodem vormt, samen met de ligging, de hoogteverschillen en de begrazing door de Mergellandschapen, de basis voor een geheel eigen klimaat en markante begroeiing. Daarmee ontstaat een zeer biodivers natuurgebied: Zomers is het hier één groot veldboeket, vol zeldzame bloemen en kruiden zoals soldaatje en kalketrip. Een paradijs voor talloze soorten insecten, vlinders en vogels. Met dank aan de mergel vanuit de voormalige Krijtzee

  Ondergronds doolhof

  De mergel van de Sint-Pietersberg wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwsteen. In de middeleeuwen zaagden blokbrekers ondergronds de mergel in grote blokken uit en bouwden daarmee onder andere de vlakbij gelegen hoeves Zonneberg en Lichtenberg. Door deze vorm van mergelwinning ontstond onder de berg een uitgestrekt gangenstelsel met een lengte van 150 kilometer en een oppervlakte van ongeveer 200 voetbalvelden. Het ondergrondse gangenstelsel is als een doolhof, waar je zonder gids zeker zou verdwalen. Honderden houtskooltekeningen en sculpturen van de talloze werklieden, grotlopers en bezoekers markeren de wanden van de gangen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden onderduikers zich hier schuil en verstopte men hier het legendarische Nachtwacht-schilderij van Rembrandt.

  Bovengrondse ontdekkingen

  Vanaf de 20e eeuw startte de grootschalige afgravingen aan de oppervlakte. Daarmee verdween maar liefst 80% van de onderliggende gangen. Het grote gat in de berg legt miljoenen jaren geschiedenis van de aarde bloot. Zo kwamen daar de fossielen van meerdere reusachtige Mosasaurussen tevoorschijn. De Mosasaurus kon een lengte van 18 meter bereiken: het is een van de grootste zeereptielen die ooit geleefd heeft. Deze herontdekte Maashagedissen kregen de namen van hun vinders: Carlo, Lars en Bèr.

   

  De groeve in ontwikkeling

  Groevegebied met vele kansen

  Vleermuisparadijs

  Dankzij het klimaat met een constante temperatuur van 13 graden Celsius is het ondergrondse gangenstelsel een geliefde overwinterplek voor vleermuizen als de franjestaart en de meervleermuis. Zij klemmen zich vast in de spleten en aan de plafonds. 's Avonds  en 's nachts jagen zij buiten op de rijk aanwezige insecten. De lichtkleur van de straatverlichting op de parkeerplaats "Oog van St. Pieter" is aangepast aan deze dieren.

  5-sterren uitzicht

  Aan de zuidkant van het groevegebied vind je de kegelvormige heuvel "D’n Observant". Het is een kunstmatige heuvel die uit de voormalige dekgronden van de groeve bestaat. In 2010 is de heuvel overgedragen aan Natuurmonumenten. Hier ligt ook de grens met België. Via het spiraalvormige wandelpad kom je bij het uitzichtpunt ‘de ster van Maastricht’ met maar liefst 5 kijkrichtingen naar de omgeving.

  Uitzichtpunt

  Magistraal uitkijkpunt over de groeve en de omgeving de Sint-Pietersberg. Het uitkijkpunt is altijd toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. De trap naar het groeve gebied telt 215 treden. Deze trap met toegang tot de groeve is van 1 september tot 1 april geopend van 9.00 tot 17.00 uur en van
  1 april tot 1 september van 8.00 tot 20.00 uur. Op de trap en in de groeve zijn honden niet toegestaan.

  Download de route

  Ondergronds avontuur

  Een ervaren grottengids neemt je mee naar de ondergrondse wereld en laat je veel moois zien, zoals in grotten Noord de koepel, de eeuwenoude schuilplek, de gotische gang en de Kluis (waar in de oorlog de Nachtwacht lag verborgen). In grotten Zonneberg kun je op zoek, onder leiding van een gids, naar het ondergrondse museum met daarin de Nachtwacht op mergel van Jules Sondeijker.

  Ga op avontuur
  Turen in de Oehoevallei

  oehoe

  Probeer tijdens je bezoek vanaf de vogelkijkplek "De Kiekoet" op de Van Schaikweg de zeldzame oehoe te ontdekken. Sinds 1997 broedt deze grootste uil van Europa in de zogenaamde Oehoevallei. In de winter maanden zijn de oehoes goed te horen en te zien. Ga een uur voor zonsondergang naar de Kiekoet en misschien heb je geluk! Natuurmonumenten organiseert in augustus / september exclusieve gebiedsexcursies in dit voormalige groevegedeelte. Wellicht spot je dan de meest markante bewoner van het groevegebied van dichterbij.

  Download hier de route
  Sint-Pietersberg

  De mooiste routes

  Laat je informeren over de routes bij het informatiepunt Natuurmonumenten in de ticketshop van Maastricht Underground in Fort Sint Pieter. Folders van de berg met wandelkaartje zijn gratis verkrijgbaar bij de restaurants op de berg en in de groeve en in de weekenden bij de vrijwillige boswachters op de berg. LET OP: In de groeve zijn honden niet toegestaan.

 • Wandelen

  Wandelroute Sint-Pietersberg, lang

  Verken het grensoverschrijdende natuurgebied tijdens een boeiende rondwandeling. Ontdek de afwisselende, zeldzame natuur en de rijke cultuurhistorie rond de groeve en d'n Observant. Je passeert Fort Sint Pieter, de vlinderrijke kalkgraslanden, de randen van de groeve, de Duive...

  • 10,8 km
 • Wandelen

  Uitzichten route Sint-Pietersberg

  Ontdek op de Sint-Pietersberg de geschiedenis van het militair erfgoed van Fort Sint Pieter, van de blokbrekers die mergel hebben gezaagd, waarmee huizen zijn gebouwd en waardoor grotten zijn ontstaan. Ontdek de geschiedenis van de mergelgroeve en haar oehoevallei waar de oeh...

  • 3,3 km
 • Sint-Pietersberg

  Agenda

  Excursie: Wandel mee met de boswachter door de ENCI-groeve in natuurgebied Sint-Pietersberg nabij Maastricht
  zat 10 jun
  Wandelen

  Excursie: Wandel mee met de boswachter door de ENCI-groeve in natuurgebied Sint-Pietersberg nabij Maastricht

  Vlakbij het centrum van Maastricht ontwikkelt zich nieuwe natuur in de voormalige ENCI-groeve. Met deze activiteit ga je mee op excursie met de boswachter van Natuurmonumenten en beleef je samen de verhalen van dit bijzondere natuurgebied.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  Sint-Pietersberg

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Sint-Pietersberg

  Wat wij hier doen

  Soortenrijke natuur

  We willen graag een soortenrijke natuur door goed voor de graslanden en bossen te zorgen. De kudde Mergellandschapen en Nederlandse landgeiten helpen ons hiermee. Zij begrazen dagelijks de kalkgraslanden op de berg en in de groeve. Met uitgekiend maaien, snoeien en plaggen vergroten en verbeteren we de biodiversiteit op de kalkgraslanden en in de bossen. Goed voor bloemen, vlinders en vleermuizen. Ondergronds in de mergelgangen zorgen we ervoor dat duizenden vleermuizen in alle rust kunnen overwinteren. We dragen zorg voor de ondergrondse veiligheid voor de vele bezoekers die met een rondleiding de grotten beleven.

  Help mee