Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Sint-Pietersberg

Platform groeve met publiek

Een Nederlandse canyon

Ik beklim regelmatig de Sint-Pietersberg. Soms tref ik de herder met zijn schapen. Op het uitkijkplatform geniet ik van het uitzicht op de mergelcanyon en het groenblauwe water. De trap naar beneden voert langs miljoenen jaren gesteente. Hier was de prehistorische Krijtzee en zwom de indrukwekkende Mosasaurus rond.

Boswachter Communicatie & beleven Zuid-Limburg
José Hermens

Boswachter Communicatie & Beleven Zuid-Limburg

Meer over Sint-Pietersberg

Uitzichtpunt

Magistraal uitkijkpunt over de groeve en het achterland van de Sint-Pietersberg. De trap naar beneden telt 215 treden met via de Route-app van Natuurmonumenten op je smartphone uitleg over de ontstaansgeschiedenis van het gebied.

Download de route

Ondergronds avontuur

Een gids neemt je mee naar de ondergrondse wereld en laat je veel moois zien, zoals de koepel, de eeuwenoude schuilplek, de gotische gang en de Kluis (waar in de oorlog de Nachtwacht lag verborgen).

Ga op avontuur
filter plus

Bloemen en vlinders

Dankzij de kalkrijke bodem en het warmere microklimaat vind je hier de grootste variatie vlinders van Nederland en prachtige orchideeën.

Download de route
filter plus
Sint-Pietersberg

De mooiste routes

Groeve doorsteek weer mogelijk
Sinds 1 juli 2019 kun je weer door de groeve wandelen: het betekent dat je de groeve te voet in kan of via het einde van de Luikerweg (te voet en met fiets bereikbaar), dan de trap af. Of via de zuid zijde via de Lage Kanaaldijk naar Chalet d'n Observant, vandaar te voet de groeve in. De gele route weer te volgen. Honden zijn in de groeve niet toegestaan. De groeve is geopend tot en met augustus van 8.00 - 20.00 uur, vanaf 1 september van 9.00 - 17.00 uur.

 • Wandelen

  Wandelroute op de Sint-Pietersberg bij Maastricht

  Maak een bijzondere wandeling over de berg, door natuur en langs de geschiedenis van het fort, de oehoevallei, hoeve Lichtenberg, de Maas en de mergelgroeve.

  • 5.15 km
 • Wandelen

  Groeve Route Sint Pietersberg

  Deze wandeling van bijna 7 kilometer voert door de mooiste natuurdelen en historische mergelgroeves van de Sint Pietersberg.

  • 6.7 km
 • Over het gebied

  De Sint-Pietersberg is eigenlijk een heuvel, maar we noemen het een berg. Zo voelt het ook als je hier wandelt. Dit zuidelijkste stukje Nederland gelegen tussen Maastricht en België is haast on-Nederlands mooi. Op de kop van de berg ligt het Fort Sint Pieter, een indrukwekkend verdedigingswerk voor de stad Maastricht. De gidsen daar laten je de geschiedenis herleven. Op het hoogste puntje van het fort heb je een geweldig uitzicht op het Vrijthof van Maastricht en het heuvelland rondom je.

  Het kalkgesteente (mergel) van de Sint Pietersberg is gevormd aan het einde van het Krijttijdperk. Het zorgt, samen met de hoogteverschillen en de begrazing door de Mergellandschapen, voor een geheel eigen begroeiing. Zomers is het hier één groot veldboeket. Je vindt hier bloemen als soldaatje en kalketrip. Daar komen weer insecten op af en veel vlinders. Zo vind je hier koninginnenpage en veldparelmoervlinder.

  Gangenstelsel mergelwinning

  De Sint-Pietersberg levert al eeuwenlang mergel, dat vooral werd gebruikt als bouwsteen. In de middeleeuwen zaagden blokbrekers blokken mergel uit en bouwden daarmee onder andere de vlakbij gelegen hoeves Zonneberg en Lichtenberg. Door deze vorm van mergelwinning ontstond onder de berg een uitgestrekt gangenstelsel met een lengte van 150 kilometer en een oppervlakte van circa 98 hectare. Vanaf de twintigste eeuw werd een deel van de berg zelf afgegraven en verdween weer 80 procent van de gangen. Het gangenstelsel is als een doolhof, waar je zonder gids zou verdwalen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden onderduikers zich hier schuil en lag hier de Nachtwacht verstopt. In juli 2018 is de mergelwinning in de ENCI- groeve gestopt en neemt Natuurmonumenten het beheer ook in het overige deel van de groeve op termijn over. De natuur kan zich dan helemaal herstellen. Tot 1 april 2019 zijn er werkzaamheden aan de zuidzijde van de groeve en kun je de groeve alleen bezoeken van 9.00 tot 17.00 uur via de Luikerweg, trap af en op terugweg weer trap op terug naar Luikerweg.

  De groeve in ontwikkeling

  Mosasaurus

  De afgelopen 90 jaar ging het mergel van de Sint-Pietersberg naar de cementindustrie. Hiervoor werd het mergel afgegraven en ontstond de ENCI-groeve. Het grote gat in de berg legt miljoenen jaren geschiedenis van de aarde bloot. Zo kwamen daar de fossielen van meerdere reusachtige Mosasaurussen tevoorschijn. De Mosasaurus kon een lengte van 18 meter bereiken: het is een van de grootste zeereptielen die ooit geleefd hebben. Deze maashagedissen kregen de namen van hun vinders: Carlo, Lars en Bèr.

   

  Volg de ontwikkelingen in de groeve op de voet

  Vleermuizen in de Sint-Pietersberg

  Dankzij het klimaat met een constante temperatuur van 13 graden Celsius is het gangenstelsel een geliefde overwinterplek voor vleermuizen als de franjestaart en de meervleermuis. Zij klemmen zich vast in de spleten en aan de plafonds. Als het tussendoor buiten warmer wordt, ontwaken ze, jagen op insecten en gaan weer verder slapen.

  De Oehoevallei en d’n Observant

  Bezoek ook de Oehoevallei. Hier broedt sinds 1997 de oehoe. Vanuit vogelkijkplek Kiekoet, op de van Schaikweg, kun je deze grootste Europese uilen met een goede verrekijker misschien zien. Alleen in augustus kun je met de boswachter mee naar de Oehoevallei.

  D’n Observant is een heuvel van dekzand van de groeve en ligt aan de zuidzijde van de berg vlakbij België. Via het spiraalvormige wandelpad kom je bij het uitzichtpunt ‘de ster van Maastricht’. Daal verder af door het bos naar de Maas en vaar met de fietspont over naar het heuvelland en de Voerstreek.

  Bezoekersinformatie

  Praktisch

  Restaurant & minigolf MonteNova

  Verkennen

  Uitkijkplatform Sint-Pietersberg

  Extra informatie

  Infocentrum Fort Sint PieterHet infocentrum van Natuurmonumenten is elke vrijdag van 11.00 tot 15.30 en elke 1e en 3e zondag van de maand en elke 2e en 4e zaterdag van de maand, telkens van 11.00 tot 15.30 uur geopend. De vrijwilligers wijzen u de weg over de berg boven-en ondergronds. Ook kunt u er terecht voor een gratis wandelkaartje, honing van de berg, biologisch appelsap uit Zuid-Limburg, Dopper flessen etc.
  Ticket office Maastricht UndergroundTickets voor Grotten Noord en Fort Sint Pieter. gelegen naast Chalet Bergrust Luikerweg 71, Maastricht. Online tickets boeken (ook voor grotten Zonneberg) kan ook: www.maastrichtunderground.nl
  Honden welkom, mits aangelijndEr is een losloopgebied voor honden op de berg. Op de berg geldt honden aan de lijn. In de groeve zijn geen honden toegestaan i.v.m. loslopende schapen en geiten en valgevaar voor hun.
  Aanvragen voor groeps- excursies over de berg en of groeveVoor aanvragen op maat voor groepen kunt u contact opnemen met de boswachter van Natuurmonumenten [email protected] . Aanvragen moeten minimaal 1 maand van te voren bij ons bekend zijn.
  Toegang groeveDe groeve is te voet toegankelijk en kun je aan twee zijden bereiken. Aan de ene kant kun je aan het einde van de Luikerweg via de trap naar beneden. Maak je gebruik van de trap dan moet je goed ter been te zijn en een goede conditie hebben. Aan de andere kant is de groeve bereikbaar via de Lage Kanaaldijk, bij Chalet D'n Observant.

  De groeve is geopend van april t/m augustus van 8.00-20.00 uur en van september t/m maart van 9.00-17.00 uur.
  Let op: In de groeve zijn honden niet toegestaan.
   Meer informatie- Speeltuin Mergelhoof (https://www.facebook.com/natuurspeeltuindemerregelhoof)
   - Boogschieten in Maastricht (http://www.boogschietenmaastricht.nl)
   - Natuurhistorisch museum Maastricht (http://nhmmaastricht.nl/home.html)
   - Mergelrijk in de grotten van Valkenburg (http://www.mergelrijk.nl/)
   ParkerenSinds 1 april 2018 is het op de gemeente parkeerplaats op de Luikerweg, op het Oog van Sint Pieter betaald parkeren:€ 0,20 voor 1e en 2e uur, daarna € 1,40 per uur en dagkaart € 6,00. Met invaliden kaart mag je 3 uur gratis staan. Contant of pinnen vooraf. Nu hebben wandelaars, honden uitlaters,sporters en bezoekers van de horeca en de rondleidingen in de grotten en fort meer kans op een parkeerplaats.
   Aan de zuidkant van de berg, via Lage Kanaaldijk naar Chalet d'n Observant kun je de hele dag staan voor € 2. Achteraf alleen contant geld betalen in automaat en die munt bij slagboom erin doen om uit te kunnen rijden. Of kom op de (OV)fiets!

   Direct naar

   Sint-Pietersberg

   Wat wij hier doen

   Soortenrijke natuur

   We willen graag een soortenrijke natuur door goed voor de graslanden en bossen te zorgen. De kudde mergellandschapen en Nederlandse landgeiten helpen ons hiermee door dagelijks de berg over en de groeve in te trekken. Met maaien, snoeien en plaggen vergroten en verbeteren we de kalkgraslanden. Ook in de bossen zorgen we voor meer bloemen op de bosbodem en langs de randen. Goed voor insecten en vleermuizen. Ondergronds in de mergelgangen zorgen we ervoor dat duizenden vleermuizen in alle rust kunnen overwinteren. En dat bezoekers van dit gebied kunnen genieten.

   Help mee
   Sint-Pietersberg

   Nieuws van de boswachter

   logo