Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Landgoed Hackfort

Kasteel Hackfort

Gelders kasteel in het boerenland

Wat ik prachtig vind aan Hackfort is de eenheid van kasteel, parkbos, moestuin en boomgaard met het kleinschalige boerenlandschap eromheen. Om dat samen met een hele groep vrijwilligers in stand te mogen houden, dat voelt elke dag nog als een hele eer! Vooral in het voorjaar is het hier adembenemend mooi met alle voorjaarsbloeiers.

Harm Peter de Vries

Boswachter van dit gebied

Meer over Landgoed Hackfort
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Hackfort begon als eenvoudig 'huis' langs de Baakse Beek. In de loop der tijd groeide het uit tot een compleet landgoed met kasteel, watermolen, boerderijen, boomgaarden, graanakkers, weilanden en bosjes. Een heerlijke plek om te wandelen en rond te kijken. Hackfort biedt afwisseling op zijn Achterhoeks.

  Twee stoere torens herinneren nog aan de burcht die landdrost Gerrit van Hackfort hier in de veertiende eeuw liet bouwen. Op de benedenverdieping bevinden zich enkele muurtorens van anderhalve meter dik uit de begintijd. De bekendste bewoner uit de riddertijd is Berend van Hackfort (1475-1557). Hij trad in 1502 in dienst van de hertog van Gelre en werd zelfs bevelhebber en plaatsvervanger van de hertog. Een belangrijk man voor Gelderland dus. Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van het kasteel en ander moois op het landgoed? Er zijn regelmatig excursies met de boswachter.

  Baronnen en baronessen van Hackfort

  Eeuwenlang bleef het kasteel in bezit van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. De laatste telgen waren Arend baron van Westerholt van Hackfort en zijn vier zusters, freules Sannie, Emma, Zus en Clara. Zij bleven allen kinderloos.

  Hackfort blijft intact

  De baron en freules bepaalden dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen één geheel moest blijven. Het landgoed ging bij legaat over naar Natuurmonumenten toen de laatste barones in 1981 overleed. Natuurmonumenten houdt het landgoed in stand. Dit betekent dus ook zorg dragen voor het vele culturele erfgoed zoals de vele boerderijen, de watermolen, het dorsmolenhuisje en de beelden van Hackfort.

  Toekomstvisie

  Natuurmonumenten is heel trots op Landgoed Hackfort en wil goed voor het landgoed zorgen. Het beheer van een landgoed kent vele aspecten en de nodige uitdagingen. Hoe zorgen we voor een evenwicht tussen natuur en toelaten van recreatie? Welke kansen zien boswachters om op Hackfort de landbouw en natuur beter in balans te brengen? Om de juiste beslissingen te nemen hebben we een visie voor Hackfort geschreven.

  >>Lees hier de Landgoedvisie

  Zorg voor ons erfgoed

  Op Landgoed Hackfort beheert Natuurmonumenten ruim 40 historische erven. Op deze erven hebben veel veranderingen plaats gevonden. Waren er in 1940 nog 40 agrarische erven, nu zijn er nog maar 9 erven die een agrarische bestemming hebben. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren nog verder afnemen. Hoe zorgen de boswachters voor een goede nieuwe bestemming terwijl we blijven zorgen dat het cultuurhistorische karakter behouden blijft? Dat geeft flinke uitdagingen! Daarom schreven we een visie op de erven van Hackfort. De Ervenvisie is een verdieping op de landgoedvisie.

  >>Lees hier de Ervenvisie

  Historische moestuin van Hackfort

  Samen met onze vrijwilligers zorgen we dat alles er piekfijn bij ligt. Een mooi voorbeeld daarvan is de historische moestuin, de "Hof van Hackfort". Elke week zijn de ‘groene vingers’ hier aan het werk. Net als vroeger, toen de tuinbaas er groente, fruit en bloemen kweekte voor de bewoners van het kasteel. Kom gerust eens kijken: het tuinhek staat elke dag open. En wil je eens proeven? Schuif aan tafel bij de Keuken van Hackfort, de brasserie in het koetshuis. De kok oogst de groente voor zijn gerechten waar mogelijk in de tuin. In het seizoen, van maart t/m september, verkopen de vrijwilligers er groente en fruit uit de Hof. In principe op dinsdag, woensdag en donderdag van ca. 9.30 - 15.30 uur. Verser kan het niet! 

  Slapen, vergaderen en vieren op stand

  Tegenwoordig kun je logeren in het kasteel. Natuurmonumenten bouwde er vijf vakantie-appartementen. Deze zijn afzonderlijk te huren, maar kunnen voor grotere groepen ook samen worden afgehuurd. Daarnaast zijn er ook een vergaderruimte en een concertzaal. Neem voor de vakantie appartementen contact op met Buitenleven vakanties. Voor verhuur van de zaal en vergaderruimte kun je contact opnemen met de Keuken van Hackfort.

  Wandelen op landgoed Hackfort

  Of je nu kort of lang op pad wil; op Hackfort kun je een heerlijke zondagmiddagwandeling maken of een lekker lange tocht door het Achterhoekse coulisselandschap. De uitgestippelde wandelroutes laten je de mooiste plekjes zien op het landgoed. Je kunt ook op pad met je smartphone. Download de route app van Natuurmonumenten en kies je favoriete wandelroute.

  Vergaderen in sfeer

  Op zoek naar een stijlvolle setting voor een zakelijke bijeenkomst? Of wil je een feest(je) organiseren in landelijke sfeer? Op het kasteel vergader je op stand (via de Keuken van Hackfort). In de Schöppe, een authentieke boerenschuur gelegen naast het boswachterskantoor, kun je informeel bijeenkomen. Voor eventueel gewenste catering kunnen wij de Keuken van Hackfort van harte aanbevelen. Tip: ter afwisseling op een vergadering kun je een excursie met een boswachter boeken.

  Vergaderen in de Schöppe

  SWINGEN OF JUIST STIJLVOL GENIETEN

  Concerten in kasteel Hackfort

  Laat je meevoeren door de meest vooraanstaande muziekensembles terwijl ze hun meesterwerken ten gehore brengen op Hackfort! De muziek i.c.m. de Van Westerholtzaal, met zijn onmiskenbare sfeer, zal zorgen voor onvergetelijke momenten vol betoverende muziek.
  Of duik in de bewogen geschiedenis met een bezoekje aan de kelder of een rondleiding door het kasteel.
  LET OP: HET LANDGOED IS T/M 22 SEPTEMBER SLECHT BEREIKBAAR VANWEGE WEG WERKZAAMHEDEN

  MEER LEZEN OVER HET PROGRAMMA OP HACKFORT
 • Wandelen

  Holland op z'n mooist: Hackfort

  Kom genieten en laat je inspireren door het prachtige landschap op landgoed Hackfort zoals de schilders van de Haagse School dat rond 1900 deden.

  • 4 km
 • Wandelen

  Kasteelroute Hackfort, bij Vorden

  Ontdek alle hoogtepunten van landgoed Hackfort op deze korte wandeling. Geschikt voor het hele gezin. Je komt langs historische moestuin, bolle akkers, parkbos, de Baakse Beek en natuurlijk het adellijke kasteel Hackfort.

  • 1,5 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Hackfort

  Nieuws

  Direct naar

  Hackfort

  Wat wij hier doen

  Hackfort, een bloeiend landgoed

  De laatste baron en zijn zussen bleven allen kinderloos. Zij lieten het landgoed na aan Natuurmonumenten zodat het bijeen zou blijven en zou worden bewaard. Samen met boeren, ondernemers en vrijwilligers zorgen we er nu voor dat de prachtige eenheid van kleinschalig landschap en historische gebouwen behouden blijft. Rond het kasteel en in het parkbos hebben we honderdduizenden bolletjes geplant. Zo kan iedereen in het voorjaar genieten van krokussen, lenteklokjes, sneeuwklokjes, bosanemonen en kievitsbloemen.