Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Hackfort

Kasteel Hackfort

Gelders kasteel in het boerenland

Wat ik prachtig vind aan Hackfort is de eenheid van kasteel, parkbos, moestuin en boomgaard met het kleinschalige boerenlandschap eromheen. Om dat samen met een hele groep vrijwilligers in stand te mogen houden, dat voelt elke dag nog als een hele eer! Vooral in het voorjaar is het hier adembenemend mooi met alle voorjaarsbloeiers.

media:image:2f31f1de-07d1-4629-8657-2e1a3938b3b3
Maarten Vos

Boswachter van dit gebied

Meer over Hackfort
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Hackfort begon als simpel woonhuis langs de Baakse Beek. In de loop der tijd groeide het uit tot een compleet landgoed met kasteel, watermolen, boerderijen, boomgaarden, graanakkers, weilanden en bosjes. Een heerlijke plek om te wandelen en rond te kijken. Hackfort biedt afwisseling op zijn Achterhoeks.

  Twee stoere torens herinneren nog aan de burcht die landdrost Gerrit van Hackfort hier in de veertiende eeuw liet bouwen. Op de benedenverdieping bevinden zich enkele muurtorens van anderhalve meter dik uit de begintijd. De bekendste bewoner uit de riddertijd is Berend van Hackfort (1475-1557). Hij trad in 1502 in dienst van de hertog van Gelre en werd zelfs bevelhebber en plaatsvervanger van de hertog. Een belangrijk man voor Gelderland dus. Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van het kasteel en ander moois op het landgoed? Er zijn regelmatig excursies met de boswachter.

  Baronnen en baronessen van Hackfort

  Eeuwenlang bleef het kasteel in bezit van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. De laatste telgen waren Arend baron van Westerholt van Hackfort en zijn vier zusters. Zij bleven allen kinderloos.

  Hackfort blijft intact

  Baron Arend bepaalde dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen één geheel moest blijven. Het landgoed ging over naar Natuurmonumenten toen de laatste barones in 1981 overleed. Natuurmonumenten houdt het landgoed in stand met de vele boerderijen en andere objecten zoals de watermolen, het dorsmolenhuisje en de beelden van Hackfort.

  Historische moestuin van Hackfort

  Samen met onze vrijwilligers zorgen we dat alles er piekfijn bij ligt. Een mooi voorbeeld daarvan is de historische moestuin. Elke week zijn de ‘groene vingers’ hier aan het werk. Net als vroeger, toen de tuinbaas er groente, fruit en bloemen kweekte voor de bewoners van het kasteel. Kom gerust eens kijken: het tuinhek staat elke dag open. En wil je eens proeven? Schuif aan tafel bij Keuken van Hackfort, de brasserie in het koetshuis. De kok oogst de groente voor zijn gerechten in de tuin. Of ga langs bij het stalletje in de tuin. In het seizoen, van maart t/m september. verkopen de vrijwilligers er groente en fruit uit de Hof. In principe op dinsdag, woensdag en donderdag van ca. 9.30-15.30 uur. Verser kan het niet!

  Wandelen op landgoed Hackfort

  Of je nu kort of lang op pad wil; op Hackfort kun je een heerlijke zondagmiddagwandeling maken of een lekker lange tocht door het Achterhoekse coulisselandschap. De uitgestippelde wandelroutes laten je de mooiste plekjes zien op het landgoed. Je kunt ook op pad met je smartphone. Download de route app van Natuurmonumenten en kies je favoriete wandelroute.

  Vergaderen in sfeer

  Op zoek naar een stijlvolle setting voor een zakelijke bijeenkomst? Of wil je een feest(je) organiseren in landelijke sfeer? Bij De Schöppe kun je informeel bijeenkomen in een fraai verbouwde boerenstal. Op de vergaderlocatie kunnen we een heerlijke lunch verzorgen. Wil je een vergadering een groen tintje geven? Dan kun je mee met de boswachter.

  Vergaderen in De Schöppe

  Hackfort is uit de steigers: kom slapen!

  Kasteel Hackfort is verbouwd en weer toegankelijk. Altijd al eens willen slapen op een heus kasteel? Boek dan een verblijf in een van de vier aanwezige vakantie suites of de bruidssuite. Heb je iets te vieren? Huur dan de Van Westerholtzaal, al dan niet in combinatie met een verblijf in één of meerdere vakantiesuites. Welkom!
  De suites worden verhuurd via Buitenleven vakanties, de zaal via de naastgelegen Keuken van Hackfort.

  Buitenleven vakanties

  Moestuin van het kasteel

  De eeuwenoude moestuin van Hackfort is een schatkamer vol groente, bloemen en fruit. Wie kent nog palmkool, snijbiet en kardoen? En bijna vergeten fruitsoorten als sterappeltjes? Kom deze bijna vergeten groente en fruitsoorten bekijken in de moestuin, of proef ze bij brasserie Keuken van Hackfort. Zelf kopen kan ook, bij het stalletje naast de tuinschuur - geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30 - 15.30 uur. Eet smakelijk!

  Naar de moestuin
  filter plus

  Geniet van de herfst!

  De kleuren van de afvallende bladeren, de vormen, geuren en kleuren van de vele soorten paddenstoelen: reden genoeg voor een heerlijke herfstwandeling. Neem bijvoorbeeld de groene wandelroute.

  groene wandelroute
  filter plus
 • Wandelen

  Groene wandelroute 5 km Hackfort, vlakbij Vorden

  De groene route op Hackfort biedt een korte wandeling vol variatie: je komt onder meer een eeuwenoud landgoed met kasteel, moestuin en watermolen tegen.

  • 5 km
 • Wandelen

  Wandelroute 17 km Hackfort, vlakbij Vorden

  Een prachtige wandeling door een typisch Achterhoeks landschap. Op landgoed Hackfort vind je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen.

  • 17.45 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Baakseweg
  • Baakseweg 8, 7251 RH Vorden (GD)
  • 0575 55 55 60
  • Rijd vanuit Zutphen via de N319 richting Winterswijk/Doetinchem. Ga op de rotonde rechtsaf en na 1,5 km naar links. Parkeerplaats Hackfort is tegenover ingang oprijlaan Baakseweg 5.

  Praktisch

  Extra informatie

  Hackfort

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Hackfort

  Wat wij hier doen

  Hackfort, een bloeiend landgoed

  De laatste baron en zijn zussen bleven allen kinderloos. Zij lieten het landgoed na aan Natuurmonumenten zodat het bijeen zou blijven en zou worden bewaard. Samen met boeren, ondernemers en vrijwilligers zorgen we er nu voor dat de prachtige eenheid van kleinschalig landschap en historische gebouwen behouden blijft. Rond het kasteel en in het parkbos hebben we honderdduizenden bolletjes geplant. Zo kan iedereen in het voorjaar genieten van krokussen, lenteklokjes, sneeuwklokjes, bosanemonen en kievitsbloemen.

  logo