Natuurgebied

Hackfort

Kasteel Hackfort

Gelders kasteel in het boerenland

Wat ik prachtig vind aan Hackfort is de eenheid van kasteel, parkbos, moestuin en boomgaard met het kleinschalige boerenlandschap eromheen. Om dat samen met een hele groep vrijwilligers in stand te mogen houden, dat voelt elke dag nog als een hele eer! Vooral in het voorjaar is het hier adembenemend mooi met alle voorjaarsbloeiers.

Frank Kroezen
Frank Kroezen

Boswachter van dit gebied

Meer over Hackfort
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Hackfort begon als simpel woonhuis langs de Baakse Beek. In de loop der tijd groeide het uit tot een compleet landgoed met kasteel, watermolen, boerderijen, boomgaarden, graanakkers, weilanden en bosjes. Een heerlijke plek om te wandelen en rond te kijken. Hackfort biedt afwisseling op zijn Achterhoeks.

  Twee stoere torens herinneren nog aan de burcht die landdrost Gerrit van Hackfort hier in de veertiende eeuw liet bouwen. Op de benedenverdieping bevinden zich enkele muurtorens van anderhalve meter dik uit de begintijd. De bekendste bewoner uit de riddertijd is Berend van Hackfort (1475-1557). Hij trad in 1502 in dienst van de hertog van Gelre en werd zelfs bevelhebber en plaatsvervanger van de hertog. Een belangrijk man voor Gelderland dus. Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van het kasteel en ander moois op het landgoed? Er zijn regelmatig excursies met de boswachter.

  Baronnen en baronessen van Hackfort

  Eeuwenlang bleef het kasteel in bezit van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. De laatste telgen waren Arend baron van Westerholt van Hackfort en zijn vier zusters, freules Sannie, Emma, Zus en Clara. Zij bleven allen kinderloos.

  Hackfort blijft intact

  De baron en freules bepaalden dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen één geheel moest blijven. Het landgoed ging bij legaat over naar Natuurmonumenten toen de laatste barones in 1981 overleed. Natuurmonumenten houdt het landgoed in stand. Dit betekent dus ook zorg dragen voor het vele culturele erfgoed zoals de vele boerderijen, de watermolen, het dorsmolenhuisje en de beelden van Hackfort.

  Toekomstvisie

  Natuurmonumenten is heel trots op Landgoed Hackfort en wil goed voor het landgoed zorgen. Het beheer van een landgoed kent vele aspecten en de nodige uitdagingen, Om de juiste beslissingen te nemen hebben we een visie voor Hackfort geschreven.

  >>Lees hier de Landgoedvisie

  Historische moestuin van Hackfort

  Samen met onze vrijwilligers zorgen we dat alles er piekfijn bij ligt. Een mooi voorbeeld daarvan is de historische moestuin, de "Hof van Hackfort". Elke week zijn de ‘groene vingers’ hier aan het werk. Net als vroeger, toen de tuinbaas er groente, fruit en bloemen kweekte voor de bewoners van het kasteel. Kom gerust eens kijken: het tuinhek staat elke dag open. En wil je eens proeven? Schuif aan tafel bij de Keuken van Hackfort, de brasserie in het koetshuis. De kok oogst de groente voor zijn gerechten waar mogelijk in de tuin. In het seizoen, van maart t/m september, verkopen de vrijwilligers er groente en fruit uit de Hof. In principe op dinsdag, woensdag en donderdag van ca. 9.30 - 15.30 uur. Verser kan het niet! 

  Slapen, vergaderen en vieren op stand

  Tegenwoordig kun je logeren in het kasteel. Natuurmonumenten bouwde er vijf vakantie-appartementen. Deze zijn afzonderlijk te huren, maar kunnen voor grotere groepen ook samen worden afgehuurd. Daarnaast zijn er ook een vergaderruimte en een concertzaal. Neem voor de vakantie appartementen contact op met Buitenleven vakanties. Voor verhuur van de zaal en vergaderruimte kun je contact opnemen met de Keuken van Hackfort.

  Wandelen op landgoed Hackfort

  Of je nu kort of lang op pad wil; op Hackfort kun je een heerlijke zondagmiddagwandeling maken of een lekker lange tocht door het Achterhoekse coulisselandschap. De uitgestippelde wandelroutes laten je de mooiste plekjes zien op het landgoed. Je kunt ook op pad met je smartphone. Download de route app van Natuurmonumenten en kies je favoriete wandelroute.

  Vergaderen in sfeer

  Op zoek naar een stijlvolle setting voor een zakelijke bijeenkomst? Of wil je een feest(je) organiseren in landelijke sfeer? Op het kasteel vergader je op stand; in De Schöppe kun je informeel bijeenkomen in een fraai verbouwde boerenschuur. Voor eventueel gewenste catering kunnen wij de Keuken van Hackfort van harte aanbevelen. Tip: ter afwisseling op een vergadering kun je een excursie met een boswachter boeken.

  Vergaderen in De Schöppe

  Beleef de lente!

  De bonte krokussen en sneeuwklokjes luiden het voorjaar in op Landgoed Hackfort! In de lente is Hackfort op z'n mooist. Kom kijken en genieten van zeeën van bloemen!

  Bekijk de bloeikalender

  Parkeren op Hackfort - hoe werkt het?

  Leden van Natuurmonumenten parkeren gewoon gratis op Hackfort! Neem wel je lidmaatschapspasje mee.
  Niet-leden vragen we om een parkeerbijdrage. Zo willen we de kosten voor het beheer van het landgoed eerlijker verdelen over de bezoekers. Vind je lid worden wel een heel goed idee? Je regelt het eenvoudig op deze site of ter plekke.

  Lees hier hoe het parkeren op Hackfort in zijn werk gaat

  Kom prinsheerlijk slapen op Hackfort!

  Altijd al eens willen slapen op een heus kasteel? Boek dan een verblijf in een van de vier aanwezige vakantiesuites of de bruidssuite. Heb je iets te vieren? Huur dan de Van Westerholtzaal, al dan niet in combinatie met een verblijf in één of meerdere vakantiesuites. Welkom!
  De suites worden verhuurd via Buitenleven vakanties, de zaal via de naastgelegen Keuken van Hackfort.

  Buitenleven vakanties
 • Wandelen

  Groene wandelroute 5 km Hackfort, vlakbij Vorden

  De groene route op Hackfort biedt een korte wandeling vol variatie en leidt je langs onder meer een eeuwenoud landgoed met kasteel, moestuin en een watermolen.

  • 5 km
 • Wandelen

  Wandelroute 16 km Hackfort, vlakbij Vorden

  Een prachtige wandeling door een typisch Achterhoeks landschap. Op landgoed Hackfort vind je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen.

  • 16.4 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Hackfort

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Hackfort

  Wat wij hier doen

  Hackfort, een bloeiend landgoed

  De laatste baron en zijn zussen bleven allen kinderloos. Zij lieten het landgoed na aan Natuurmonumenten zodat het bijeen zou blijven en zou worden bewaard. Samen met boeren, ondernemers en vrijwilligers zorgen we er nu voor dat de prachtige eenheid van kleinschalig landschap en historische gebouwen behouden blijft. Rond het kasteel en in het parkbos hebben we honderdduizenden bolletjes geplant. Zo kan iedereen in het voorjaar genieten van krokussen, lenteklokjes, sneeuwklokjes, bosanemonen en kievitsbloemen.

  logo