Natuurgebied

Hackfort

Kasteel Hackfort

Gelders kasteel in het boerenland

Wat ik prachtig vind aan Hackfort is de eenheid van kasteel, parkbos, moestuin en boomgaard met het kleinschalige boerenlandschap eromheen. Om dat samen met een hele groep vrijwilligers in stand te mogen houden, dat voelt elke dag nog als een hele eer! Vooral in het voorjaar is het hier adembenemend mooi met alle voorjaarsbloeiers.

Harm Peter de Vries

Boswachter van dit gebied

Meer over Hackfort
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Hackfort begon als eenvoudig 'huis' langs de Baakse Beek. In de loop der tijd groeide het uit tot een compleet landgoed met kasteel, watermolen, boerderijen, boomgaarden, graanakkers, weilanden en bosjes. Een heerlijke plek om te wandelen en rond te kijken. Hackfort biedt afwisseling op zijn Achterhoeks.

  Twee stoere torens herinneren nog aan de burcht die landdrost Gerrit van Hackfort hier in de veertiende eeuw liet bouwen. Op de benedenverdieping bevinden zich enkele muurtorens van anderhalve meter dik uit de begintijd. De bekendste bewoner uit de riddertijd is Berend van Hackfort (1475-1557). Hij trad in 1502 in dienst van de hertog van Gelre en werd zelfs bevelhebber en plaatsvervanger van de hertog. Een belangrijk man voor Gelderland dus. Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van het kasteel en ander moois op het landgoed? Er zijn regelmatig excursies met de boswachter.

  Baronnen en baronessen van Hackfort

  Eeuwenlang bleef het kasteel in bezit van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. De laatste telgen waren Arend baron van Westerholt van Hackfort en zijn vier zusters, freules Sannie, Emma, Zus en Clara. Zij bleven allen kinderloos.

  Hackfort blijft intact

  De baron en freules bepaalden dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen één geheel moest blijven. Het landgoed ging bij legaat over naar Natuurmonumenten toen de laatste barones in 1981 overleed. Natuurmonumenten houdt het landgoed in stand. Dit betekent dus ook zorg dragen voor het vele culturele erfgoed zoals de vele boerderijen, de watermolen, het dorsmolenhuisje en de beelden van Hackfort.

  Toekomstvisie

  Natuurmonumenten is heel trots op Landgoed Hackfort en wil goed voor het landgoed zorgen. Het beheer van een landgoed kent vele aspecten en de nodige uitdagingen. Hoe zorgen we voor een evenwicht tussen natuur en toelaten van recreatie? Welke kansen zien boswachters om op Hackfort de landbouw en natuur beter in balans te brengen? Om de juiste beslissingen te nemen hebben we een visie voor Hackfort geschreven.

  >>Lees hier de Landgoedvisie

  Zorg voor ons erfgoed

  Op Landgoed Hackfort beheert Natuurmonumenten ruim 40 historische erven. Op deze erven hebben veel veranderingen plaats gevonden. Waren er in 1940 nog 40 agrarische erven, nu zijn er nog maar 9 erven die een agrarische bestemming hebben. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren nog verder afnemen. Hoe zorgen de boswachters voor een goede nieuwe bestemming terwijl we blijven zorgen dat het cultuurhistorische karakter behouden blijft? Dat geeft flinke uitdagingen! Daarom schreven we een visie op de erven van Hackfort. De Ervenvisie is een verdieping op de landgoedvisie.

  >>Lees hier de Ervenvisie

  Historische moestuin van Hackfort

  Samen met onze vrijwilligers zorgen we dat alles er piekfijn bij ligt. Een mooi voorbeeld daarvan is de historische moestuin, de "Hof van Hackfort". Elke week zijn de ‘groene vingers’ hier aan het werk. Net als vroeger, toen de tuinbaas er groente, fruit en bloemen kweekte voor de bewoners van het kasteel. Kom gerust eens kijken: het tuinhek staat elke dag open. En wil je eens proeven? Schuif aan tafel bij de Keuken van Hackfort, de brasserie in het koetshuis. De kok oogst de groente voor zijn gerechten waar mogelijk in de tuin. In het seizoen, van maart t/m september, verkopen de vrijwilligers er groente en fruit uit de Hof. In principe op dinsdag, woensdag en donderdag van ca. 9.30 - 15.30 uur. Verser kan het niet! 

  Slapen, vergaderen en vieren op stand

  Tegenwoordig kun je logeren in het kasteel. Natuurmonumenten bouwde er vijf vakantie-appartementen. Deze zijn afzonderlijk te huren, maar kunnen voor grotere groepen ook samen worden afgehuurd. Daarnaast zijn er ook een vergaderruimte en een concertzaal. Neem voor de vakantie appartementen contact op met Buitenleven vakanties. Voor verhuur van de zaal en vergaderruimte kun je contact opnemen met de Keuken van Hackfort.

  Wandelen op landgoed Hackfort

  Of je nu kort of lang op pad wil; op Hackfort kun je een heerlijke zondagmiddagwandeling maken of een lekker lange tocht door het Achterhoekse coulisselandschap. De uitgestippelde wandelroutes laten je de mooiste plekjes zien op het landgoed. Je kunt ook op pad met je smartphone. Download de route app van Natuurmonumenten en kies je favoriete wandelroute.

  Vergaderen in sfeer

  Op zoek naar een stijlvolle setting voor een zakelijke bijeenkomst? Of wil je een feest(je) organiseren in landelijke sfeer? Op het kasteel vergader je op stand (via de Keuken van Hackfort). In de Schöppe, een authentieke boerenschuur gelegen naast het boswachterskantoor, kun je informeel bijeenkomen. Voor eventueel gewenste catering kunnen wij de Keuken van Hackfort van harte aanbevelen. Tip: ter afwisseling op een vergadering kun je een excursie met een boswachter boeken.

  Vergaderen in de Schöppe

  SWINGEN MET JAZZBANDS IN KASTEEL HACKFORT!

  Kom genieten van jazz concerten in de Van Westerholtzaal met toonaangevende muziekensembles! De muziek in combinatie met de grote zaal, met zijn karakteristieke ambiance, is een lust voor oog en oor.
  Tip: combineer uw concert met een lunch of diner! Informeer bij de Keuken van Hackfort.

  KIJK HIER VOOR HET CONCERTPROGRAMMA IN KASTEEL HACKFORT
  Ontdek deze lange (en onze kortere) routes op Hackfort

  KILOMETERS MAKEN?!

  Even lekker uitwaaien. Wil je heerlijk je benen strekken? En schrik je niet terug van een wandeling van 16 km? Kies dan voor de blauwe route. Je komt langs de allermooiste plekjes van Hackfort en omgeving. Starten kun je op landgoed Hackfort of in het dorp Vorden. En met de interessante beschrijving ontdek je meer!

  Ontdek de geheimen van het landschap met deze beschrijving van de route

  Kom prinsheerlijk slapen op Hackfort!

  Altijd al eens willen slapen op een heus kasteel? Boek dan een verblijf in een van de vakantiesuites.
  Heb je iets te vieren? Huur dan de grote zaal in het kasteel, de Van Westerholtzaal. Tip: combineer je evenement met een verblijf op het kasteel. Welkom!
  De suites worden verhuurd via Buitenleven vakanties, de zaal via de naast het kasteel gelegen Keuken van Hackfort.

  Klik hier voor meer informatie over verblijven op kasteel Hackfort via Buitenleven Vakanties
 • Wandelen

  Wandelroute 16 km Hackfort, door en rondom Vorden

  Een prachtige wandeling door een typisch Achterhoeks landschap, landgoederen en het gezellige dorp Vorden. Op landgoed Hackfort vind je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen.

  • 16.4 km
 • Wandelen

  Landschapsroute Hackfort, bij Vorden

  Struin door het kleinschalige Achterhoekse landschap op Hackfort. Langs kasteel met parkbos, door velden, bosjes. Geniet van de beslotenheid van dit verrassende landschap, rijk aan soorten met de dynamiek van water.

  • 4 km
 • Hackfort

  Agenda

  Denise Jannah
  zo 12 feb

  Jazz in het Kasteel - Denise Jannah

  Neerlands trots waar het gaat om jazz vocalen. Denise is de enige Nederlandse zangeres die door het befaamde Blue Note label ooit is getekend.

  de Kiekkast
  wo 01 mrt

  Poppentheater de Kiekkast op Hackfort

  Jan Klaassen en de Tovervis
  Vrolijke poppentheatervoorstelling voor kinderen in de leeftijd van 3 t/m 8 jaar in en rondom de poppenkast met veel ruimte voor interactie en muzikale omlijsting.

  Stark Linnemann
  zo 12 mrt

  Jazz in het Kasteel - Stark Linnemann

  Pianist Paul Stark en drummer Jonas richtten deze groep op in 2014. Jazzmuzikanten die klassieke muziek van Beethoven, Liszt, Chopin en Moessorgski weten te herarrangeren tot een prachtig virtuoos muzikaal palet.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Hackfort

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Hackfort

  Wat wij hier doen

  Hackfort, een bloeiend landgoed

  De laatste baron en zijn zussen bleven allen kinderloos. Zij lieten het landgoed na aan Natuurmonumenten zodat het bijeen zou blijven en zou worden bewaard. Samen met boeren, ondernemers en vrijwilligers zorgen we er nu voor dat de prachtige eenheid van kleinschalig landschap en historische gebouwen behouden blijft. Rond het kasteel en in het parkbos hebben we honderdduizenden bolletjes geplant. Zo kan iedereen in het voorjaar genieten van krokussen, lenteklokjes, sneeuwklokjes, bosanemonen en kievitsbloemen.

  logo