Ga direct naar inhoud
Terug

Kasteelroute Hackfort, bij Vorden

Waar: Hackfort

Kasteelwei achter kasteel Hackfort
30 minuten
1,5 km
 • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Ontdek alle hoogtepunten van landgoed Hackfort op deze korte route. Hackfort ligt in een idyllisch kleinschalig boerenlandschap met een rijke historie, gevormd door landheren, boeren en water. Beheerd door boswachters. Een Achterhoeks landgoed met een lappendeken van onder andere gras, akkerlanden en bos. Een plek waar je kunt genieten van de natuur tussen de boerderijen, bolle akkers, bloemrijke graslanden en een historische moestuin.

Startpunt is de parkeerplaats van Hackfort. De route is gemarkeerd met gele pijlen. Je gaat over halfverharde paden en stevige bosgrond. Door deze stevige ondergrond is de route ook geschikt voor mensen in een rolstoel of met wandelwagen en buggy. Je steekt twee keer een bruggetje over. Langs de route staan meerdere bankjes. 

Waar kun je starten

Leden parkeren gratis
Als je de parkeerplaats van Landgoed Hackfort op rijdt, zie je slagbomen. Deze openen meteen. Een camera registreert het kenteken van de auto en de tijd van binnenkomst. Je ontvangt geen uitrijdkaart. Kort parkeren (tot 15 minuten) is altijd gratis.

  Wat kom je onderweg tegen?

  verkoopstand Hof van Hackfort
  vrijwilligers Hof van Hackfort

  1. Kasteelmoestuin

  Je komt al vroeg op je route in deze oase van het landgoed. De Hof van Hackfort, oftewel de historische kasteelmoestuin met bijbehorende boomgaard. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers telen we hier veel verschillende soorten groenten, bloemen en fruit op biologische wijze. Bij onze buren, de Keuken van Hackfort, kun je proeven hoe lekker die smaken. Ook groenten van vroeger staan er weer op het menu, zoals pastinaak en palmkool. Heb je geluk dan zijn onze vrijwilligers aanwezig en kun je ook groenten kopen.

  Hackfort
  korenbloem en klaproos

  2. Kleurrijke akker

  Misschien heb je het gemerkt dat het pad je steeds iets hoger voert. Dat komt omdat de akker rechts van je vroeger jaar op jaar bemest werd met ruige stalmest en daardoor steeds hoger werd. Tegenwoordig staat er vaak biologische graan op deze akker. Kom je in juni of juli dan bloeien er kleurrijke akkerkruiden als korenbloem, kamille en klaproos tussen het wuivende graan. De boerderij Hofhuis die een stukje verder ligt is een zorgboerderij van Urtica de Vijfsprong. Urtica werkt zelf ook biologisch. Waar mogelijk doen de bewoners klusjes op het landgoed voor boswachters of pachters.

  Kasteel Hackfort - waterput kelder
  Kasteel Hackfort
  Kasteel Hackfort

  3. Adellijk kasteel

  Kasteel Hackfort is stoer middelpunt van het landgoed. In het veertiende-eeuwse kasteel bevindt zich de unieke Van Westerholtzaal waar regelmatig culturele activiteiten zijn, te boeken via de Keuken van Hackfort. Overnachten op Hackfort kan ook. In kasteel Hackfort zijn vijf vakantieappartementen ingericht. Door de oude grandeur voel je je even baron en barones. Je boekt ze via buitenleven vakanties. En je kunt bij gelegenheid de kasteelkelder bezoeken en dwalen door de kasteelgewelven.

  De picknickbank bij dit punt heeft opstelruimte voor een rolstoel. Mijmer op dit bankje even hoe het leven op een kasteel was.

  Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

   - De route gaat over halfverharde paden en stevige bosgrond

   - De route steekt twee keer een bruggetje over

   - Op de parkeerplaats zijn 2 gehandicaptenparkeerplaatsen

   - Er is een rolstoeltoegankelijk toilet bij De Keuken van Hackfort

   - Het kasteel is rolstoeltoegankelijk

   - Er zijn meerdere bankjes langs de route, één picknickbank met opstelruimte voor een rolstoel (bij nr. 3 op de kaart).

    

    

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda