Geschikt voor rolstoel

Kasteelroute Hackfort, bij Vorden

  • Geschikt voor rolstoel
Geschikt voor rolstoel

Kasteelroute Hackfort, bij Vorden

Ontdek alle hoogtepunten van landgoed Hackfort op deze korte route. Hackfort ligt in een idyllisch kleinschalig boerenlandschap met een rijke historie, gevormd door landheren, boeren en water. Beheert door boswachters. Een Achterhoeks landgoed met een lappendeken van onder andere gras, akkerlanden en bos. Een plek waar je kunt genieten van de natuur tussen de boerderijen, bolle akkers, bloemrijke graslanden en een historische moestuin.

Startpunt is de parkeerplaats van Hackfort. De route is gemarkeerd met gele pijlen. Je gaat over halfverharde paden, grint en stevige bosgrond. Door deze stevige ondergrond is de route ook geschikt voor mensen in een rolstoel of met wandelwagen en buggy. Je steekt twee keer een bruggetje over. Langs de route staan meerdere bankjes. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

De route

 Startpunt

1Kasteelmoestuin

Je komt al vroeg op je route in deze oase van het landgoed. De Hof van Hackfort, oftewel de historische kasteelmoestuin met bijbehorende boomgaard. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers telen we hier veel verschillende soorten groenten, bloemen en fruit op biologische wijze. Bij onze buren, de Keuken van Hackfort, kun je proeven hoe lekker die smaken. Ook groenten van vroeger staan er weer op het menu, zoals pastinaak en palmkool. Heb je geluk dan zijn onze vrijwilligers aanwezig en kun je ook groenten kopen.

verkoopstand Hof van Hackfort
Kasteelmoestuin
vrijwilligers Hof van Hackfort
Kasteelmoestuin

2Kleurrijke akker

Misschien heb je het gemerkt dat het pad je steeds iets hoger voert. Dat komt omdat de akker rechts van je vroeger jaar op jaar bemest werd met ruige stalmest en daardoor steeds hoger werd. Tegenwoordig staat er vaak biologische graan op deze akker. Kom je in juni of juli dan bloeien er kleurrijke akkerkruiden als korenbloem, kamille en klaproos tussen het wuivende graan. De boerderij Hofhuis die een stukje verder ligt is een zorgboerderij van Urtica de Vijfsprong. Urtica werkt zelf ook biologisch. Waar mogelijk doen de bewoners klusjes op het landgoed voor boswachters of pachters.

Hackfort
Kleurrijke akker
korenbloem en klaproos
Kleurrijke akker

3Adellijk kasteel

Kasteel Hackfort is stoer middelpunt van het landgoed. In het veertiende-eeuwse kasteel bevindt zich de unieke Van Westerholtzaal waar regelmatig culturele activiteiten zijn, te boeken via de Keuken van Hackfort. Overnachten op Hackfort kan ook. In kasteel Hackfort zijn vijf vakantieappartementen ingericht. Door de oude grandeur voel je je even baron en barones. Je boekt ze via buitenleven vakanties. En je kunt bij gelegenheid de kasteelkelder bezoeken en dwalen door de kasteelgewelven. Mijmer op dit bankje even hoe het leven op een kasteel was.

 

Kasteel Hackfort - waterput kelder
Adellijk kasteel
Kasteel Hackfort
Adellijk kasteel
Kasteel Hackfort
Adellijk kasteel

4Zeeën van bloemen

Van februari tot juni geniet je van uitbundig bloeiende voorjaarsbloeiers.  Zoals krokussen, sneeuwklokjes, bosanemonen, boshyacinten, lenteklokjes en lelietjes der dalen. Deze fleurige bloeiers horen van oudsher op landgoederen en buitenplaatsen. Ook op Hackfort. Boswachters en vele vrijwilligers plantten meer dan een half miljoen bollen, zodat we jaarlijks kunnen genieten van zeeën van bloemen.

Lente op Hackfort
Zeeën van bloemen
vingerhelmbloem op Hackfort
Zeeën van bloemen
Stinzenpaleis op Hackfort
Zeeën van bloemen

5Dorsmolenhuisje

Het kleine gebouwtje rechts van je, net buiten het bos is het dorsmolenhuisje. Zo hier en daar in de Achterhoek staan ze nog, de smalle schuurtjes met grote deuren waar destijds de dorstmolen stond. De wagenschuren bij de boerderijen waren veelal niet groot genoeg. Een groep boeren bouwde dan een schuur op maat, kochten gezamenlijk een dorsmolen die in deze schuur een plaats kreeg en in de oogsttijd gezamenlijk gebruikt werd. Zo geschiedde het ook op Hackfort. Binnen staat een originele dorsmachine, te leen van het Frysk Lânboumuseum. 

dorsmolenhuisje Hackfort
Dorsmolenhuisje
Dorsmolenhuisje
Dorsmolenhuisje
Dorsmolenhuisje
Dorsmolenhuisje

6Watermolen en Baakse Beek

Je bent aangeland bij de watermolen. Die dateert uit maarliefst 1700 en is in 1997 compleet gerestaureerd, waarmee dit stukje cultuurhistorie bewaard is gebleven. Vrijwillige molenaars malen hier nu graan. Van het meel wordt veevoer gemaakt voor de koeien die op hun beurt weer mest leveren voor de graanakkers. 

De Baakse Beek stroomt dwars door landgoed Hackfort. Natuurmonumenten koestert deze fraaie Achterhoekse beek, vanwege zijn landschappelijke schoonheid. Maar ook omdat water cruciaal is voor het voortbestaan van planten en dieren. Door de aanleg van een vistrap door Waterschap Rijn en IJssel kunnen vissen als de winde de watermolen veilig passeren. Zo krijgen ze een groter leefgebied.

Watermolen
Watermolen en Baakse Beek
Watermolen Hackfort
Watermolen en Baakse Beek

7Finish

Je bent bijna aan het eind van je route. Neem nog even een kijkje in de moestuin of geniet van het uitzicht en een hapje of drankje bij de Keuken van Hackfort. Gastheer Boudewijn de Bakker en gastvrouw Lindsay Kirkaldy zorgen dat je je thuisvoelt terwijl je geniet van lokale, seizoensgebonden gerechten.

De boswachters van Natuurmonumenten hopen dat je een mooie wandeling hebt gehad en ontvangen je graag weer op de landgoed Hackfort! Volg ons op Facebook of via onze website.

Keuken van Hackfort
Finish
Keuken van Hackfort
Finish
Hackfort

Wat wij hier doen

Hackfort, een bloeiend landgoed

De laatste baron en zijn zussen bleven allen kinderloos. Zij lieten het landgoed na aan Natuurmonumenten zodat het bijeen zou blijven en zou worden bewaard. Samen met boeren, ondernemers en vrijwilligers zorgen we er nu voor dat de prachtige eenheid van kleinschalig landschap en historische gebouwen behouden blijft. Rond het kasteel en in het parkbos hebben we honderdduizenden bolletjes geplant. Zo kan iedereen in het voorjaar genieten van krokussen, lenteklokjes, sneeuwklokjes, bosanemonen en kievitsbloemen.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.