Terug

Landschapsroute Hackfort, bij Vorden

Waar: Hackfort

koeien boerderij hackfort
1 uur 19
4 km

Over de route

Struin door het kleinschalige Achterhoekse landschap op Hackfort. Langs kasteel met parkbos, door velden, bosjes. Geniet van de beslotenheid van dit verrassende landschap, rijk aan soorten met de dynamiek van water.

Waar kun je starten

Leden parkeren gratis
Als je de parkeerplaats van Landgoed Hackfort op rijdt, zie je slagbomen. Deze openen meteen. Je ontvangt geen uitrijdkaart en iedereen kan binnen een kwartier gratis uitrijden. Leden en vrijwilligers van de vereniging parkeren gratis. Sinds najaar 2020 vraagt Natuurmonumenten op deze parkeerplaats een parkeerbijdrage aan niet-leden. Hier lees je hoe het werkt.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Keuken van Hackfort
  Kasteel Hackfort
  moestuin Hackfort

  1. Moestuin en kasteel

  Rechts van je ligt De Hof van Hackfort, oftewel de historische kasteelmoestuin. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers telen we hier veel verschillende soorten groenten, bloemen en fruit op biologische wijze. Bij onze buren, de Keuken van Hackfort, staan ze op het menu. 

  Even verderop sta je vanzelf even stil bij stoer kasteel Hackfort. In 1392 vervangt landdrost Gerrit van Hackfort het huis door een omgrachte toren met een versterkt huis. Een bewogen bouwgeschiedenis volgt. In de loop der eeuwen is het huis zeker acht keer uitgebreid, opgebouwd en verbouwd. Lees meer over kasteel Hackfort 

  winkel bosmanshuis hackfort
  Erf bosmanshuis
  Koeien in de wei

  2. Biologisch bedrijf op Bosmanshuis

  Landgoed Hackfort telt wel 40 boerderijen. Het Bosmanshuis is groter en deftiger dan de meeste boerderijen op landgoed Hackfort. In de gelagkamer beklonk de baron zijn jachtpartijen en op de deel vond altijd de houtverkoop van Hackfort plaats. Meer weten over het Bosmanshuis.

  Tegenwoordig pachten Egbert en Janneke Harmsen deze karakteristieke boerderij en omliggende weiden en zijn daarmee één van de boeren op het landgoed. Zij beheren het land extensief en gebruiken geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Door deze aanpak hebben zij smakelijk gras voor hun koeien en bruist het in de weilanden die zij beheren van het leven. 

  dubbele laan Eldersmaat Hackfort
  Dubbele eikenlaan
  eekhoorn

  3. Dubbele laan

  Je loopt nu op de Eldersmaat. Wellicht is het je opgevallen dat je in een laan loopt. Met zowel eiken als beuken. Hier is het zelfs een dubbele laan. Lanen werden door landgoedeigenaren aangeplant voor schoonheid, prestige en nut. De individuele bomen staan op vaste afstand van elkaar, het zogeheten plantverband, waarbij men rekening hield met de gewenste zichtlijnen en soort weggebruiker. Deze steeds ouder wordende bomen zijn een huis voor veel dieren, zoals spechten, eekhoorns en marters.

  Meer routes in de buurt

  Groene wandelroute 5 km Hackfort, vlakbij Vorden

  Groene wandelroute 5 km Hackfort, vlak bij Vorden

  Holland op z'n mooist: Hackfort

  Holland op z'n mooist: Hackfort

  Kasteelwei achter kasteel Hackfort

  Kasteelroute Hackfort, bij Vorden

  Activiteiten in de buurt

  ree in aantocht
  Nog 15 plekken beschikbaar!
  Dieren spotten

  Speuren naar wild: op zoek naar reeën op landgoed Hackfort

  • za 9 jul, 20:00
  • Hackfort
  • 30% ledenkorting
  Dassen
  Nog 20 plekken beschikbaar!
  Dieren spotten

  OERRR Wildspotten Hackfort

  • za 23 jul, 19:30
  • Hackfort
  • 30% ledenkorting
  Genieten van de kleurrijke Freule Sannies salon in kasteel Hackfort
  Nog 12 plekken beschikbaar!
  Erfgoed ontdekken

  Rondleiding door delen van kasteel Hackfort

  • vr 8 jul, 15:00
  • Hackfort
  • 30% ledenkorting
  logo

  Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.