Natuurgebied

Oude Buisse Heide

Oude Buisse Heide

Magisch landgoed

Ik ken geen plek zo intiem en verrassend als de Oude Buisse Heide. Niet voor niks hebben hier vele bekende gasten gelogeerd: het is gewoonweg magisch! Misschien zijn het de nachtzwaluw en haar jong die ik laatst zag vliegen. Of de knotbomen die als levende monumenten langs het pad van de Angorahoeve naar het Atelier prijken. Hier is kunst ontstaan, geschiedenis geschreven en politiek bedreven. Je voelt het bij elke stap die je zet.

Miranda Fieret
Miranda Fieret

Boswachter van dit gebied

Meer over Oude Buisse Heide
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Laat je verrassen door de rijke historie van dit landgoed. De Oude Buisse Heide ligt in de gemeente Zundert, tussen Achtmaal en Schijf. Het is een typisch cultuurlandschap. Vincent van Gogh haalde zijn inspiratie uit de omgeving van de Oude Buisse Heide. Het is een heerlijk gebied om te wandelen door oude bossen en langs weilanden, akkers, vennen en boerderijen.

  Schrijfster en politica Henriette Roland Holst schonk de Oude Buisse Heide in 1945 aan Natuurmonumenten. Samen met haar man Richard Roland Holst, beeldend kunstenaar, verbleef ze hier in de zomermaanden om inspiratie op te doen. Henriette schreef de meeste van haar dichtbundels, biografieën en politieke boeken in dit gebied. Ze omschreef de plek met de woorden "zoo lieflijk, vredig en idyllisch bekoorlijk, dat elk mensch, die daar komt, door haar stilte, blije harmonie getroffen wordt." Tot op de dag van vandaag is het landgoed een inspiratiebron voor veel mensen.

  De Turfvaart

  In 1618 werd de langste watergang gegraven, de Turfvaart. Toen de turf in de loop van de tijd verdween, begonnen bewoners met landbouw en gingen er wonen. In deze tijd ontstonden de landgoederen Wallsteijn, De Moeren en de kern van de Oude Buisse Heide. Ze werden aangelegd op de drogere, zandige gronden. De Oude Buisse Heide is een van de grootste deelgebieden. De heide bestaat uit 200 hectare aan park- en stinzenbossen en landgoederenbossen met oude lanen. Op de Oude Buisse Heide zie je overal restanten van de turfgeschiedenis. Zo zie je de turfvaarten: lange, rechte kanalen waarin boten voeren om de brandstof in dorpen en steden af te leveren. Alle slootjes en vennen die je hier ziet, zijn tijdens eeuwen van turfafgravingen ontstaan.

  Wandelgebied Oude Buisse Heide

  De Oude Buisse Heide vormt samen met de Wallsteijn, De Reten en De Moeren een prachtig wandelgebied. Het gebied heeft zeven wandelroutes, elk met een eigen thema. Je wandelt door oude bossen en langs weilanden, akkertjes, vennetjes, heide, houtwallen en boerderijen. De fraaie bomenlanen, theekoepels en landhuizen maken het landgoed bijzonder.

  Loop je de Turfvaartroute, dan zie je dit kleinschalige landschap in zijn geheel. Volg je de speciale Gedichtenroute, dan treed je in de voetsporen van Henriette Roland Holst, schrijfster, dichteres en politica. Tijdens je wandeling kom je bijvoorbeeld langs de oude theekoepel uit 1840 waar Henriette vroeger thee dronk met haar gasten. Het uitzicht is hier prachtig! Geniet tijdens deze wandeltocht van de natuur, cultuurhistorie én van haar gedichten die je onderweg tegenkomt.

  Vogelparadijs

  De Oude Buisse heide is een waar vogelparadijs. Op de heide zie je bijvoorbeeld de roodborsttapuit, boomleeuwerik en boompieper. De patrijs leeft in de buurt van kruidenrijke akkertjes of grasland. In het voorjaar ben je aangewezen op je oren. Dan hoor je tijdens je wandeling een hoop zangvogels, zoals de appelvink, de zwartkop, de tuinfluiter en de wielewaal. De oude bossen zijn een luilekkerland voor allerlei spechten. Naast vogels kom je op het landgoed vlinders, libellen en meerdere soorten vleermuizen tegen.

  Oude lanen

  Achter de Angorahoeve op de Oude Buisse Heide staan verschillende knotbomen. Kenmerkend voor dit gebied zijn de oude lanen die door de bossen lopen. Ze zijn belangrijk voor vleermuizen die de laanstructuur gebruiken om zich te oriënteren. Je kunt hier ook zomaar een stapel dood hout zien liggen. Dieren vinden dit fantastisch. De gladde slang en hazelworm kunnen er lekker zonnen, maar ook wegkruipen om bescherming te zoeken. Ook zijn de houtstapels een fijne plaats voor vogels. Hier kunnen ze onbeperkt insecten eten. Aan de rand van de Oude Buisse Heide liggen verschillende vennen. Dit is het leefgebied van de levendbarende hagedis, de vinpootsalamander en de kleine watersalamander. Zij genieten hier heerlijk van de zon.

  Open Monumentendag zondag 12 september

  Neem een kijkje in de prachtige panden op de Oude Buisse Heide. De Angorahoeve is net opnieuw ingericht en in het Atelier voel je de inspiratie al opkomen! De vakantiehuizen zijn te huur via Buitenleven Vakanties. Olivia de Koning zorgt altijd dat het er spic en span uitziet. "Ik heb sinds ik hier als beheerder ben begonnen veel verhalen gehoord over wat zich allemaal op het landgoed heeft afgespeeld en dat maakt de plek voor mij extra bijzonder en leuk om er te werken."

  Wandel mee met onze gidsen

  Turfvaart

  Op de Oude Buisse Heide zie je overal restanten van de turfgeschiedenis. Zoals de turfvaarten, slootjes en vennen. Ga mee terug in de tijd tijdens de koepelroute!

  Wandel mee

  Excursies op aanvraag

  Als je er eenmaal bent geweest, wil je steeds weer terug! Ontdek samen met een gids de vele verhalen van dit bijzondere landgoed. Doe je aanvraag voor een gidstocht via: [email protected]

  Meer informatie
 • Wandelen

  Koepelroute, tussen Roosendaal en Zundert

  Prachtige, lange wandelroute langs de cultuurhistorie van verschillende landgoederen en theekoepels.

  • 13.6 km
 • Wandelen

  Wandelroute Kerkepad Oude Buisse Heide

  Wandel over het paadje dat Henriette Roland Holst altijd wandelde als ze naar de kerk ging in Achtmaal. De heenweg is de route door het bos, de terugweg gaat wat meer over de weg.

  • 3.5 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Oude Buisse Heide

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Oude Buisse Heide

  Wat wij hier doen

  Beschermen van een bijzonder gebied

  Op de Oude Buisse Heide komen de natuur en cultuur van Nederland samen. Natuurmonumenten wil het landgoed haar unieke uitstraling laten behouden en bijzondere soorten hier meer ruimte geven. Daarom herstellen en onderhouden we de bijzondere monumenten op het landgoed. Wij hebben de Herenkamer gerestaureerd, creëren een gevarieerder bos, onderhouden de lanen, schonen vennen op en plaggen de heide. Daardoor kreeg het zeldzame heideplantje klokjesgentiaan weer een nieuwe kans om zich te verspreiden. Wil jij ook graag een bijdrage leveren om de unieke uitstraling van het gebied te behouden? Help dan mee!

  Help mee
  logo