Terug

Wandelroute Kerkepad Oude Buisse Heide

Waar: Oude Buisse Heide

Wandelroute Kerkepad
55 minuten
3.5 km

Over de route

Wandel over het paadje dat Henriette Roland Holst altijd wandelde als ze naar de kerk ging in Achtmaal. De heenweg is de route door het bos, de terugweg gaat wat meer over de weg.

De gemeente Achtmaal heeft de 'groene' route vanuit het bos doorgetrokken naar de kerk in het dorp. Het is een mooie wandeling langs een cultuurhistorisch paadje. De route start aan de Roosendaalsebaan 19 en bij Café de Toekomst in Achtmaal, volg de groene pijltjes.

Onderweg kun je meer lezen over het Kerkepad en je wandelt langs een aantal gedichten van Henriette, die weer onderdeel zijn van een andere wandeling: de Gedichtenroute.

Historisch besef bij burgers

Het Kerkepad is het resultaat van een mooi voorbeeld van burgerinitiatief: een lokaal ommetje, herstel van cultuurhistorie en de waardevolle inzet van vrijwilligers. Kinderen liepen over dit pad naar school, ouderen naar de kerk en de bakker gebruikte het pad om zijn waren rond te brengen. Ook Henriette Roland Holst, haar man Richard en hun gasten gebruikten het pad veel.

Gedichten van Henriette Roland Holst

Enkele gedichten van haar langs deze route en de bijzondere gedichtenroute herinneren aan deze tijd. Geniet van deze prachtige wandeling door de natuur en loop het kerkepad vanaf de kerk van Achtmaal, het Pannenhuske of de parkeerplaats op de Oude Buisse Heide. Ook de gedichtenroute, Henriettes Wandeling, start hier.

Wandelpad in ere hersteld

In 2009 realiseerde Natuurmonumenten het gedeelte van het pad vanaf de Oude Buisse Heide, over Wallsteijn naar de rand van Achtmaal. Daarnaast kon dankzij vrijwilligers en steun van Reconstructiecommissie Baronie de rest van het pad hersteld worden. Er zijn informatiepanelen geplaatst en, niet onbelangrijk, er is een brug gemaakt over de Turfvaart. Bovendien is de route veilig en worden drukke wegen vermeden.

De routes van Natuurmonumenten op je telefoon? Download dan de app Natuur Routes

Waar kun je starten

Oude Buisse Heide
Startpunt

Parkeerplaats Herenkamer

Praktische informatie

  • Tip

    Plastic rapen en joggen; dat is ploggen! Zo krijg je een betere conditie én een schoner milieu. Niet zo’n hardloopfanaat? Gelukkig is er ook ‘plandelen’: plastic rapen en wandelen. Zorg wel dat je een (vuilnis)zak hebt voor onderweg.

Meer routes in de buurt

Koepelroute theekoepel

Koepelroute, tussen Roosendaal en Zundert

Wandelroute Dal van de Turfvaart

Wandelroute Dal van de Turfvaart

Landgoed Wallsteijn, bij Zundert

Wandelroute Landgoed Wallsteijn, bij Zundert

Gedichtenroute Henriette Roland Holst

Gedichtenroute Henriette Roland Holst

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Levendbarende hagedis
Nog 12 plekken beschikbaar!

Reptielen en eetbare planten safari op de oude buisse heide

  • za 22 apr, 08:00
  • Oude Buisse Heide
  • 30% ledenkorting
Nest voorbereiden zwarte specht 2
Nog 10 plekken beschikbaar!

Spechten safari op de oude buisse heide

  • zo 26 feb, 08:00
  • Oude Buisse Heide
  • 30% ledenkorting
Bekijk de agenda
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.