Ga direct naar inhoud
Terug

Koepelroute, tussen Roosendaal en Zundert

Waar: Wallsteijn

Koepelroute theekoepel
4 uur 31
13,6 km

Over de route

Prachtige, lange wandelroute langs mooie natuur en de cultuurhistorie van verschillende landgoederen en theekoepels.

De route is aangegeven met blauwe pijlen.

Een afwisselende wandeling tussen Schijf, Achtmaal en Zundert. De landgoederen zijn ontstaan na ontginning van een voor de turfwinning afgegraven hoogveengebied. Tijdens het wandelen passeer je o.a. de theekoepel van Henriëtte Roland Holst waar zij beroemde gasten ontving, zoals Herman Gorter en H.P. Berlage.

Waar kun je starten

Wallsteijn
Startpunt

Parkeerplaats Herberg 't Pannehûske

Wat kom je onderweg tegen?

01 Wallsteijn
01 Wallsteijn

1. Landgoed Wallsteijn

Wallsteijn is rond 1800 aangelegd door Frederik van de Wall, schout (burgemeester) van Zundert. De naam Wallsteijn is ontstaan uit de familienaam ‘Wall’ aangevuld met ‘Steijn’ om landgoed en eigenaar een zekere status te geven. Het landhuis en de aangrenzende tuin (rechts van het wandelpad) zijn particulier bezit en niet toegankelijk voor publiek. Het overige deel van het landgoed (links van het wandelpad) is opengesteld voor wandelaars. Wil je meer weten over de historie van landgoed Wallsteijn? Loop dan eens de Wallsteijnroute (paarse route). Een fraai rondje van 2,5 km. Landgoed Wallsteijn staat bekend om de nachtegalen. De zang van deze qua uiterlijk onopvallende vogels kun je bewonderen van half april tot in augustus.

02 Jachtkoepel
02 Jachtkoepel

2. Jachtkoepel

Welkom bij de eerste koepel op deze route. De 'jachtkoepel' stamt uit ongeveer 1800 en was oorspronkelijk bedoeld als rustpunt voor jachtgezelschappen. Naast rustplek werden koepel en heuvel ook als schuilplek gebruikt en om er inspiratie op te doen. Deze koepel is later door Natuurmonumenten gerestaureerd en biedt wandelaars een mooi uitzicht over de landerijen. Vooral rond de schemer kun je hier naar wild speuren, zoals reeën die in de velden komen grazen.

03 Koekoek

3. Koekoek

We hebben het natuurgebied dat Natuurmonumenten beheert en beschermt even verlaten. Je wandelt hier door een landbouwgebied dat er van oudsher ligt; rechts zie je nog een pittoresk landbouwhuisje. Het open agrarisch landschap kenmerkt zich o.a. door kleinschalige graslanden. Het is een goed leefgebied voor de koekoek, die houdt van overzichtelijke, gevarieerde en open landschappen met voldoende zitplaatsen. Helaas verdwijnen deze kleinschalige landschappen steeds meer en heeft de koekoek het niet altijd gemakkelijk.



De koekoek: slim of gemeen?

Zodra je de koekoek hoort, weet je hoe hij aan zijn naam komt. Het broedgedrag van deze vogel is heel apart: moeder legt haar ei in het nest van andere vogels! Het koekoeksjong komt vaak iets eerder uit het ei en werkt de andere eieren het nest uit. De onwetende pleegouders (vaak een veel kleinere soort) vliegen zich een ongeluk om het koekoeksjong te voeden. Ook dat is natuur. En het maakt de koekoek een bijzondere vogel, die het beschermen waard is!

Praktische informatie

  • Herberg 't Pannehûske

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda