Vroeg maaien werpt vruchten af
De meeste graslanden worden later in het jaar gemaaid, maar er zijn stukjes die extra zorg nodig hebben. Daar staat bijvoorbeeld heel veel ‘gestreepte witbol’. Deze grassoort bloeit vóórdat zomerkruiden gaan bloeien en kan een hele dicht grasmat maken. Zonde, want zomerkruiden die zo belangrijk zijn voor insecten komen hierdoor niet goed op.
Daarom maait Natuurmonumenten deze graslanden wat vroeger in het jaar dan de andere graslanden.
Door vroeg te maaien, dringt Natuurmonumenten witbol actief terug zodat er ruimte is voor latere soorten bloemen en kruiden. Dit doen we al sinds 2018 in de Beneden Moeren. “Toen we begonnen met maaien bestonden de graslanden voornamelijk uit gestreepte witbol en Engels raaigras en werden ze begraasd met vee”, vertelt Martin Mos, boswachter ecologie. Ieder jaar neemt hij half juni de proef op de som en controleert deze aandachtsgebieden. “We hebben een zestal zogenaamde ‘PQ’s’ in kaart gebracht”, legt hij uit. “Dit zijn vlakken van 4 x 4 meter. Hier houden we nauwlettend in de gaten welke planten er groeien om zo de ontwikkeling van de graslanden bij te houden”.
Door stukken vroeg in het jaar te maaien krijgen bloemen meer kans en met het maaien kan je tegelijk meer variatie maken in het grasland. Zo ontstaan er warme, luwe plekken voor vlinders en andere insecten. Martin ziet dan ook zeker effect: “Gestreepte witbol is sterk in bedekking terug gegaan en er zijn nu meer verschillende soorten grassen. Reukgras met een kenmerkende toffee-achtige geur, doet het bijvoorbeeld goed. Het aantal bloemdragende planten gaat er ook op vooruit, dat ga ik nog verder uitwerken. Ik zie bijvoorbeeld brunel (zie foto), kale jonker en Kruipganzerik”.