Ga direct naar inhoud
Sint-Pietersberg

Projecten in Sint-Pietersberg

 • Project

  Levend Krijt

  'Levend Krijt, een beleefpad door de ENCI-groeve' geeft de ENCI-groeve een nieuwe toekomst. Een toekomst waarin niet de industrie, maar de natuur centraal staat.

 • Project

  Natuurherstel in Natura 2000-gebied Sint-Pietersberg

  Ooit zwommen op deze plek reusachtige mosasaurussen. Nu zijn de zeldzame kalkhellingen van de Sint-Pietersberg een paradijs voor planten en dieren. In 2024 voert Natuurmonumenten hier werkzaamheden uit om dit Natura 2000-gebied verder te versterken. We vertellen je graag meer over het belang en de voortgang van de werkzaamheden.

 • Project

  Herstel zink- en kalkflora in Pays Mosan, het Land van de Maas

  Zuid-Limburg is de meest noordelijke locatie in Europa waar zink- en kalkflora te vinden is. Met financiële steun van het Europese LIFE Nature programma en de Provincie Limburg herstelde en vergrootte Natuurmonumenten de zeldzame zinkflora, glanshaverhooilanden en kalkhellingen en -rotsen, onder andere op de Sint-Pietersberg.

 • Project

  Programma Stikstofreductie en Natuurherstel

  Op deze pagina houden we je op de hoogte van hoe Natuurmonumenten op de Sint-Pietersberg werkt aan het Programma Stikstofreductie en Natuurherstel. Het programma komt voort uit de nieuwe wet Stikstofreductie en Natuurverbetering.

  Wat houdt het programma in? Wat gaat er gebeuren in natuurgebied Sint-Pietersberg en waarom? Wat betekent dat voor mij als bezoeker van dit gebied? Wat betekent dat voor de flora en fauna in het gebied? Wanneer, waar en hoe worden de maatregelen uitgevoerd? Al deze informatie vind je op deze pagina.

 • Project

  Ontwikkelingen ENCI-gebied

  De Sint-Pietersberg is de achtertuin van Maastricht, waar hoge natuurwaarden voorkomen en veel gerecreëerd wordt. Erfgoed boven- en ondergronds verwijst naar voormalig gebruik van de berg in de afgelopen eeuwen. Zo is door mergelwinning de ENCI-groeve ontstaan waar oorspronkelijke kalklagen weer aan de oppervlakte komen en gewandeld kan worden langs miljoenen jaren oude kalkwanden. Natuurmonumenten werkt aan het ontwikkelen van topnatuur en een bijzondere natuurbeleving in de groeve.

 • Project

  Fort Sint Pieter in de steigers

  Nieuwe bezoekersontvangst op de Sint-Pietersberg

 • Project

  De Nachtwacht in de steigers

  Begin 1900 tekende kunstenaar Jules Sondeijker in de grotten onder Maastricht met houtskool een levensgrote replica van het schilderij. De tekening is zwaar beschadigd: maar Natuurmonumenten restaureert ‘m.