Hardlopen

Trailrun Brunssummerheide

Hardlopen

Trailrun Brunssummerheide

Leef je tijdens het hardlopen van de typisch Limburgse hoogteverschillen en geniet onderweg van de uitzichten op deze route.

Let op: de trailrun is niet gemarkeerd. Je kunt de route lopen via de Natuurroute app.

Over het natuurgebied

De Brunssummerheide ligt ingeklemd tussen de gemeenten van Parkstad Limburg en Duitsland. Het is een heuvelachtig heide- en veengebied dat deels bebost is. Zelfs op de hoog gelegen open vlaktes verdwijnt Parkstad Limburg geheel achter een groene band van bomen. Midden op de Brunssummerheide ligt een zandvlakte, de lager gelegen delen vormen een beekdal dat uit veen bestaat. De route van deze trailrun maakt slim gebruik van de hoogteverschillen. Bijna tien keer moet flink aangezet worden bij het beklimmen van een heuvel, waaronder de 138,2 meter hoge Heksenberg.

De route

 Startpunt

1Forse heuvel

De route voert na een klim van anderhalf kilometer over een forse heuvel heen. Als extra heuveltraining kun je deze heuvel op en af rennen.

Forse heuvel
Forse heuvel
Forse heuvel
Forse heuvel

2Verborgen single-track

Hier begint een mooi stukje verborgen single-track richting de open zandvlakte. De route loopt daarna vlak langs de zandvlakte.

Verborgen single-track
Verborgen single-track

3Beekdal

Hier ben je afgedaald tot een beekdal. Dit beekdal vangt regenwater op dat van de hoge delen naar beneden stroomt. Rond het meer ligt een drassig veengebied met bijbehorende vegetatie. Klim vervolgens omhoog verder het gebied in.

Beekdal
Beekdal

4Hoogtemeters maken

Op dit punt heb je de meeste wandelaars achtergelaten. De stad is verdwenen achter de bomen. Hier loop je over kale hoogvlaktes en heb je kans de kudde Schoonebeeker-schapen tegen te komen. Heuvels en dalen volgen elkaar in rap tempo op om zoveel mogelijk hoogtemeters te maken.

Hoogtemeters maken
Hoogtemeters maken

5Eindpunt

Je nadert het eindpunt. Nog even een versnelling over de hei en dan rustig uitlopen onder de bomen, richting het bezoekerscentrum. We zijn benieuwd wat je van de route vond!

Eindpunt
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.