Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Brunssummerheide

Paarse heide op de Brunsummerheide

Een echt buitenbeentje

Nergens anders vind je zulke uitgestrekte heidevelden als op de Brunssummerheide. Daarom vind ik Brunssummerheide echt een buitenbeentje. Er valt hier altijd wel iets te beleven, met natuurlijk als hoogtepunt de heide die in bloei staat. En in het voorjaar jong leven op de schaapskooi.

Boswachter Communicatie & beleven Zuid-Limburg
José Hermens

Boswachter Communicatie & Beleven Zuid-Limburg

Meer over Brunssummerheide
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  De Brunssummerheide is een afwisselend natuurgebied. Wandel door de restanten van de vroegere naaldbossen of langs de stukjes loofbos. Geniet van de ruimte op de open zandvlaktes en de karakteristieke vennen. Ook de heide is gevarieerd. Op de drogere gedeelten zie je struikheide groeien en op de nattere gedeelten dopheide. De heide wordt afgewisseld met grassen, struiken en boompjes. De afwisseling zorgt er voor dat er veel verschillende dieren kunnen leven. Je kijkt je ogen uit!

  Als het warm is, zie je hoogstwaarschijnlijk een levendbarende hagedis die zich opwarmt in de zon. Zoek je iets verder, dan vind je een zandhagedis of hazelworm. Met wat meer geluk zie je een ringslang. In de vennen en poelen leven de bruine kikkers en padden. Zomers hoor je in het gebied veldkrekels tsjirpen. Om te zorgen dat de heide open blijft, graast er een schaapskudde. Iedere dag is de herder met zijn schapen op pad. Misschien kom je ze wel tegen!

  Vogels op de Brunssummerheide

  De overgang tussen heide en bos is het leefgebied voor de zeldzame nachtzwaluw. Deze vogel broedt op de grond en is door zijn schutkleur bijna onzichtbaar. Maar in mei en juni kun je in de schemering zijn geheimzinnige rollende gezang horen. In de bossen vind je wel vijf verschillende spechtensoorten, waarvan de zwarte specht het indrukwekkendste is. Met zijn sterke snavel hakt hij holtes in de keiharde beukenbomen. In de holtes die hij niet meer gebruikt kunnen weer andere dieren leven, zoals de vleermuis.

  De Roode Beek

  De Brunssummerheide wordt doorsneden door de Roode Beek. Waar deze ontspringt groeien bijzondere planten als beenbreek, witte snavelbies en wolfsklauw. De Roode Beek dankt zijn naam aan een lugubere legende. Volgens de legende vochten De Hessen, een Germaanse stam, een heftige strijd met de Romeinen om de heerschappij over het gebied. Al het bloed dat daar vloeide, stroomde de beek in en kleurde het water rood. Tegenwoordig weten we dat de Roode Beek en de Rodenbach roestkleurig zijn omdat de bodem plaatselijk veel ijzer bevat.

  Heidenatuurpark

  De Brunssummerheide is onderdeel van het Heidenatuurpark: een natuurgebied van 2.100 hectare in het Nederlands-Duitse grensgebied in Zuid-Limburg. Het Heidenatuurpark bestaat verder uit de deelgebieden Natuurpark Roode Beek/Rodenbach en Teverenerheide. Bij Natuurmonumenten werken weaan het verbinden van deze gebieden. In grote aaneengesloten gebieden is een vergrote overlevingskans voor planten en dieren. En kun jij genieten van meer ruimte, rust en schoonheid.

  Speel op de Brunssummerheide

  Lekker ravotten, bouw je eigen hut en volg de dierenboombeeldenroute. Of ga naar de bijenstal en het veldje, op zoek naar de vele kleine dieren.

  Speur mee

  Ontdek de Brunssummerheide

  Zodra het warmer wordt laten kikkers en padden hun roep horen en je vindt hun dril in elk plasje water. Ook de reptielen laten zich zien: vind jij een levendbarende hagedis, zandhagedis, ringslang of hazelworm?

  filter plus

  Spechten

  Op de Brunssummerheide vind je wel vijf soorten spechten. In het vroege voorjaar laten ze hun luide roffels horen. Kom je luisteren? De wandelroutes voeren je langs de mooiste plekjes.

  Kies een wandelroute
  filter plus
 • Wandelen

  Wandelroute Brunssummerheide, gezinsroute (geel)

  Ontdek tijdens deze wandeling voor jong en oud allemaal leuke natuurweetjes en speur naar de boombeesten rond Restaurant Schrieversheide.

  • 2.5 km
 • Wandelen

  Beleefpad Brunssummerheide

  Maak kennis met de Brunssummerheide en geniet van het uitzicht.

  • 1 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Bezoekerscentrum Zuid-Limburg
  • Schaapskooiweg 99, 6414 EL Heerlen (LB)
  • (045) 521 25 22
  • Vanaf de A2 Rijd vanaf Kerensheide (A2) richting Heerlen/Aken (A76). Ga bij knooppunt Ten Esschen richting Heerlen (N281) en neem daarna meteen de eerste afrit, Voerendaal/Heerlen-Noord, Woonboulevard. Ga op de rotonde links af. Volg de Beersdalweg tot bij het 5e verkeerslicht. Sla hier linksaf. Ga bij de rotonde weer links af, de Heerenweg op. Blijf deze weg volgen tot de volgende rotonde. Ga bij de rotonde rechtdoor en na ongeveer 100 meter een smalle weg in naar rechts, dit is de Schaapskooiweg. Aan de rechterkant ligt een groot parkeerterrein. Loop vanaf het parkeerterrein rechtdoor, neem bij het knooppunt van paden het tweede pad rechts richting het bezoekerscentrum.

  Praktisch

  Extra informatie

  Brunssummerheide

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Brunssummerheide

  Wat wij hier doen

  Behoud van de heide

  De Brunssummerheide is ontstaan door menselijk gebruik. Doen we niets, dan verandert de heide in bos. Om de heide open te houden, laten we schapen grazen en kappen we regelmatig bomen. Want hoe gevarieerder de heide, hoe meer dieren en planten hier hun plekje kunnen vinden. Ook onderhouden we de wandel- en fietsroutes, zodat iedereen van dit gebied kan genieten. Help jij ook mee?

  Help mee
  logo