Ga direct naar inhoud
Heuvelachtige heidegebied vol verrassingen

Brunssummerheide

  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Mountainbiken
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Ochtendbeeld

1001 kleuren, soorten en verhalen

"Ondanks dat het Grijs van de stedelijke bebouwing er als een hoefijzer omheen ligt en datzelfde Grijs het Groen en het Paars van deze Natura2000-parel bedreigt: Dit grootste heidegebied van Limburg maakt steeds opnieuw een geweldige indruk op mij.
Honderden hectare paars kleurende heide. Begraasd door een ijverige kudde. Allerlei kleine en grote waterplaatsen gevormd door de hand van Moeder Natuur of de mens. Mystiek hoogveen met ijzerrijk bronwater en zeldzame planten. Donkere naaldbossen waar ooit de vuurmannen door dwaalden. Loofbossen met talloze planten- en dierensoorten. Een landschap zonder rechte lijnen en een rijke cultuurhistorie met sporen vanaf de oertijd. Ieder pad is anders, het landschap een geschiedenisboek. Uniek, om trots op te zijn. "

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg

Boswachter van dit gebied

Meer over Brunssummerheide
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  De Brunssummerheide is een afwisselend natuurgebied. Wandel door de restanten van de vroegere naaldbossen of langs de gedeelten met afwisselend loofbos. Geniet van de ruimte op de open zandvlaktes en de karakteristieke vennen. Ook de heide is gevarieerd. Op de drogere gedeelten zie je struikheide groeien en op de nattere gedeelten dopheide. De heide wordt afgewisseld met grassen, struiken en boompjes. De afwisseling zorgt er voor dat er veel verschillende dieren kunnen leven. Je kijkt je ogen uit!

  Als het warm is, zie je hoogstwaarschijnlijk een levendbarende hagedis, een zandhagedis of hazelworm die zich opwarmt in de zon. Met wat meer geluk zie je een ringslang. In de vennen en poelen leven padden, heikikkers, groene en bruine kikkers. 's Zomers hoor je in het gebied de veldkrekels en sprinkhanen tsjirpen. Om te zorgen dat de heide open blijft, graast er een schaapskudde. Iedere dag is de herder met zijn schapen op pad. Misschien kom je ze wel tegen!

  De Roode Beek

  De Brunssummerheide wordt doorsneden door de Roode Beek. Waar deze ontspringt groeien bijzondere planten als beenbreek, witte snavelbies en wolfsklauw. De Roode Beek dankt zijn naam aan een lugubere legende. Hier vochten ooit de Hessen, een Germaanse stam, een heftige strijd met de Romeinen om de heerschappij over het gebied. Al het bloed dat daar vloeide, stroomde de beek in en kleurde het water rood. Tegenwoordig weten we dat de Roode Beek en de Rodenbach roestkleurig zijn omdat de bodem plaatselijk veel ijzer bevat.

  Vogels op de Brunssummerheide

  De overgang tussen heide en bos is het leefgebied voor de zeldzame nachtzwaluw. Deze vogel broedt op de grond en is door zijn schutkleur bijna onzichtbaar. Maar in mei en juni kun je in de schemering zijn geheimzinnige rollende gezang horen. In de bossen vind je wel vijf verschillende spechtensoorten, waarvan de zwarte specht het indrukwekkendste is. Met zijn sterke snavel hakt hij holtes in de keiharde beukenbomen. In de holtes die hij niet meer gebruikt kunnen weer andere dieren leven, zoals de vleermuis. behalve het roffelen heeft hij een herkenbare roep.

  Heidenatuurpark

  De Brunssummerheide is onderdeel van het Heidenatuurpark: een natuurgebied van 2.100 hectare in het Nederlands-Duitse grensgebied in Zuid-Limburg. Het Heidenatuurpark bestaat verder uit de deelgebieden Natuurpark Roode Beek/Rodenbach en Teverenerheide. Natuurmonumenten werkt mee aan het verbinden van deze gebieden. In grote aaneengesloten gebieden wordt de verspreidings- en overlevingskans voor planten en dieren sterk vergroot. En kun jij genieten van meer ruimte, rust en schoonheid.

  Ontdek de Brunssummerheide

  Geen Brunssummerheide zonder de Schoonebeeker schapen. Zonder deze vrijwillige terreinbeheerders was het gebied veel minder afwisselend. De verscheidenheid aan planten en dieren in alle soorten en maten is een belangrijke waarde van dit natuurgebied.

  Schoonebeekerschapen
 • Wandelen

  Wandelroute Brunssummerheide (Geel)

  Ontdek tijdens deze wandeling voor jong en oud allemaal leuke natuurweetjes, beleef met de kinderen plezier aan enkele natuurspelen en speur naar enkele boombeesten.

  • 2,5 km
 • Wandelen

  Beleefpad Brunssummerheide (Oranje)

  Beleef de natuur van de Brunssummerheide eens anders. Een korte maar zeer afwisselende route die ook goed toegankelijk is voor bezoekers met een buggy, rolstoel of scootmobiel.

  • 1 km
 • Brunssummerheide

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Brunssummerheide

  Nieuws

  Direct naar

  Brunssummerheide

  Wat wij hier doen

  Behoud van de heide

  De Brunssummerheide is gevormd door allerlei invloeden door meerdere tijdperken heen. Aardverschuivingen, klimaatveranderingen en de prehistorische Maas hebben eeuwenlang geschaafd aan dit landschap. Sinds de Middeleeuwen is de invloed van de mens op dit landschap erg groot geworden. Tegenwoordig is het professionele beheer geen overbodige luxe. Doen we niets, dan verandert de heide in bos. Om de heide open te houden, laten we schapen grazen en dunnen we de oprukkende bospercelen op een planmatige wijze. Want hoe gevarieerder de heide, hoe meer dieren en planten hier hun plekje kunnen vinden. Bezoekers beleven de Brunssummerheide steeds opnieuw. Iedere wandeling is anders. We onderhouden de wandel- en fietsroutes, zodat iedereen van dit gebied kan genieten. Help jij ook al mee?

  Help mee