Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Brunssummerheide (Lichtgroen)

Waar: Brunssummerheide

Wandelroute Brunssummerheide, bij Heerlen (lichtgroen)
1 uur 38
4,92 km

Over de route

De Brunssummerheide ligt in het prachtige uitgestrekte Zuid-Limburgse heuvellandschap vlak bij Heerlen. Het is daar heerlijk wandelen over de heide en door de bossen. Op sommige punten zie je in de verte vennen. Het glooiende gebied verrast je steeds weer. Na iedere heuvel kun je van een nieuw uitzicht genieten. Uiteraard mag een wandeling over de paarse heide in augustus niet ontbreken! De route voert je door een heuvelachtig landschap en langs mooie heidevelden.

Volg de paaltjes met lichtgroene band (vanaf Restaurant Schrieversheide)

Waar kun je starten

Ochtendbeeld
Startpunt

Brunssummerheide, Startpunt

Wat kom je onderweg tegen?

Schrieversheidevennen
Schrieversheidevennen
Schrieversheidevennen

1. Schrieversheidevennen

De wandeling begint met een mooi uitzicht over een heidehelling. Midden op deze heide zie je beneden links een paar vennen liggen. Deze vennen heten Schrieversheidevennen, zo genoemd naar het gebied waarin ze liggen. Het restaurant waar je na een gezellige wandeling over de heide kunt genieten van lekkere versnaperingen heet ook Schrieversheide . De nabijgelegen Schrieversheide-vennen worden ook gevoed met het hemelwater van het restaurant-gebouw. Een aantal jaren geleden zijn deze vennen gerestaureerd, zodat de planten en dieren weer ruimte kregen.

Zandvlakte

2. Zandvlakte

Hier zie je een mooie zandvlakte, die ontstaan is door bruinkoolwinning in de streek. Om bij die bruinkool te komen, moest de bovenste zandlaag worden afgegraven. Deze zandlaag is op de Brunssummerheide gestort. Het zand ziet er wat witter uit dan je zou verwachten. Dit komt omdat er zilverzand in zit. Zilverzand ontstond in het prehistorische Mioceen-tijdperk 20 miljoen jaren geleden en komt hier van nature voor. Het is door zijn zuiverheid als delfstof erg geschikt om bijvoorbeeld glas mee te maken.

Genieten van een nieuw bos
Genieten van een nieuw bos
Genieten van een nieuw bos

3. Genieten van een nieuw bos

Natuurmonumenten is bezig om het grove dennenbos langzaam om te vormen naar een natuurlijk bos met meer variatie. De weggehaalde bomen worden gebruikt in biocentrales voor het opwekken van energie. In het bos dat zo ontstaat krijgen veel meer planten en dieren een kans. Reeën vinden hier nu meer beschutting dan eerst. Reebokken vegen hun gewei af aan de bast van kleine boompjes. Aan deze veegsporen zie je dat reebokken hier in het bos lopen. Ook verschillende soorten spechten krijgen nu meer kans om aan voedsel en woonruimte te komen, zoals de grote bonte specht. Luister maar eens naar zijn geroffel!

Praktische informatie

  • Restaurant Schrieversheide

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda