Hardlopen

Trailrun Schiermonnikoog (Friesland)

Hardlopen

Trailrun Schiermonnikoog (Friesland)

Schiermonnikoog is autoluw en dat is te merken. Het is er heerlijk stil. Na ruim één kilometer sta je aan de zeekant van de duinen. Het brede strand lijkt een eindeloze vlakte. De trailrun route steekt meerdere malen de eerste duinrand over om door het naaldbos met zijn kronkelende paadjes, dieper het eiland in te dringen. Er is rekening met het broedseizoen gehouden zodat de Trailrun Schiermonnikoog het gehele jaar door gelopen kan worden.

Let op: de trailrun is niet gemarkeerd.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Informatiebord bij de VVV
  • Kijk voor de veerdiensten naar Schiermonnikoog op de website van Wagenborg Passagiersdiensten: http://www.wpd.nl/

De route

 Startpunt

1Bikkelen in de wind

Na ruim één kilometer verlaat je de polder via de dijk. Hier loopt het strand door tot Het Rif, een zandplaat die ontstaan is na afsluiting van de Lauwerszee. Bij wind is het hier flink bikkelen.

Bikkelen in de wind
Bikkelen in de wind

2Vuurtoren

De vuurtoren (Noordertoren) uit 1853 markeert de plek waar je het duin weer oversteekt.

Vuurtoren
Vuurtoren

3Strandkiosk

Op het strand staat in het hoogseizoen de strandkiosk De Marlijn niet ver van het gelijknamige en permanente strandpaviljoen.

Strandkiosk
Strandkiosk

4Kronkelende single-tracks

Het naaldbos op Schiermonnikoog is aangelegd als productiebos. Het vormt nu een beschutte plek dat doorkruist wordt door kronkelende single-tracks met hoogteverschillen.

Kronkelende single-tracks
Kronkelende single-tracks

5Broedgebied

Op dit punt kun je circa 6 kilometer extra lopen door het broedgebied buiten het broedseizoen. Volg het met witte palen gemarkeerde graspad in oostelijke richting. Dit graspad loopt dood, maar je kunt via het strand teruglopen op een strook van 100 meter langs de vloedlijn. Steek het duin dan weer over bij strandpaal 7.

Broedgebied
Broedgebied

6Kilometer extra

Op het meest oostelijke punt van het Kwelderpad kun je kiezen voor tien kilometer extra. Neem het pad richting kaap Kobbeduinen en volg dat richting kaap Willemsduin. Het Willemsduin ligt op 5 kilometer afstand van de trailrunroute.

Kilometer extra
Kilometer extra

7Eindpunt

Je passeert hier de Berkenplas. Iets verderop nadert de bewoonde wereld en het eindpunt van de trailrun. We zijn benieuwd wat je van de route vond!

Eindpunt
Eindpunt
Nationaal Park Schiermonnikoog

Wat wij hier doen

Behoud van het open duinlandschap

Door stikstof uit de lucht groeien de duinen op Schiermonnikoog steeds verder dicht met bomen en struiken. Daardoor stuiven de duinen steeds minder. De open duinen en de dieren in deze landschap verdwijnen. Als Natuurmonumenten zetten wij ons in voor het herstel van de duinen. Met vrijwilligers komen we regelmatig bijeen om de duinen te onderhouden. Help jij ook mee?

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.