Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)

  Wandelen

  Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)

  Schiermonnikoog is één van de weinige gebieden van Nederland waar de natuur grotendeels het landschap vormt. Wind en zee maken de dienst uit. Het proces van stuivend zand en groeiende duinen kun je met eigen ogen aanschouwen.Tijdens het wandelen door het Nationaal Park Schiermonnikoog maak je kennis met deze dynamiek van de natuur en met de talrijke planten en dieren die er leven.

  Praktische informatie

  Bereikbaarheid

  • START

  Startpunt - Startpunt wandelroute duin en zand

  Torenstreek 20, 9166 LK Schiermonnikoog

  Aanreisinformatie auto

  Lauwersoog-Haven ligt in de kop van Groningen, niet ver van de grens met Friesland, aan de autoweg N361. Rijdt u via Leeuwarden, dan volgt u de route Dokkum-Lauwersoog. Rijdt u via Groningen, dan volgt u de route Winsum-Lauwersoog. U mag uw auto, motor of bromfiets niet meenemen naar Schiermonnikoog. Alleen in bijzondere gevallen kunt u een ontheffing aanvragen bij de gemeente Schiermonnikoog (T 0519-53 50 50). Doe dit ruim van tevoren. Bij de haven zijn twee ruime parkeerterreinen. Reken wat extra tijd voor het parkeren en het kopen van een kaartje.

  Aanreisinformatie openbaar vervoer

  Lauwersoog is prima met het openbaar vervoer te bereiken. Met de trein kunt tot Leeuwarden of Groningen reizen. Vanuit Leeuwarden neemt u lijn 50, vanuit Groningen lijn 163. Beide vertrekken vanaf het busstation en sluiten aan op de vertrektijden van de boot. Bus 163 van en naar Groningen sluit op dit moment helaas niet meer aan op alle boottijden, kijk voor meer informatie op qbuzz.nl

  Praktisch

  De route

   Startpunt

  1Westerplas

  De Westerplas is één van de schaarse plekken op het eiland met zoet water. De plas is in de jaren zestig ontstaan na de aanleg van de stuifdijk en duinstrook aan de westkant van Schiermonnikoog. Op en rondom de plas is het een komen en gaan van vogels, die je heel goed kunt zien vanuit de kijkhut even verderop. In het najaar strijken waterrallen, op weg naar het zuiden, er neer om even bij te tanken. Je zult ze waarschijnlijk niet zien. Maar als je denkt een gillend speenvarken te horen, dan is het zeker een waterral.

  Westerplas
  Westerplas

  2Het Rif

  Aan je linkerhand zie je een enorme vlakte: het Rif. Hier lag het dorp tot de 18e eeuw. Nu zit het er met hoog water vol met wadvogels. Ook staat er heel veel zeekraal, dat in het najaar een prachtig rode kleur krijgt. In dat seizoen zitten de struiken rechts van het pad, zoals duindoorn, vol met bessen. Trekvogels op weg naar warmere struiken, komen er massaal op af.

  Het Rif
  Het Rif

  3Duinvalleien

  In de valleien waar je nu tussendoor loopt, bloeit in mei en juni volop het hondsviooltje, samen met spaanse ruiter en orchideeën. Deze typische duinplanten groeien hier weer omdat Natuurmonumenten bomen en struiken heeft weggehaald. Duinvallen zijn plekken die vroeger regelmatig door de wind kaal werden gestoven tot aan het grondwater, waardoor er heel bijzondere planten groeiden. De afgelopen tientallen jaren zijn er veel meststoffen in gewaaid. Zonder ingrijpen zou er een bos ontstaan.

  Duinvalleien
  Duinvalleien

  4Zeehonden

  Op de zandbanken voor de kust zie je vaak zeehonden liggen. Het is bijna niet meer voor te stellen dat we deze prachtige dieren bijna kwijt waren. Inmiddels leven er weer zo’n 7.000 gewone en grijze zeehonden in het waddengebied. Het strand heet hier het groene strand, omdat het helemaal begroeid is geraakt. In de zomer is het roze van het engels gras, wat later wit van de parnassia.

  Zeehonden
  Zeehonden

  5Jonge duinen

  Op het strand zie je dat er nieuwe duinen ontstaan. Soms enkele sprieten biestarwegras waar omheen zich zand ophoopt. Maar er zijn metershoge bergen van zand. Als ze begroeid raken, houden ze mogelijk stand, vaak slaat de zee ze bij een flinke storm weer weg. Er spoelt ook van alles aan op het strand. Afval, maar ook schelpen, vooral zwaardschedes. Met een goede noordoostenwind kun je soms noordkromp (een grote, zwarte schelp) of barnsteen (fossiel hars) vinden.

  Jonge duinen
  Jonge duinen

  6Bunkermuseum

  Boswachter Cees Soepboer van Natuurmonumenten heeft in een bunker net voorbij strandpaviljoen De Marlijn een museum ingericht over de geschiedenis van Schiermonnikoog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van 17 februari tot en met 31 december is het museum op woensdag en zaterdag open van 13.00 tot 16.00 uur, van 1 januari tot en met 16 februari alleen op zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

  Bunkermuseum
  Bunkermuseum

  7Het bos in

  Van de openheid van het strand kom je nu ineens in de beslotenheid van het bos. De toenmalige eigenaar van het eiland, de Duitse graaf Von Bernstorff heeft het honderd jaar geleden aangeplant. Hij koos voor de Corsicaanse den, omdat die goed tegen de zilte zeewind kan. Veel bomen gaan nu dood. Dat kun je ook zien aan de grote aantallen dennenmoorders, paddenstoelen die op verzwakte naaldbomen gedijen.

  Het bos in
  Het bos in

  8Finish

  Je bent nu weer bij het bezoekerscentrum, het eindpunt van de wandeling. We hopen dat u heeft genoten en zijn benieuwd wat u ervan vond.

  Finish
  Finish
  logo

  Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.