Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Levensstrijd: ‘langs water en land’, Zeeland

Waar: Zuidkust van Schouwen - Nationaal Park Oosterschelde

Wandelroute Levensstrijd: ‘langs water en land’, Zeeland
3 uur 14
9,7 km

Over de route

Wandel door zilte natte natuurgebieden waar de sporen van de strijd tegen het water nog zichtbaar zijn.

Natuurgebieden Levensstrijd en Rengerskerke vormen een oase voor kust- en weidevogels. Tijdens de vogeltrek strijken hier duizenden vogels neer om uit te rusten en op zoek te gaan naar voedsel. Overwinteraars als de smient, wulp en wintertaling maken in de lente plaats voor broedvogels als de kievit, grutto en tureluur. Tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar komen soorten als de rosse grutto, zilverplevier en kanoetstrandloper even aansterken tijdens hun verre reis.

Vogels, bruinvissen en weidse uitzichten

Wandel door het land van weidse uitzichten, zilte lucht met vogels in de lucht, met bruinvissen en zeehonden in de Oosterschelde en geniet van de kleurenpracht van bloemen en planten. Ontdek wandelend de vogelboulevard van Zeeland.

De wandelknooppunten

De route volgt het wandelknooppuntennetwerk. Start vanaf parkeerplaats Hoofdpoortstraat (vrij parkeren) in Zierikzee aan de bovenzijde van de dijk: 44-43-66-36-37-11-44. Je kunt de route inkorten via de knooppunten 67 en 37 (6 kilometer route).

Combineer met een bezoek aan Zierikzee!

De wandeling is prima te combineren met een bezoek aan monumentenstad Zierikzee, waar je een prachtige stadswandeling staat te wachten door de pittoreske straatjes langs monumentale gebouwen, de haven van Zierikzee en verschillende souvenirwinkeltjes.

Waar kun je starten

Zuidkust van Schouwen
Startpunt

Wat kom je onderweg tegen?

1. Startpunt

Welkom in Zeeland! Wandel door het land van weidse uitzichten, zilte lucht met vogels in de lucht, met bruinvissen en zeehonden in de Oosterschelde en geniet van de kleurenpracht van bloemen en planten. Ontdek wandelend de vogelboulevard van Zeeland.

De route volgt het wandelknooppuntennetwerk. Start vanaf parkeerplaats Hoofdpoortstraat (vrij parkeren) in Zierikzee aan de bovenzijde van de dijk: 44-43-66-36-37-11-44. Je kunt de route inkorten via de knooppunten 67 en 37 (6 kilometer route).

Uitkijkpunt Kiekuut
Uitkijkpunt Kiekuut
Uitkijkpunt Kiekuut

2. Uitkijkpunt Kiekuut

Uitkijkpunt Kiekuut vormt een prachtige plek om de enorme vogelrijkdom van dichtbij te ervaren. In het voorjaar zijn het de kieviten die als ware luchtacrobaten door het luchtruim heen en weer vliegen. Alle tijden van het jaar maak je hier een goede kans om lepelaars te zien vissen. Met hun lepelvormige snavel zeven ze garnaaltjes en stekelbaarsjes naar binnen. In de wintermaanden strijken er grote groepen kleurrijke smienten en wintertalingen neer. Volg knooppunt 66

Bruinvis
Bruinvis

3. Bruinvis

Volg het pad tot het uiterste puntje van het havenhoofd. Hier vind je een van de beste spotplekken om bruinvissen te zien. Hoewel de bruinvis vaak wordt aangezien voor een dolfijn, is het familie van de walvisachtigen. Het is tegelijkertijd ook één van de kleinste walvissoorten. Bruinvissen kunnen maximaal 1.90m worden. De dieren zoeken voedsel op en rond de zeebodem. Ze eten een gevarieerd menu van kleinere vissoorten als sprot en haring maar ook inktvissen en schaaldiertjes. De dieren duiken meestal voor zo’n 3 minuten onder water en blijven  zo'n anderhalve minuut aan de oppervlakte. Goed zichtbaar is de rugvin waarmee ze enkele seconden boven water komen. Volg knooppunt 66

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda