Stiltewandelingen

Stilte, het is zeldzaam in Nederland. Maar wie op onverwachte tijden onverwachte gebieden bezoekt, kan genieten van rust en ruimte. Op deze pagina vind je de mooiste plekjes voor een ontspannende wandeling.

Wolfheze, Gelderland

Even ten zuiden van het dorp Wolfheze ligt het gelijknamige natuurgebied met een van de oudste bossen van ons land. Wandel door uitgestrekte heidevelden, imposante bossen met stokoude eiken en dennen, over smalle paadjes, langs kronkelende beeklopen.

Bekijk de route

Landgoed De Klencke, Drenthe

In de winter daalt er rust over het landgoed. Een gebied met genoeg oude bomen voor spechten, uilen en boommarters om in leven. Tip van boswachter Lian Flikkema: Er zijn vier karakteristieke boerderijen op het landgoed, maar de parel is natuurlijk de sierlijke havezate. De havezate is nog steeds bewoond en dus niet toegankelijk. Geniet ervan als je er langs loopt, met respect voor de bewoners.

Bekijk de route

Dal van de Ruiten Aa, Groningen

De Ruiten Aa slingert zich door een verstild landschap van weides, essen en houtwallen. Wat verder op de route kom je door een nat en golvend heidegebied, met plassen in de lagere delen. Tip van boswachter Hanne-Wil Kievitsbosch: Op het Eemboerveld heb je kans op ijsvogels, ook in de koude maanden van het jaar.

Bekijk de route

De Krang, Limburg

Pak op het vlonderpad zeker even de afslag naar het vogelkijkscherm. Het Roukespeelven ligt er verstild bij in de winter, met een beetje geluk zie je hier overwinterende wintertalingen en slobeenden.

Bekijk de route

Schiermonnikoog, Friesland

Veel noordelijker dan dit kom je niet in Nederland. Op het strand lijkt de bewoonde wereld ver weg. Wat een rust en ruimte op dit Waddeneiland!

Bekijk de route

De Plateaux, Noord-Brabant

Tip van boswachter Yvonne van Moll: Net nadat je vanuit Vlaanderen weer voet op Brabantse grond zet, vind je verscholen in het landschap een uitkijkpunt. Je kijkt uit over de heide en vennen van De Plateaux, een uitgelezen plek om te genieten van de weidsheid en de stilte.

Bekijk de route

Botshol, Utrecht

Verlaten veengebied onder de rook van Amsterdam, net in de provincie Utrecht. Een rustig gebied in de Randstad, al wordt de stilte soms verstoord door vliegverkeer. Op de plassen dobberen 's winters veel wintergasten.

Bekijk de route

Voorsterbos, Flevoland

Verken het relatief jonge Voorsterbos via de blauwe route in dit stille deel van de Noordoostpolder. Tip van boswachter Dick Buitenhuis: Speur onder dennen naar sporen van ransuilen: poep en braakballen. Misschien zie je ze dan wel in de boomtop zitten.

Bekijk de route

Imstenraderbos, Limburg

Zuid-Limburg in het klein, met prachtig bos op heuvelland. Een plek met machtige bomen en uitzichten waar je stil van wordt.

Bekijk de route

Stippelberg, Noord-Brabant

Rustig bosgebied van 1000 hectare in een oostelijke uithoek van Noord-Brabant. Fraaie uitvalbasis voor wandelaars die de aan de drukte willen ontsnappen. Alleen een grote specht doorbreekt de stilte met zijn gehak.

Bekijk de route

Agenda

Avontuur op de Schorren - Texel
za 01 okt
Op pad met kinderen

Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel

Een avontuurlijke wadwandeling over kwelder De Schorren op Texel vol vogels en bijzondere planten.

logo