Stiltewandelingen

Stilte, het is zeldzaam in Nederland. Maar wie op onverwachte tijden onverwachte gebieden bezoekt, kan genieten van rust en ruimte. Op deze pagina vind je de mooiste plekjes voor een ontspannende wandeling.

Schiermonnikoog, Friesland

Veel noordelijker dan dit kom je niet in Nederland. Op het strand lijkt de bewoonde wereld ver weg. Wat een rust en ruimte op dit Waddeneiland!

Bekijk de route

Landgoed De Klencke, Drenthe

In de winter daalt er rust over het landgoed. Een gebied met genoeg oude bomen voor spechten, uilen en boommarters om in leven. Tip van boswachter Lian Flikkema: Er zijn vier karakteristieke boerderijen op het landgoed, maar de parel is natuurlijk de sierlijke havezate. De havezate is nog steeds bewoond en dus niet toegankelijk. Geniet ervan als je er langs loopt, met respect voor de bewoners.

Bekijk de route

Dal van de Ruiten Aa, Groningen

De Ruiten Aa slingert zich door een verstild landschap van weides, essen en houtwallen. Wat verder op de route kom je door een nat en golvend heidegebied, met plassen in de lagere delen. Tip van boswachter Hanne-Wil Kievitsbosch: Op het Eemboerveld heb je kans op ijsvogels, ook in de koude maanden van het jaar.

Bekijk de route

Nationaal Park Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is in 2020 door de Nederlandse Stichting Geluidhinder uitgeroepen tot het stilste plekje van Nederland. Ook Natuurmonumenten koestert de stilte als een kernwaarde van het gebied. De uitgestrekte stille heide van het Dwingelderveld is een van de laatste gebieden met een ongestoorde horizon, donkere nachten en stilte. Ontdek de ruimte en rust van dit natuurgebied.

Jac. P. Thijsse Wandelroute

De Krang, Limburg

Pak op het vlonderpad zeker even de afslag naar het vogelkijkscherm. Het Roukespeelven ligt er verstild bij in de winter, met een beetje geluk zie je hier overwinterende wintertalingen en slobeenden.

Bekijk de route

Rondje Korenburgerveen, Gelderland

Je loopt rond het veengebied en wandelt langs akkers, poelen en graslanden. Onderweg kom je meerdere uitkijkpunten tegen, waar je kunt genieten van het mooie uitzicht en waar je ook watervogels of -met wat geluk- reeën ziet.

Bekijk de route

De Plateaux, Noord-Brabant

Tip van boswachter Yvonne van Moll: Net nadat je vanuit Vlaanderen weer voet op Brabantse grond zet, vind je verscholen in het landschap een uitkijkpunt. Je kijkt uit over de heide en vennen van De Plateaux, een uitgelezen plek om te genieten van de weidsheid en de stilte.

Bekijk de route

Botshol, Utrecht

Verlaten veengebied onder de rook van Amsterdam, net in de provincie Utrecht. Een rustig gebied in de Randstad, al wordt de stilte soms verstoord door vliegverkeer. Op de plassen dobberen 's winters veel wintergasten.

Bekijk de route

Voorsterbos, Flevoland

Verken het relatief jonge Voorsterbos via de blauwe route in dit stille deel van de Noordoostpolder. Tip van boswachter Dick Buitenhuis: Speur onder dennen naar sporen van ransuilen: poep en braakballen. Misschien zie je ze dan wel in de boomtop zitten.

Bekijk de route

Imstenraderbos, Limburg

Zuid-Limburg in het klein, met prachtig bos op heuvelland. Een plek met machtige bomen en uitzichten waar je stil van wordt.

Bekijk de route

Stippelberg, Noord-Brabant

Rustig bosgebied van 1000 hectare in een oostelijke uithoek van Noord-Brabant. Fraaie uitvalbasis voor wandelaars die de aan de drukte willen ontsnappen. Alleen een grote specht doorbreekt de stilte met zijn gehak.

Bekijk de route

Fietsroute Stiltegebieden in Twente

Ontdek de stilte in Twente op de pedalen. De route voert je langs vier rustige lommerrijke natuurgebieden: Snippert, Egheria, Duivelshof en Boerskotten. Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt.

Bekijk de fietsroute
logo