Ga direct naar inhoud

Stiltewandelingen, mindful wandelen in de natuur

Stilte, het is zeldzaam in Nederland. Maar wie op onverwachte tijden onverwachte gebieden bezoekt, kan genieten van rust en ruimte. Op deze pagina vind je de mooiste plekjes voor een ontspannende wandeling.

Schiermonnikoog, Friesland

Veel noordelijker dan dit kom je niet in Nederland. Op het strand lijkt de bewoonde wereld ver weg. Wat een rust en ruimte op dit Waddeneiland!

Bekijk de route

Landgoed De Klencke, Drenthe

In de winter daalt er rust over het landgoed. Een gebied met genoeg oude bomen voor spechten, uilen en boommarters om in leven. Tip van boswachter Lian Flikkema: Er zijn vier karakteristieke boerderijen op het landgoed, maar de parel is natuurlijk de sierlijke havezate. De havezate is nog steeds bewoond en dus niet toegankelijk. Geniet ervan als je er langs loopt, met respect voor de bewoners.

Bekijk de route

Dal van de Ruiten Aa, Groningen

De Ruiten Aa slingert zich door een verstild landschap van weides, essen en houtwallen. Wat verder op de route kom je door een nat en golvend heidegebied, met plassen in de lagere delen. Tip van boswachter Hanne-Wil Kievitsbosch: Op het Eemboerveld heb je kans op ijsvogels, ook in de koude maanden van het jaar.

Bekijk de route

Nationaal Park Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is in 2020 door de Nederlandse Stichting Geluidhinder uitgeroepen tot het stilste plekje van Nederland. Ook Natuurmonumenten koestert de stilte als een kernwaarde van het gebied. De uitgestrekte stille heide van het Dwingelderveld is een van de laatste gebieden met een ongestoorde horizon, donkere nachten en stilte. Ontdek de ruimte en rust van dit natuurgebied.

Jac. P. Thijsse Wandelroute

Rondje Korenburgerveen, Gelderland

Je loopt rond het veengebied en wandelt langs akkers, poelen en graslanden. Onderweg kom je meerdere uitkijkpunten tegen, waar je kunt genieten van het mooie uitzicht en waar je ook watervogels of -met wat geluk- reeën ziet.

Bekijk de route

Agenda