Ga direct naar inhoud
Terug

Lange wandelroute De Klencke, vlakbij Emmen

Waar: De Klencke

boerderij landgoed De Klencke
3 uur 0
9 km

Over de route

De wandelroute op landgoed De Klencke loopt door bossen, heide en weilanden. Een zeer afwisselende route in de buurt van Emmen die ieder jaargetijde mooi is. De route is met groene bewegwijzering aangegeven. 

Loop vanaf de parkeerplaats linksaf over het fietspad, langs de boerderij, even voorbij de Oude Tolhuisweg de weg oversteken en schuin links in de richting van havezate De Klencke lopen. 

Landgoed De Klencke dankt zijn oorsprong aan de bouw van een havezate in de dertiende eeuw, precies op de overgang van een laaggelegen beekdal naar de hoger gelegen zandgronden van het Drents Plateau.

Door deze overgang omvat het gebied een diversiteit aan landschappen. In het beekdal tref je natte bloemrijke hooilanden en houtwallen aan, op het landgoed eeuwenoude beuken- en eikenbossen en op de zandgronden heidevelden met voedselarme vennetjes.De wandeling ligt op 17,5 kilometer van Emmen. Omwille van de landbouw wordt het omliggende gebied flink ontwaterd, waardoor de heide op het Klenckerveld steeds verder is verdroogd. Natuurmonumenten probeert nu door de aankoop van landbouwgronden een vochtige bufferzone te creëren. Hierdoor zal Landgoed De Klencke, dat nu ongeveer 630 ha groot is, in de toekomst groter worden.

Waar kun je starten

beekdal op De Klencke
Startpunt

Parkeerplaats in bocht voor Klenkerweg 12

Wat kom je onderweg tegen?

Hovinghoeve

1. Cultuurhistorie op een landgoed

De Klenckehoeve, de Hovinghoeve en het landhuis: Landgoed De Klencke omvat vier boerderijen en een sierlijke havezate. Het is een sober en compleet landgoed waar in het verleden bosbouw en landbouw centraal stonden. In 1961 heeft Elisabeth Goddard-Van der Wijck het hele landgoed nagelaten aan Natuurmonumenten.
De havezate en de boerderijen worden nu particulier bewoond en zijn niet toegankelijk.

Dubbele eikenlaan

2. Dubbele eikenlaan

De meeste eikenbomen in deze dubbele laan zijn oud. Ze zijn tussen 1850 en 1900 geplant. Door de dikte van de bomen op 140 cm hoogte te meten, kan men een ruwe schatting maken van de leeftijd. Het zijn ideale plekken voor spechten, uilen en boommarters. De jongere eiken aan de laan zijn na een novemberstorm in 1972 geplant.

Water trekt insecten, vogels en amfibieën aan
Hooibeestje

3. Water trekt insecten, vogels en amfibieën aan

De poel en de grote plas aan weerszijden van het pad zijn een ideale plek voor kikkers en vogels. Vooral in april - mei is het een natuurfeest: kwakende kikkers en vogels die hun mooiste lied zingen. In de zomer laten libellen hun vliegkunsten zien. Vrijwilligers schonen de poelen en plassen regelmatig op, zodat ze niet dichtgroeien.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes