Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute De Klencke

Waar: De Klencke

De Klencke
1 uur 48
5,4 km

Over de route

De wandelroute op landgoed De Klencke loopt door bossen, heide en weilanden. Een zeer afwisselende route, in de buurt van Emmen, die in ieder jaargetijde mooi is. De route van ruim 5 kilometer wordt met rode pijlen aangegeven.

Landgoed De Klencke dankt zijn oorsprong aan de bouw van een havezate in de dertiende eeuw, precies op de overgang van een laaggelegen beekdal naar de hoger gelegen zandgronden van het Drents Plateau.

Door deze overgang omvat het gebied een diversiteit aan landschappen. In het beekdal tref je natte bloemrijke hooilanden en houtwallen aan, op het landgoed eeuwenoude beuken- en eikenbossen en op de zandgronden heidevelden met voedselarme vennetjes. De wandeling ligt op 17,5 kilometer van Emmen. Omwille van de landbouw wordt het omliggende gebied flink ontwaterd, waardoor de heide op het Klenckerveld steeds verder is verdroogd. Natuurmonumenten probeert nu door de aankoop van landbouwgronden een vochtige bufferzone te creëren. Hierdoor zal Landgoed De Klencke, dat nu ongeveer 630 ha groot is, in de toekomst groter worden.

Vanaf de parkeerplaats ga je over het fietspad richting de boerderij (de Klenckehoeve, Klenckerweg 12) en volg je verder de rode pijlen.

Waar kun je starten

beekdal op De Klencke
Startpunt

Parkeerplaats in bocht voor Klenkerweg 12

Wat kom je onderweg tegen?

Mosterddijk

1. Mosterddijk

In het verleden dienden takkenbossen (in het Middelnederlands mutserd of mutsaard) als fundering voor een pad. Door hierop zand te storten, ontstond in een drassige omgeving een verhoogd pad (dijk of diek).

Rechthoekige vijver

2. Rechthoekige vijver

Waarom ligt halverwege het pad een regelmatige, rechthoekige verdieping aan de rand van een bosperceel? Als hij vol water staat, kun je zien dat het een vijver was. Grote kans dat deze kuil gebruikt werd om hout te conserveren. Door stammen zich vol te laten zuigen met water, verrotten ze niet of nauwelijks. Het is een interessant landschapselement dat direct samenhangt met de bosbouwgeschiedenis van het landgoed.

 

't Tolhoes

3. ’t Tolhoes

Deze boerderij is gebouwd rond 1825. Hij had een dubbelfunctie als tolhuis en boerderij. Het gebouw is karakteristiek voor de Drentse landelijke bouwkunst uit die tijd.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes