Ga direct naar inhoud
Terug

Speelweideroute Voorsterbos, vlakbij Kraggenburg

Waar: Voorsterbos

Speelweideroute Voorsterbos, vlakbij Kraggenburg
48 minuten
2,41 km

Over de route

Wandelen door het Voorsterbos

Wandelend op de voormalige zeebodem van de Zuiderzee verbaas je je over de grootte van de bomen. Het Voorsterbos werd tussen 1941 en 1961 aangeplant, maar is nu al een ware natuuroase. Vele planten en dieren vinden hun plek in het vochtige en gevarieerde bos.

Natuurmonumenten nam het beheer in 1997 over. Houtproductie is geen doel meer en de natuur krijgt volop de ruimte. Een bezoek aan het Voorsterbos is hierdoor een ware natuurontdekkingstocht.

Vanaf de parkeerplaats staat de blauwe route aangegeven.

Waar kun je starten

Voorsterbos
Startpunt

Parkeerplaats Voorsterbos

Wat kom je onderweg tegen?

1. Schelpen

Wie goed kijkt, vindt hier schelpen. Toch vreemd. Schelpen in een bos. Ze herinneren aan de tijd dat het Voorsterbos nog geen bos was, maar Zuiderzee. Voor de natuur zijn ze heel nuttig, want de bodem wordt kalkrijker. Kalk is weer goed voor de groei van paddenstoelen en bijzondere planten zoals grote keverorchis, tongvaren en brede wespenorchis.

Keileem
Keileem

2. Keileem

Hier zit keileem uit de voorlaatste IJstijd in de grond. Het laat slecht water door, waardoor het gebied niet geschikt was voor landbouw. De bosbouwers plantten er verschillende bomen aan omdat ze niet wisten welke soorten goed zouden groeien. Let hier bij het fietspad maar eens op de veelzijdigheid aan boomsoorten.

Natuurlijk bos
Natuurlijk bos

3. Natuurlijk bos

In een natuurlijk bos is volop variatie. En dat is wat Natuurmonumenten hier graag wil. De natuur mag er haar gang gaan. Bomen gaan dood en er groeien spontaan nieuwe. Het door aanplanten ontstane rijtjes-patroon verdwijnt hierdoor. Uiteindelijk ontstaat er een bos met bomen van verschillende soorten en leeftijden door elkaar. Geniet er van de maar liefst zestig vogelsoorten. Of verbaas je in de herfst over de vele gekke vormen en kleuren van paddenstoelen.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda