Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Voorsterbos

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Mountainbiken
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
 • Bekijk alle routes
Voorsterbos

Welkom in de Noordoostpolder

Kom genieten van de prachtige natuur en cultuur in het Voorsterbos! Waar begin 20e eeuw nog Zuiderzee was, vind je nu dichte bossen, afgewisseld met bloemrijke graslanden en klaterende beekjes. Laat je verrassen door de enorme variëteit aan bomen, planten, paddenstoelen en dieren.

Dick Buitenhuis
Dick Buitenhuis

Boswachter van dit gebied

Meer over Voorsterbos
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Voor ieder wat wils

  Van één van de oudste bossen van de Noordoostpolder tot het pas in 2006 aangeplante Wendelbos, van het paddenstoelenreservaat in het Leemringveld en het industrieel erfgoed in Rijksmonument Waterloopbos tot de bloemrijke graslanden in het Kadoelerveld. Het natuurgebied Voorsterbos bestaat uit een verscheidenheid aan natuur.  

  Wandelen in weelderige bossen

  De dikke bomen van het Voorsterbos geven je het idee dat je door een eeuwenoud bos loopt. Het Voorsterbos is in 1944 aangeplant en behoort tot één van de oudste bossen van de Noordoostpolder. Door de rijke keileemgrond groeien de bomen als kool en dat maakt dat het bos er ouder uitziet dan het is. Het bos is aangeplant als productiebos maar sinds het in 1997 in beheer is van Natuurmonumenten wordt het omgevormd tot een meer natuurlijk bos. Diersoorten als reeën, vossen en otters kun je er spotten, maar ook de boommarter en de zwarte specht hebben er een thuis gevonden. Allemaal soorten die via het oude land het nieuwe land in de polder weten te vinden.

  Noordoostpolder

  Genieten van bloemrijke graslanden

  Tussen de bossen liggen de natte graslanden van het Kraggenburgerveld en het Kadoelerveld. Naast de grote grazers (Schotse Hooglanders) vind je hier onder meer amfibieën, libellen en vlinders. Ook bijzondere planten zoals geelhartje, rietorchis en kale jonker voelen zich thuis op deze graslanden. Geniet in het voorjaar of tijdens een zomerse wandeling van de bloemenpracht!

  Schotse Hooglander in de Noordoostpolder

  Bos in ontwikkeling

  Het Wendelbos is begin deze eeuw aangelegd als nat loofbos met populieren, wilgen en elzen. Op de drogere gronden staan eiken, kersen en essen. Het jonge bos groeit zeer snel en is volop in ontwikkeling. Er broeden veel zangvogels en het natuurgebied is erg in trek bij reeën. De grasrijke paden en distels trekken grote aantallen vlinders aan. Het Wendelbos is vernoemd naar een oud buurtschap bij Vollenhove en is 120 hectare groot.

  Ree Wendelbos

  Wereldse waterwerken

  In het Waterloopbos hebben Nederlanders leren werken met water. Onze wereldwijde bekendheid als waterland danken we aan al het onderzoek dat in dit bos heeft plaatsgevonden. Een bijzondere plek in de Noordoostpolder waar we trots op mogen zijn. Dieren zoals ijsvogels, juffers en libellen voelen zich hier met al het stromende water prima thuis. In de herfst kun je in dit bos speuren naar de meer dan 400 soorten paddenstoelen, zoals de gekraagde aardster en de kluifjeszwam.

  Waterloopbos

  Paddenstoelenreservaat

  De Mycologische Vereniging Nederland met een kleine 1000 paddenstoelenfans vierde in 2008 haar 100-jarig bestaan. Zij wilden een Paddenstoelenparadijs creëren en Natuurmonumenten werkte daar in het Voorsterbos graag aan mee. Van de 3500 soorten paddenstoelen die Nederland rijk is, vind je er in het gehele Voorsterbos maar liefst 800. Het in 2016 aangelegde Paddenstoelenreservaat in het Voorsterbos is nog volop in ontwikkeling. De komende jaren zullen hier steeds meer paddenstoelensoorten kunnen worden ontdekt. Ontdek dit bijzondere Paddenstoelenparadijs via het nieuwe Sporenpad.

  Panteramaniet

  Verbinding met het polderlandschap

  Het Kadoelerbos ligt evenwijdig aan de oude kustlijn van het IJsselmeer en is een zeer gevarieerd bos. In de ondergrond zit veel keileem, waardoor de bodem vochtiger is. De naastgelegen voormalige landbouwakkers zijn enkele jaren geleden omgevormd tot natuurgebied: het Kadoelerveld. Deze nieuwe natuur, met plassen en moerassige laagtes, vormt een overgang van het Kadoelerbos naar het open polderlandschap. Planten en dieren die al in het Voorsterbos leven, krijgen zo een groter leefgebied en kunnen zich beter handhaven en verspreiden. 

  Mountainbiken door het Voorsterbos

  Ontdek één van de oudste bossen in Flevoland op je mountainbike. Een leuke, afwisselende en technische MTB-route door het Voorsterbos. Alle elementen die een route aantrekkelijk maken, kom je tegen. Ondanks zijn 21 kilometer is het een pittige route.

  Naar de route
 • Wandelen

  Havenroute in Rijksmonument Waterloopbos

  De havenroute voert door Rijksmonument Waterloopbos langs een groot aantal waterloopkundige modellen.

  • 3 km
 • Wandelen

  Speelweideroute Voorsterbos, vlakbij Kraggenburg

  Wandel op de voormalige zeebodem van de Zuiderzee door een ware natuuroase. Vele planten en dieren vinden hun plek in het vochtige en gevarieerde Voorsterbos.

  • 2,41 km
 • Voorsterbos

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Voorsterbos

  Nieuws

  Direct naar