Ga direct naar inhoud
Terug

Havenroute in Rijksmonument Waterloopbos

Waar: Waterloopbos

Natuurgebied Waterloopbos
1 uur 0
3 km

Over de route

De havenroute voert door Rijksmonument Waterloopbos. Je wandelt langs een groot aantal waterloopkundige modellen. Vanaf begin jaren vijftig is hier door het Waterloopkundig Laboratorium onderzoek gedaan. Onder andere naar de haven van Rotterdam, de Libische oliehaven en de Maasvlakte.

De wandeling is ongeveer 3 kilometer lang. Je start bij Paviljoen Het ProefLab en volgt de witte pijlen.

Waar kun je starten

Waterloopbos waterloopkundige modellen
Startpunt

Het ProefLab

Nu gesloten: morgen weer toegankelijk vanaf 10.00

  Wat kom je onderweg tegen?

  Paviljoen Het ProefLab
  Een gebakje met de deltawerken op de achtergrond
  Het Proeflab is horecapartner

  1. Paviljoen Het ProefLab//

  Paviljoen Het ProefLab// is een plek waar je heerlijk tot rust kunt komen met een hapje en een drankje. Daarnaast is het ook een informatiepunt van Natuurmonumenten. Dus zeker het binnenlopen waard, zelfs als je geen drankje wilt doen. Het ProefLab// serveert heerlijke taarten, lunch en zelfs een high tea!

  Deltagoot in gebruik
  Deltagoot

  2. Deltawerk//

  Ruimtelijke kunstenaars RAAAF en Atelier de Lyon hebben de Deltagoot omgevormd tot het kunstwerk Deltawerk//. Als ode aan de honderden waterloopkundige onderzoeken die in het Waterloopbos zijn uitgevoerd. Het beton, ooit in een strakke lijn, is nu doorbroken. Betonnen panelen zijn uit de wanden gezaagd, gedraaid en gekanteld. Dit biedt een magische belevenis van licht en donker, met tussendoor uitzichten op de omringende natuur. Het zal in de loop der jaren veranderen in één groot paradijs van korstmossen. Enkele zeldzame soorten zijn hier al gezien. Zo wordt Deltawerk// een groen monument waar kunst, natuur en techniek samenkomen.

  Eind jaren zeventig is de Deltagoot gebouwd voor onderzoek ten behoeve van de stormvloedkering in de Oosterschelde. Daarna zijn onderzoeken naar onder andere strand- en duinerosie, kustlijnbescherming en dijkbekleding, golfbrekers en olieplatformen uitgevoerd. Tot 2016 is de Deltagoot in gebruik geweest.

  Onderzoek naar de haven van Scheveningen
  De haven van Scheveningen in 1993

  3. IJmuiden

  Op deze plek is in 1956 onderzoek gedaan voor de haven van IJmuiden. Na de tweede wereldoorlog werden de schepen steeds groter en daarmee de havendammen van de haven van IJmuiden te kort. Hier is onderzocht hoe de havendammen en havenhoofden vormgegeven moesten worden. Zodat de grote schepen op een veilige en rustige manier de haven binnen konden varen. Daarna volgden onder andere onderzoeken naar de haven van Scheveningen (1961) en de Eemshaven (1968).

  Praktische informatie

  • Het ProefLab

  • Het ProefLab

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda