Ga direct naar inhoud
Terug

Waterlooproute

Waar: Waterloopbos

Waterwerk
1 uur 6
3,3 km
 • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Naast het imposante kunstwerk Deltawerk// kun je op deze prachtige bosroute meerdere modellen van internationale waterwerken bewonderen. Deze modellen zijn door het Waterloopkundig Laboratorium vanaf begin jaren vijftig gebruikt om onderzoek te doen. Zoals naar de waterhuishouding van onder meer de haven van Rotterdam, de Libische oliehaven en de Maasvlakte.

Bij de modellen staat uitgebreide informatie, zowel over de achtergrond van de modellen als over de huidige natuurwaarden.

De wandeling is ongeveer 3,3 kilometer lang, in te korten tot 1,8 kilometer. Je start bij Paviljoen Het ProefLab// en volgt de paarse pijlen. De route loopt over verharde paden en is goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

Waar kun je starten

Waterloopbos waterloopkundige modellen
Startpunt

Het ProefLab

Toegang tot 17.00

  Wat kom je onderweg tegen?

  Paviljoen Het Proeflab

  1. Paviljoen Het ProefLab //

  In het paviljoen is het informatiepunt van Natuurmonumenten en restaurant Het ProefLab// gevestigd. Het paviljoen bevindt zich naast het kunstwerk Deltawerk//. Het is een prachtige locatie voor een lunch of kopje koffie, voor of na een mooie tocht door het Waterloopbos.

  Kunstwerk Deltawerk //

  2. Deltawerk //

  Eind jaren zeventig is de Deltagoot gebouwd voor onderzoek ten behoeve van de stormvloedkering in de Oosterschelde. Ruimtelijke kunstenaars RAAAF en Atelier de Lyon hebben de Deltagoot omgevormd tot het kunstwerk Deltawerk//. Dit als ode aan de honderden waterloopkundige onderzoeken die in het Waterloopbos zijn uitgevoerd.

  Waterloopkundig model

  3. IJmuiden

  Op deze plek is in 1956 onderzoek gedaan voor de haven van IJmuiden. Na de tweede wereldoorlog werden de schepen steeds groter en daarmee de havendammen van de haven van IJmuiden te kort. Hier is onderzocht hoe de havendammen en havenhoofden vormgegeven moesten worden. Zodat de grote schepen op een veilige en rustige manier de haven binnen konden varen. 

  Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

   • Er zijn 5 gehandicaptenparkeerplaatsen op het parkeerterrein
   • De gehele route is verhard (asfalt) en daarom geschikt voor rolstoel, scootmobiel en buggy
   • Start vanaf het Paviljoen Het ProefLab // en volg de paarse pijlen
   • Paviljoen Het ProefLab // is rolstoeltoegankelijk en heeft een rolstoeltoegankelijk toilet 
   • Op 2 plekken langs de route is er een rolstoeltoegankelijke picknickplaats
   • Voor punt 7 staat een zitbank
    Ontdek meer buggyroutes: Vraag het gratis routeboekje aan met de 10 leukste wandelingen met kinderwagen, buggy of loopfietsje. 
    Direct naar gratis routeboekje
  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Het ProefLab

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda