Ga direct naar inhoud
Terug

Sporenpad, Voorsterbos bij Kraggenburg

Waar: Voorsterbos

Sporenpad, Voorsterbos bij Kraggenburg
56 minuten
2,8 km

Over de route

Volg het Sporenpad door het eerste paddenstoelenparadijs van Europa en struin door het boomweidelandschap. Het in 2016 gemaakte Paddenstoelenreservaat is nog volop in ontwikkeling. De komende jaren zullen hier steeds meer paddenstoelensoorten kunnen worden ontdekt.

De route start op de parkeerplaats aan de Leemringweg en is rood gemarkeerd. Onderweg kom je een aantal overstapjes tegen, die de route voor buggy's ongeschikt maken. Vanaf de vroege herfst heb je de grootste kans om paddenstoelen te zien.

Waar kun je starten

Voorsterbos
Startpunt

Parkeerplaats Leemringweg

Wat kom je onderweg tegen?

Paddenstoelenparadijs
Paddenstoelenparadijs
Paddenstoelenparadijs

1. Paddenstoelenparadijs

De Mycologische Vereniging Nederland met een kleine 1000 paddenstoelenfans vierde in 2008 haar 100-jarig bestaan. Zij wilde daarom graag een Paddenstoelenparadijs creëren. Natuurmonumenten werkte daar in het Voorsterbos graag aan mee. Van de 3500 soorten paddenstoelen die Nederland rijk is, vind je er in het hele Voorsterbos maar liefst 800. Een ideale plek dus! Vooral vanwege de grote variatie aan grondsoorten, veel overgangen en vooral veel vochtige omstandigheden. 

Vochtig grasland
Vochtig grasland
Vochtig grasland

2. Vochtig grasland

Vanuit het bos sta je ineens in het open veld. Dit vochtige grasland wordt begraasd door koeien van een boer uit de buurt. Planten krijgen hierdoor volop de kans om tot bloei te komen. Bij 's zomerse temperaturen zie je gegarandeerd vlinders en libellen. Speur naar het oranjetipje als de pinksterbloemen bloeien. De plassen en poelen in het gebied zijn een mooie broed- en rustplek voor watervogels, zoals de dodaars en kuifeend. 

Struinen door boomweide
Struinen door boomweide

3. Struinen door boomweide

De linde die hier markant in het landschap staat is eind 2008 geplant door Natuurmonumenten en de Nederlandse Mycologische Vereniging. Hij staat symbool voor het paddenstoelenparadijs en was de eerste boom in het boomweidelandschap. Vanaf dit punt kun je kiezen om de gemarkeerde route links langs te poel te vervolgen of om een stuk te struinen. Hier zijn geen paden, je zoekt zelf je weg. Zo ervaar je optimaal het karakteristieke boomweidelandschap; hét ideale biotoop voor paddenstoelen.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda