Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Landgoed Stippelberg, bij De Rips

Waar: Stippelberg

Stippelberg
2 uur 30
7,5 km

Over de route

***VANWEGE DE GROTE HOEVEELHEID REGEN IS DEZE ROUTE GESLOTEN*** De rode route is ook erg nat, maar wel begaanbaar met laarzen. 

Wandel over statige lanen, langs het landhuis en laat je verrassen door de zichtassen en het uitzicht over een kruidenrijk weiland waar je langs loopt.

De blauwe route 7,5 km

Wandel over statige lanen, langs het landhuis en laat je verrassen door de zichtassen en het uitzicht over een kruidenrijk weiland waar je langs loopt. Je ziet in het gebied sporen van de vroegere ontginning voor houtproductie, met een slotenstelsel voor afwatering en rabatten: ruggen waarop bomen geplant werden.

Lange route

Je kunt deze 'blauwe route' combineren met de 'rode wandelroute', dan wordt de wandeling 12 kilometer. Je ziet dan alle hoogtepunten van de Stippelberg!

Waar kun je starten

Stippelberg
Startpunt

Boswachterswoning De Rips

Wat kom je onderweg tegen?

1. Begrafenislaantje

Het is misschien niet de meest feestelijke naam om je wandeling mee te beginnen. Maar dit pad met aan weerszijden coniferen dankt zijn naam aan de bijzondere sfeer die er hangt en de lichtinval die de coniferen geven.

2. Voormalige bloemen- en moestuin

Op de plek waar je nu een grasveldje ziet, stonden in vroeger tijden snijbloemen en groenten. Deze werden geteeld voor de bewoners van het landgoed, de familie Ledeboer. Erg fraai aan deze tuin was de omlijsting met een beukenhaag in de vorm van mooie bogen die fungeerden als een soort van poorten. De groenten- en bloementuin was tot eind jaren '60 in gebruik. De familie heeft het landgoed tot omstreeks 1993 bewoond. Daarna werd Natuurmonumenten eigenaar en op deze plek mag de natuur haar gang alweer een aantal jaren gaan. Het is eigenlijk een hooilandje, maar de zwijnen die hier voorkomen wroeten het veld geregeld om.

3. Landhuis

Vanaf deze plek heb je goed uitzicht op het landhuis van de familie Ledeboer. Het landhuis dateert uit 1938 en is sindsdien nauwelijks veranderd. Het landhuis is uitgevoerd in Engelse stijl en wordt nog altijd deeltijd bewoond door erven van de familie.  Het huis en de omliggende tuin zijn daarom niet toegankelijk voor bezoekers. Denk je eens in hoe zij 's ochtends heerlijk wakker worden in de natuur. En dat wanneer zij de gordijnen opendoen, ze zomaar oog in oog met een aantal reeën kunnen staan. Want deze prachtige dieren komen volop voor op de Stippelberg en zoeken rond schemer de velden op om lekker te grazen.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes