Routes

De mooiste herfstwandelingen

Het bos ligt vol beukennootjes, eikels en kastanjes. Eekhoorns verzamelen hun wintervoorraad en paddenstoelen schieten uit de grond. Tijd voor een lekker lange herfstwandeling. Geniet van de herfstkleuren in het bos!

Nationaal Park Drents-Friese Wold, Drenthe en Friesland

Zie ze springen van tak naar tak, die ijverige eekhoorns in het najaar. Dan eten ze zich rond met eikels, kastanjes, beukennootjes en dennenappels. In het bos is er genoeg te vinden. Wat ze niet op kunnen verstoppen ze voor de winter.

Bekijk de route

Paddenstoelenroute door Lusthof de Haeck, Zuid-Holland

Lusthof de Haeck is in het najaar één groot paddenstoelenparadijs! Er groeien hier zoveel paddenstoelen in alle soorten, maten, kleuren en vormen. Ontdek dit sprookjesachtige bosgebied bij de Nieuwkoopse Plassen.

Bekijk de route

Rondwandeling Wolfheze, Gelderland

Wandel langs machtige Wodanseiken, stokoude dennen, golvende heideveldjes en de Heelsumse beek.

Bekijk de route

Volg de beek in de Leuvenumse Bossen, Gelderland

De Leuvenumse Beek slingert zich door het bos. Een betoverende plek waar zomaar een ijsvogel voorbij kan flitsen, op jacht naar visjes. Bij langdurige regenval mag de beek buiten haar oevers treden. Dat voorkomt benedenstrooms wateroverlast en levert tegelijkertijd natuurwinst op. Door al dat water ontstaan er nieuwe schuilplaatsen voor vissen.

Bekijk de routeFamiliepad

Paddenstoelen op Landgoed de Slotplaats, Friesland

Paddenstoelen in overvloed in de bossen op dit landgoed. Op de omgevallen, dode bomen groeien ze in alle soorten en maten.

Bekijk de route

Wat ligt er allemaal op de grond?

In de herfst is de grond bezaaid met beukennootjes, kastanjes en eikels. Dat komt mooi uit, want in deze tijd bereiden veel dieren zich voor op de winter. Ze proppen zich vol en leggen wintervoorraden aan. Bekijk welke boomvruchten je zoal tegenkomt in de herfst.

10 boomvruchten herkennen

Oisterwijkse bossen, Noord-Brabant

Wandel door de gevarieerde bossen en langs pittoreske vennen. Geniet van de natuur tijdens deze wandeling van ongeveer een uur. Als je niet stil zou blijven staan...

Bekijk de route

Kampina, Noord-Brabant

Struin door een voormalige productiebos, speur naar de ijsvogel langs de Beerze en ontdek waarom deze route de naam Kerkpad draagt. Houd tijdens het wandelen de bruine pijltjes in de gaten.

Bekijk de route

Waarom verkleuren bladeren in de herfst?

Bladeren zijn ’s zomers groen door het pigment chlorofyl, de stof die zonlicht omzet in energie. In de herfst breekt dit pigment af en worden de minder dominante kleurstoffen zichtbaar. Zit er veel caroteen in het blad, dan kleurt dit geel/oranje (berk); veel anthocyaan zorgt voor rood (Amerikaanse eik).

Landgoederen in De Graafschap, Gelderland

Hou je van een stevige wandeling? Haal dan je hart op aan de 16 km lange wandelroute door vier mooie gebieden van De Graafschap voert: landgoederen Velhorst, Enzerinck en ’t Waliën en natuurgebied Grote Veld.

Bekijk de route

Bergherbos, Gelderland

Omgevallen bomen mogen hier blijven liggen. Het dode hout wordt langzamerhand afgebroken door schimmels en insecten. Een goede plek om paddenstoelen te zien!

Bekijk 7 km route2 km route

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen, Noord-Holland

Maak een lekker lange wandeling van 17 kilometer over de 's-Gravelandse Buitenplaatsen. Op de bomenroute kom je reusachtige eiken en beuken tegen.

Bekijk de route

Agenda

ENCI groeve
zo 21 aug
Wandelen

Ontdek het leven van vroeger en nu in de ENCI groeve

Ontdek wat er tussen 72 en 66 miljoen jaar geleden leefde in de Krijtzee en zie wat er nu leeft in de groeve

logo